Manisa Yedi Kızlar Türbesi

Yedi Kızlar Türbesi, Manisa’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Dere Mahallesi bulunan türbe, Saruhan Bey’in eşi olan Gülgün Hatun tarafından inşa edilmiştir.

Manisa’da bulunan Yedi Kızlar Türbesi’nde yedi güzel kız kardeşin gömülü olduğu söylenmektedir. Çeyiz yapamadıkları nedeniyle evlenemeyen genç kızlara çeyiz yapmaya çalışan ve yaşamlarını bu işe adayan yedi kız için Manisalıların türbe yaptırdığı ve genç kızların adak yeri olarak andıkları söylenmektedir. Türbe içerisinde bulunan yedi adet sanduka nedeniyle Yedi Kızlar adının verildiği türbe, gerçekte Saruhanoğulları’nın eşleri için yaptırılmıştır. Ön kısımda bulunan üç mezar arasından ortada yer alanın Gülgün Hatun’a ait olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle türbe Gülgün Hatun Türbesi olarak da isimlendirilmektedir.

Yedi Kızlar Türbesi Efsanesi

Yedi Kızlar Türbesi hakkında bir efsane vardır. Rivayete göre zamanında Manisa’da yaşayan yedi kız kardeş, Manisa beyinin genç ve yakışıklı oğluna aşık olmuştur. Yedi kız kardeşin de birbirinin haberi olmadan yaşadığı bu olayı öğrenen Manisa beyi, kızların babasına bir haber gönderir.

Manisa beyi, kızların babası kız kardeşlerin yedisinin de birbirinden güzel olduğunu, içlerinden birini almak istediklerini söyler. Kızların yedi mendil göndermesini ve oğlunun hangisi beğenirse onu gelini olarak almak istediğini belirtir.

Yedi güzel kız kardeş, geceyi gündüzlerine katarak yedi tane mendil işler. Bir sepetin için Manisa beyinin konağına gönderirler. Oğlan mendillere bakar ve içlerinden bir tanesini seçer. Fakat mendillerin hepsinin birbirine bağlanmış olduğunu ve son mendilin ucunda iki satır yazı olduğunu fark eder. Bu yazıda ”Biz yedi kardeşiz, birbirimizden ayrılamayız.” yazmaktadır. Bu yedi kız kardeş ömür boyu evlenmezler. Kendilerini hayır işlerine adayan kızlar, evlenecek olan kızlara çeyiz hazırlar, fakire fukaraya yardım ederler. Hayır işleriyle bir ömür geçiren kızlar, vefat ettikleri zaman yan yana gömülürler.

Manisa Yedi Kızlar Türbesi
Manisa Yedi Kızlar Türbesi

Yedi Kızlar Türbesi  Nerede ?

Yedi Kızlar Türbesi, Dere Mahallesi’nde Çaybaşı Deresi’nin yakınında yer almaktadır. Türbenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Manisa Ağlayan Kaya başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir