Hatay Saint Simon Manastırı

Hatay’da gezilecek yerlerden bir tanesi de St. Simon’un bir sütunun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer olarak bilinen Saint Simon Manastırı’dır.

Milattan sonra 6.yüzyıl civarında yapıldığı tahmin edilen St Simon Manastırı, 132 metreye 160 metre ebatlarında dikdörtgen bir alanı kaplamaktadır. Manastırın eklentileri kısmen kayalar üzerine oyulmuş ve bir kısmı da kesme taştan yapılmıştır. Üç yönden girişi bulunan St Simon Manastırı, birbirine paralel olan iki duvar ile çevrelenmiştir. Yapının doğubatı ekseni, bir hacı andıracak şekilde yapılmıştır. Bu alan üzerinde Aziz Simon‘un sütununun bulunduğu merkezi sekizgen avlu çevresinde düzenlenmiş olan çeşitli manastır yapıları ve üç kilisenin kalıntıları bulunmaktadır. Günümüzde 4 metrelik kaide bölümü bulunan sütunun gerçek yüksekliğinin 9,5 metre ile 12.50 metre arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Saint Simon Manastırı Efsanesi

Stilitler tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Saint Simon Stilit (İ.S. 389-459) Kilikya ile Suriye’nin birleştiği sınır bölgesinde doğmuştur. Genç yaşında Antakya’da yaşamaya başlayan Simon, bir manastırda temel din eğitimi almıştır. Bu eğitimden sonra kendini üç yıl boyunca şehrin dışındaki bir hücreye kapatır. Sonrasında ise şehrin yakınlarındaki bir dağa çıkarak burada yaşamaya başlar. Sabrı, dayanıklılığı ve inancı kısa zamanda duyulur. Hıristiyan dünyasının her yanında hasta, dertli ve çaresiz insanlar Simon’a gitmeye başlar ve ondan yardım ister. St Simon’un burada kendini bir kayaya zincirlediği ve 40 yıl boyunca bir sütunun üzerinde durduğu söylenir.

Hatay Saint Simon Manastırı
Hatay Saint Simon Manastırı

Saint Simon Manastırı Nasıl Yapıldı ?

St Simon veya bazı kaynaklara göre St Simone öldükten sonra annesi Azize Marta’nın yanına götürülmüştür. Aziz Marta, oğlu için 40 yılını geçirdiği tepenin bulunduğu yere günümüzde kalıntıları bulunan manastırı yaptırdığı söylenmektedir.

Hatay’da gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı Bakras Kalesi başlığından okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir