AnkaraMetrosu

Ankara Metro Haritası – Güzergahı

Ankara’da ulaşım için en çok tercih edilen seçenek, metrodur. Ankara metro haritası sayesinde şehrin bir çok noktasına hızlı bir şekilde ulaşım sağladığı için, hem Ankaralılar hem de Ankara’ya gelen ziyaretçiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Ankara’da 4 ayrı metro hattı bulunmaktadır. Şehrin ana hatlarına giden ve ilk hat olan metronun ismi Ankaray’dır. Ankara metro hatlarının diğer üç tanesi ise Metro 1, Metro 2 ve Metro 3 şeklinde isimlendirilmiştir. Ankara metrosu, Ankara’nın otobüs garı olan AŞTİ ile bağlantılıdır. Bu nedenle Ankara’ya otobüsle gelenlerin ilk ulaşım tercihi Ankara metrosu olmaktadır. Şehirdeki turistik noktalara Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan göz atabilirsiniz.

Ankaray (A) AŞTİ-Dikimevi

Başkent Ankara’nın ilk metro hattı, Ankaray’dır. Ankaray, AŞTİ (Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi) ve Dikimevi arasında sefer yapmaktadır ve toplamda 11 duraktan oluşmaktadır. Bu duraklar sırasıyla; AŞTİ, Emek, Bahçelievler, Beşevler, Tandoğan, Maltepe, Demirtepe, Kızılay, Kolej, Kurtuluş ve Dikimevi istasyonlarıdır.

Yeşil renkli hat ile gösterilen Ankaray, 1996 yılında hizmete açılmıştır. Ankaray, sabah 06:00’da seferlerine başlamaktadır ve gece 00:00’a kadar devam etmektedir.

Ankaray Metro Haritası

Ankara Metrosu 1 (M1) Kızılay-Batıkent

Kırmızı renkli hat ile gösterilen Ankara Metrosu, M1 şeklinde kısaltılmaktadır. Ankara’nın ikinci metro hattı olan M1, Kızılay ve Batıkent arasında sefer yapmaktadır. Toplamda 12 adet durağı olan Ankara Metrosu’nun durakları sırasıyla şu şekildedir; Kızılay, Sıhhıye, Ulus, Atatürk Kültür Merkezi, Akköprü, İvedik, Yenimahalle, Demetevler, Hastane, Macunköy, OSTİM ve Batıkent istasyonları.

Ankara Metrosu, Ankaray’ın hizmete açılmasından bir yıl sonra 1997 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Ankaray kullanan yolcular, Kızılay Metro İstasyonu’ndan ücretsiz olarak Ankara Metrosu 1’e aktarma yapabilmektedir.

Ankara Metrosu 1 Haritası

Ankara Metrosu 2 (M2) Kızılay-Koru (Çayyolu)

Ankara Metrosu 2, M2 adıyla gösterilmektedir. 2 numaralı Ankara Metrosu, 13 Mart 2014 tarihinde hizmete açılmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatına başlanan metro hattı, Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlanmıştır.

16,590 kilometre uzunluğa sahip olan Ankara Metrosu 2, Kızılay-Koru istasyonları arasında sefer yapmaktadır. Kızılay-Çayyolu metro hattı olarak da bilinen M2’nin metro güzergahı şu şekildedir; Kızılay, Necatibey, Milli Kütüphane, Söğütözü, MTA, ODTÜ, Bilkent, Köy Hizmetleri, Beytepe, Ümitköy, Çayyolu ve Koru istasyonları.

Ankara Metrosu 2 Haritası

Ankara Metrosu 3 (M3) Batıkent-OSB Törekent

Ankara Metrosu 3, M3 kısaltmasıyla gösterilmektedir ve 12 Şubat 2014 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. 15,360 kilometrelik bir hatta sahip olan M3, Kızılay-Törekent veya Kızılay-Sincan metro hattı olarak bilinmektedir.

Diğer metro istasyonlarından farkı, M3 hattının Kızılay’dan geçmemesidir. Batıkent metrosunun (M1) bittiği yerler başlayan metro hattı, Batıkent-OSB Törekent arasında sefer yapmaktadır. 12 adet durağı bulunan Ankara Metrosu 3’ün güzergahı şu şekildedir; Batıkent, Batı Merkez, MESA, Botanik, İstanbul Yolu, Eryaman 1-2, Eryaman 5, Devlet Mah., Harikalar Diyarı, Fatih, GOP, OSB-Törekent istasyonları.

Ankara Metrosu 3 Haritası

Ankara Metrosu 4 (M4) AKM – Keçiören

M4 olarak adlandırılan Keçiören Metrosu’nun yapımına 15 Temmuz 2003 tarihinde başlanmıştır. Nisan 2011’de Ulaştırma Bakanlığı’na devredilen proje, Ocak 2017 tarihinde tamamlanarak hizmete açılmıştır.

9.220 metre uzunluğundaki Ankara Keçiören Metrosu, 9 duraktan oluşmaktadır. Metronun durakları sırasıyla şöyledir: AKM, ASKİ, Dışkapı, Meteoroloji, Belediye, Mecidiye, Kuyubaşı, Dutluk ve Şehitler. Keçiören Metrosu’nun TCDD Hızlı Tren Garı üzerinden Kızılay’a bağlanması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Ankara Kecioren Metrosu

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 yorum