İzmir Tarihi Asansör

İzmir’de gezilecek yerlerden bir tanesi, şehri panoramik olarak izleyebileceğiniz ve İzmir’de günbatımı seyredebileceğimiz yerlerden biri olan Tarihi Asansör‘dür.

İş Adamı Nesim Levi Bayraktaroğlu tarafından 1907 senesinde inşa edilen asansör, Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Cadde arasında bulunan 58 metrelik yüksekliği kapatmaktadır. Asansör yapılmadan önce bu iki cadde arasındaki ulaşım, 155 basamaklı bir merdiven ile sağlanıyordur.

İki semt arasındaki ulaşım kolaylaştırmak için inşa edilen asansör, günümüzde aynı işlevini sürdürmesinin yanı sıra güzel manzarası ve işletmeleri sebebiyle İzmirlilerin sıkça uğradığı yerlerden bir tanesidir. İzmir’i görmek isteyenlerin ilk tercih ettiği yerlerden olan asansör, dokusuna sadık kalınarak inşa edilmiş olan Asansör Restoran, Ceneviz Bar ve Teras Kafe işletmeleri ile hizmet vermektedir.

Asansör binasına ulaşmak için halk arasında ”Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak anılan fakat resmi adı ”Dario Moreno” olan sokak kullanılmaktadır. Demir konsolların üzerinde taşınan ahşap balkon, İzmir kentini kuşbakışı olarak izleyebileceğiniz yerlerdendir.

Tarihi Asansör Restoran
Tarihi Asansör Restoran

Tarihi Asansör Neden Yapıldı ? Tarihi Asansör Hikayesi

Asansörün bulunduğu Karataş bölgesi, yıllar boyunca taş ocağı olarak kullanılmıştır. Bu nedenle bu noktada bulunan iki semt, derin bir uçurum ile birbirinden ayrılmıştır. Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi’nin birleşimi ”Karataş Merdivenleri” olarak adlandırılan merdivenlerle sağlanmaktaydı. İzmir’in zengin tüccarlarından Devidas Ailesi’nin evi üst kısımda, Nesim Levi Ailesi’nin evi ise alt kısımda bulunmaktaydı. Bir gün Baba Devidas, merdivenlerden inerken düşerek ayağını kırmıştır. Bunun üzerine dostu Nesim Levi, Avrupa şehirlerinde gördüklerine benzer bir asansör yaptırma kararı alır. Marsilya’dan getirtilen tuğlalar ile asansör kulesi yapılır ve inşaatı 1907 senesinde tamamlanır.

1942 senesinde satılıncaya kadar asansör ücretli olarak kullanılmaktaydı ve geliri Karataş Musevi Hastanesi’nin giderlerini karşılamak için kullanılıyordu. 1942 senesinde satılan asansör, yeni işletmecilerin işi bırakması gibi bir takım nedenlerle bir süre kapalı kalmıştır. Daha sonra 1983 senesinde İzmir Belediyesi’ne bağışlanmıştır ve 1985 senesinde restore edilmiştir. Bu restorasyondan önce kulede bulunan iki asansörden biri buharlar diğeri ise elektrikle çalışmaktaydı. Restorasyondan sonra asansörlerin ikisi de elektrikle çalışacak şekilde hazırlanmıştır. Asansör, 1992 senesinde dönemin Belediye Başkanı Ahmet Priştina’nın çabasıyla yeniden restore edilmiştir.

İzmir Tarihi Asansör
İzmir Tarihi Asansör

Tarihi Asansör Giriş Ücreti Ne Kadar ?

İzmir Tarihi Asansör, ilk yapıldığı dönemlerde ücretli olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde ise asansörü kullanmak için herhangi bir ücret ödemek gerekmemektedir. İzmir Asansör, ücretsiz olarak kullanılmaktadır.

Tarihi Asansör’e Nasıl Gidilir ? Tarihi Asansör Nerede ? Ulaşım

Karşıyaka’dan asansöre gitmek için Karşıyaka’dan Konak Vapuru’na bindikten sonra Konak’ta inmelisiniz. İndikten sonra biraz yürüdükten sonra asansöre ulaşabilirsiniz. İzmir’in hemen hemen her yerinden geçen Konak otobüslerine binerek de asansöre ulaşım sağlayabilirsiniz.

Asansöre metro ile ulaşmak için Üçyol’a geldikten sonra Betonyol tarafından çıkmanız gerekmektedir. Çıkış noktasından yaklaşık 10 dakikalık yürüme ile asansöre ulaşabilirsiniz. Asansörün tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Şehirdeki tüm turistik noktaları görmek için İzmir Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir