Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir’de gezilecek yerlerden bir tanesi, Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi’dir. Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan Madame Tussauds Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olan Balmumu Heykeller Müzesi, 18 Mayıs 2013 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Müze içerisinde Yılmaz Büyükerşen’in kendi yapımı olan ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı tarihi kişiler ile yerli ve yabancı 160 ünlü ismin balmumu heykelleri bulunmaktadır. Müzede Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan balmumu heykellerinin yanı sıra Atatürk’ün ailesinin, yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların heykelleri bulunmaktadır. Farklı dekorlar içerisinde sergilenen bu heykellerin yanı sıra Eskişehir kentinin ve Türkiye’nin tarihinden de kesitlere yer verilmektedir.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nin dikkat çeken bir diğer özelliği de müzenin gelirlerinin bağış şartı gereğince kız çocukları ile engelli çocukların eğitimi için kullanılmasıdır. Yılmaz Büyükerşen, bu müzede sergilenen balmumu heykellerinden önce Anıtkabir, Samsun, İnebolu, İzmir, Harp Akademilerinde ve Deniz Harp Okulunda sergilenen Atatürk balmumu heykellerini de yapmıştır.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi, A-B-C-D-E bölümleri altında beş farklı kategoriden oluşmaktadır. Müze içerisinde fotoğraf çekecek olanlar, D Salonu haricinde flaş kullanmadan fotoğraf çekebilir. Müzede gezintiye başlamadan hemen önce, giriş kısmında kısa bir süre bekliyorsunuz ve bilgilendirme konuşmasını dinliyorsunuz. Bu sırada giriş kısmının duvarlarında yer alan balmumu heykellerinin fotoğraflarına bakarak, heyecanınızı arttırıyorsunuz.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi Salonları Neler ?

Salon A: Müzenin A Salonu’nda Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu, Cumhuriyet Tarihi, Cumhurbaşkanlarımız, Cumhuriyet ve Kurtuluş Savaşı temalı eserler sergilenmektedir. İlk bölüm olan A Salonuna girdiğiniz zaman Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri sizi karşılamaktadır. Bu heykeller camın arkasındadır fakat diğer salonlarda heykelleri daha yakından inceleme şansınız bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu kısında devletin kurucusu Osman Bey’den başlayan balmumu heykelleri, Kanuni  Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve Hürrem Sultan olarak devam etmektedir. Cumhurbaşkanlarının heykellerini inceledikten sonra ise Atatürk’ün ailesine ait olan heykelleri inceleyebilirsiniz.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Salon A
Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Salon A

Salon B: Balmumu Heykelleri Müzesi’nde bulunan ikinci bölüm, Salon B’dir. Bu kısımda Havacılık ve Demiryolu, Basın Yayın, Sinema-TV, Spor, Tiyatro, Sanayi, Dünya Liderleri ve Bilim temalı balmumu heykelleri sergilenmektedir. Yakın dönemlerden tanıdığımız bir çok yerli ve yabancı ünlü, bu kısımda sergilenmektedir. Salon B’de sergilenen ünlüler şunlardır:

Sinema ve Televizyon: Kemal Sunal, Adile Naşit, Şener Şen, Beyaz, Hulusi Kentmen , Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Göksel Arsoy, Gülriz Sururi,  Mehmet Ali Alabora, Mustafa Alabora, Müşfik ve Yıldız Kenter, Metin ve Nevra Serezli, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Angelina Jolie Brad Pitt, Julia Roberts.

Basın-Yayın: İlber Ortaylı, Emin Çölaşan, Mehmet Barlas, Turgut Özakman, Aziz Nesin, Necip Fazıl Kısakürek.

Müzik: Barış Manço, Orhan Gencebay, Nükhet Duru, İbrahim Tatlıses, Aşık Veysel, Zuhal Olcay, Fazıl Say.

İş Adamları: Sarar Ailesi, Koç Ailesi ve Sakıp Sabancı.

Dünya Liderleri: Barack Hussein Obama,  Vladimir Vladimiroviç Putin, Kraliçe Elizabeth, Mohandas Karamçand Gandi, Angela Merkel.

Eskişehirspor’un efsaneleşmiş futbolcuları ve Türkiye’de tribün kültürünün oluşmasında ilk adımı atan Amigo Orhan, Atletizm Federasyonu başkanlığı yapan Mehmet Terzi, 2012 yılı Avrupa Şampiyonasında 1500 metrede ikinci olan Gamze Bulut gibi isimler de Eskişehir kenti ile bağlantılı oldukları için bu bölümde yer alan diğer isimlerdir.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Salon B
Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Salon B

Salon C: Eskişehir Balmumu Heykelleri Müzesi’nde bulunan Salon C’de tarihi karakterler yer almaktadır. Bu karakterler, tarihte önemli yer etmiş kişilerden oluşmaktadır. Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi, Alparslan, Kral Midas, Nasrettin Hoca, Seyit Battal Gazi gibi kişiler bu bölümde sergilenmektedir.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Salon C
Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Salon C

Salon D: Müzenin Salon D kısmı, Demokrasi Salonu olarak isimlendirilmektedir. Bu bölümün diğer bölümlerden farkı, fotoğraf çekmenin yasak olmasıdır. Türk siyasetine yön vermiş önemli siyasetçiler ve günümüzdeki parti liderleri bu bölümdedir. Adnan Menderes, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Devlet Bahçeli, Muhsin Yazıcıoğlu gibi isimlerin balmumu heykelleri bu kısımdadır. Bu bölümde fotoğraf çekmek yasak olmasına karşın isteğe bağlı olarak özel fotoğraf çekimi yapılabilmektedir. Bunun için küçük fotoğraf 3 TL büyük fotoğraf ise 5 TL şeklinde ücretlendirilmektedir.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Salon D
Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Salon D

Salon E: Müzenin E Salonu eğitim, anılar ve ödüller bölümüdür. Burada bir balmumu heykelinin nasıl yapıldığına dair fotoğraf bulunmaktadır. Ayrıca Eskişehir’e büyük hizmetlerde bulunan Yılmaz Büyükerşen’e ait kişisel eşyalar ve iki adet kendi balmumu heykeli de bu kısımda sergilenen eserler arasındadır.

Müzenin çıkış kapısı kısmının hemen önünde ise hatıra eşyalar satın alabileceğiniz hediye eşya dükkanı ve eğer içeride fotoğraf çektirdiyseniz, bunları alabileceğiniz kısım bulunmaktadır. Ortalama 45 dakika – 1 saat arası sürecek olan bu keyifli gezide oldukça keyifli anlar sizleri bekliyor. Eskişehir’de gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı, ETİ Sualtı Dünyası başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi, pazartesi günleri haricinde haftanın her günü ziyarete açıktır. Müze ziyaret saatleri, hafta içi (Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma) 10:00’da başlamaktadır. 12:00 ve 14:00 saatleri arasında öğle tatili vardır. Müzenin hafta içi kapanış saati ise 17:00’dir.

Hafta sonları (Cumartesi, Pazar) ise müzenin açılış saati 10:00, öğle tatili 12:00 ve 14:00 arasıdır. Müzenin hafta sonlarında kapanış saati ise 18:00’dir.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi’ne girişte alınan ücret ve müze içerisindeki bazı bölümlerde fotoğraf çekimi için alınan ücret, kız çocuklarına ve engelli çocukların eğitimine bağışlanmaktadır. Bu nedenle oldukça anlamlıdır.

Müzeye girişte Müze Kart geçmemektedir. Balmumu Heykeller Müzesi’ne girişte, tam bilet ücreti 30 TL, öğrenci bilet ücreti ise 20 TL’dir. Güncel ziyaret bilgileri ve giriş ücretleri için balmumuheykeller.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Nerede ? Ulaşım

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Eskişehir Atatürk Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Müze, Büyükşehir Belediyesi Odunpazarı Evleri Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin altında bulunmaktadır. Müzenin tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi Telefon Numarası: 0 222 234 37 34 / 0 222 220 81 85

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum