İstanbul Dolmabahçe Sarayı

İstanbul’un önemli turistik noktalarından bir tanesi, Beşiktaş semtinde bulunan Dolmabahçe Sarayı‘dır.

Osmanlı Devleti’nin otuz birinci padişahı olan Sultan Abdülmecid dönemine yapılan sarayın inşaatına 13 Haziran 1843 tarihinde başlanmıştır ve 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmıştır. Osmanlı ve Avrupa mimarisinin özelliklerini taşıyan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı Devleti’nin önemli saraylarından olan Topkapı Sarayı’nın yetersiz kalması nedeniyle yapılmıştır. Dolmabahçe Sarayı, Mâbeyn-i Hümâyûn (Selâmlık), Muâyede Salonu (Tören Salonu) ve Harem-i Hümâyûn şeklinde 3 ana bölümden oluşmaktadır. Harem-i Hümâyûn; Padişah ve ailesinin özel yaşamı, Muâyede Salonu ise; Padişah’ın devlet ileri gelenleriyle bayramlaşması ve kimi önemli devlet törenleri için hazırlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı’nın bir diğer önemli özelliği ise Mustafa Kemal Atatürk’ün burada vefat etmesidir.

Sarayın bulunduğu bölgenin geçmişi, köşkün son halinin inşasından daha öncelere dayanmaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde sarayın bugünkü konumunda Yavuz Sultan Selim’in yaptırmış olduğu bir köşk bulunduğu yazar. I. Ahmet döneminde ise bölge taşla doldurularak büyütülür. Dolmabahçe Sarayı’nın adı da buradan gelmektedir. 19.yüzyılda II. Mahmut döneminde aynı bölgede yeni bir saray binası daha inşa edilir. Günümüzdeki Dolmabahçe Sarayı ise Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Karabet Balyan’a inşa ettirilmiştir. Daha sonra Sultan Abdülmecit’in kardeşi Abdülaziz de burada konaklar. Cumhuriyet tarihinde ise Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak kullanılmıştır ve 10 Kasım 1938 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, burada ölmüştür.

Dolmabahçe Tarihi
Dolmabahçe Tarihi

Dolmabahçe Sarayı içerisinde 285 tane oda, 46 tane salon, 6 tane hamam ve 68 tane tuvalet bulunmaktadır. 110 bin metrekarelik bir alanı kaplayan sarayda, 1910 yılından itibaren elektrik ve kalorifer sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Sarayın arka tarafında Sultan’ın kuşları için 19.yüzyılda inşa edilmiş küçük bir köşk bulunmaktadır. Bu yapıda, o dönem farklı türlerden pek çok kuş türü barındırılmıştır.

1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına kadar 6 padişahla birlikte son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi’ye ev sahipliği yapmıştır. Saray, 1927 ve 1949 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Makamı olarak hizmet vermiştir. 1926 ve 1984 yılları arasında protokol ve ziyarete açık olan saray, 1984 senesinden sonra ”müze-saray” olarak ziyarete açılmıştır. Saray içerisinde bulunan Başbakanlık Ofisi gibi bazı alanlar, ziyarete kapalıdır. Dolmabahçe Sarayı Müzesi, günümüzde Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlıdır.

Dolmabahçe Saat Müzesi

2004 yılında Milli Saraylar Saat Koleksiyonu’na ait saatlerin sergilendiği bir müze, sarayın Harem Bahçesi’nde bulunan İç Hazine Binası’nda açılmıştır. Türkiye’nin ilk ve tek saat müzesi olan Dolmabahçe Saat Müzesi, 2009 yılında saatlerin ve müze binasının bakıma alınması nedeniyle bir yıl boyunca kapalı kalmıştır. 2010 yılında tekrar ziyarete açılan müzede 71 tane saat sergilenmektedir.

Dolmabahçe Sarayı Müzesi
Dolmabahçe Sarayı Müzesi

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Saray, haftanın iki günü ziyarete kapalıdır. Müzenin ziyarete kapalı olduğu günler, pazartesi ve perşembedir. Bu iki günün dışında sarayı ziyaret etmek mümkündür. Sarayın ziyaret saati 08:30’da başlamaktadır. Müzenin kapanış saati ise 16:30’dur.

Müze içerisinde sadece gruplarla ve grup rehberiyle gezintiye izin verilmektedir. Saray içerisinde bireysel gezinti ve fotoğraf çekmek yasaktır.

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücretleri Ne Kadar?

İstanbul Dolmabahçe Sarayı Müzesi giriş ücreti 60 Türk Lirası‘dır. Ancak Harem bölümünü de gezmek isterseniz (Camlı Köşk ve Saat Müzesi ile beraber) 40 TL ekstra bilet fiyatı ödenmesi gerekir.  Ayrıca Saray Koleksiyonları Müzesi isimli bölümün ücreti 20 TL’dir. Türk vatandaşlarına bu ücretler üzerinden %50 indirim uygulanır.

Dolmabahçe Sarayı Selamlık Bölümü Giriş Ücretleri

Selamlık 60 TL (Tam) 30 TL (İndirimli)

Harem Dairesi – Camlı Köşk – Saat Müzesi Giriş Ücretleri

Harem 40 TL (Tam) 20 TL (İndirimli)

Saray Koleksiyonları Müzesi Giriş Ücreti

20 TL (Tam) 10 TL (İndirimli)

Selamlık – Harem – Camlı Köşk – Saat Müzesi Her Şey Dahil Bilet

90 TL (Tam) 45 TL (İndirimli)

Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Dolmabahçe Caddesi’nin üzerinde bulunmaktadır. Taksim’e yürüme mesafesinde olan saraya çeşitli ulaşım seçenekleri bulunmaktadır.

Taksim Meydanı’ndan Dolmabahçe’ye gitmek için 25 T, 40, 40 T, 42 T, 43, 110, 112, 129 T ve 559 C numaralı otobüs hatları kullanılabilir. Bu otobüsler, sarayın önünden geçmektedir. Ayrıca Taksim’den finiküler hattına binilerek Kabataş Durağı’na ulaşım sağlanır. Kabataş’tan Dolmbahçe’ye kısa bir yürümeden sonra ulaşabilirsiniz. Bağcılar – Kabataş arasında çalışan tramvay kullanılarak da bölgeye gidilebilir.

Telefon Numarası: 0 212 236 90 00

Sarayın tam konumunu Google Maps üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Şehirdeki diğer turistik noktalar için İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir