İstanbul Gezilecek Yerler

Her yıl Antalya ile birlikte İstanbul gezilecek yerler listesi yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Hem Bizans hem de Osmanlı döneminde çok önemli tarihi değerlere sahip olan şehir, kültür turizminin yanı sıra müze listeleri ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkmaktadır.

Avrupa ve Anadolu yakası olarak iki ayrı kıtaya kurulmuş olan İstanbul’da toplam 39 ilçe bulunmaktadır. Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul, aynı zamanda dünyanın en kalabalık şehirleri listesinde de ilk 10 içerisinde yer almaktadır. İstanbul gezilecek yerler listesinde yer alan bölgeleri bir günde gezmeniz mümkün değildir. Bu nedenle günübirlik turistik gezilerde tarihi yarımada ve boğaz turu gibi birbirine yakın seçenekleri tercih etmenizde fayda vardır. İstanbul gezilecek yerler listesini derlediğimiz bu yazımızda saraylar, camiler, müzeler, parklar, çarşılar ve doğal güzellikler gibi kategoriler altında onlarca mekanı listeleyebilirsiniz.

İstanbul’un İki Yakası

Tarih boyunca dünyanın en önemli şehirleri arasında yer alan İstanbul, günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Avrupa ve Asya kıtalarının kesişim noktasında yer alan şehir, binlerce yıllık tarihiyle birçok medeniyetten izler taşımaktadır. Tarihi Yarımada başta olmak üzere şehrin her köşesinde geçmişe dokunan bir yapıyla karşılaşmak mümkündür. İstanbul gezilecek yerler listesi, yüzlerce lokasyonu barındırmaktadır.

İstanbul gezilecek yerler listesinde tarihi yapılar, müzeler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Liste oldukça uzun olduğu için ilçelere göre ayrılmış gezi listeleri üzerinden program oluşturmanız daha sağlıklı olacaktır.

İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası
İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası

Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

Avrupa Yakası, İstanbul gezilecek yer listesindeki birçok tarihi noktaya ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Fatih ve Beyoğlu ilçeleri, İstanbul’da en fazla tarihi yapıyı barındıran bölgelerdir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun idare merkezi olan sarayların Avrupa Yakası’nda bulunması, bu bölgeyi turistik cazibe merkezi yapmaktadır.

İstanbul Anadolu Yakası’nda 5 milyondan fazla kişi yaşarken, bu sayı Avrupa Yakası’nda 10 milyonun üzerindedir. İstanbul’daki 39 ilçenin 24’ü, Avrupa Yakası tarafında yer almaktadır. Avrupa Yakası’ndaki ilçeler, şu şekildedir: Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Şişli, Sultangazi ve Zeytinburnu.

Avrupa Yakası’ndaki en önemli turistik noktalar, şunlardır:

  • Yerebatan Sarnıcı
  • Mısır Çarşısı
  • Topkapı Sarayı
  • Galata Kulesi
  • Balat
  • Belgrad Ormanı
  • İstiklal Caddesi
  • Sultanahmet Camii
  • Ayasofya Camii
  • Topkapı Sarayı
İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler
İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

Anadolu Yakası Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu Yakası gezilecek yerler listesi, Avrupa’ya kıyasla daha az sayıda turistik noktaya ev sahipliği yapmaktadır. Avrupa tarafında hayat daha hızlı akarken, Anadolu Yakası daha sakin bir yaşam sürmektedir. Anadolu Yakası, daha ekonomik ve daha az kalabalık bir bölgedir.

Kadıköy, Üsküdar ve Ataşehir ilçeleri Anadolu’da öne çıkan noktalar olmakla birlikte Şile ve Adalar ilçeleri de birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu Yakası, Avrupa Yakası’nın nüfusunun yarısını barındırmaktadır. Anadolu Yakası’nda yer alan ilçeler, şu şekildedir: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar.

Anadolu Yakası’ndaki en önemli turistik noktalar, şu şekildedir:

  • Kız Kulesi
  • Beylerbeyi Sarayı
  • Anadolu Hisarı
  • Selimiye Kışlası
  • Kadıköy Moda
  • Nakkaştepe Millet Bahçesi
  • Kuzguncuk
  • Polonezköy
  • Adalar
  • Şile
İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler
İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler

İstanbul Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler listesini genel olarak tarihi yerler, müzeler ve doğal güzellikler başlıkları altında sıralamak mümkündür. İstanbul şehrinin her köşesinde bir turistik noktaya rastlamak mümkündür. İstanbul gezilecek yerler listesindeki turistik noktalar, genellikle Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar ve Beykoz gibi boğaz kenarındaki ilçelerde toplanmaktadır. Özellikle Fatih ve Beyoğlu ilçelerinde kültürel alanda gezilecek onlarca yapı bulunmaktadır.

Hem Osmanlı hem de Roma-Bizans dönemlerinde kalma tarihi yapılara şehrin her köşesinde rastlanmaktadır. Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Mısır Çarşısı ve Kapalı Çarşı gibi noktalar görülmesi gereken tarihi noktalar arasında ilk sırada yer almaktadır.

İstanbul gezilecek yerler listesinde hem özel hem de kamuya ait onlarca müze bulunmaktadır. Beyoğlu ve Fatih ilçeleri, İstanbul müzelerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi, İstanbul Deniz Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Pera Müzesi ve Madame Tussauds Müzesi İstanbul müzeleri arasında öne çıkanlardandır.

İstanbul gezilecek yerler listesi tarihi yapılar ve müzeleriyle olduğu gibi doğal güzellikleriyle de turistleri ağırlamaktadır. Aydos Ormanı, Otağtepe Tabiat Park, Şile Sahil ve Ormanları Milli Parkı Anadolu Yakası’ndaki doğal güzelliklerdendir. Belgrad Ormanı, Polonezköy Tabiat Parkı ve Küçükçekmece Gölü ve Çevresi ise Avrupa Yakası’nda öne çıkan doğal güzelliklerdir.

İstanbul Gezilecek Yerler
İstanbul Gezilecek Yerler

İstanbul Tarihi Yerleri

Hem Bizans hem de Osmanlı döneminde dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul, bu dönemlerden kalan birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Camiler, kiliseler ve saraylar bu tarihi yapılar arasında önemli bir yere sahiptir. İstanbul gezilecek yerler listesinde tarihi eserler, oldukça önemli bir yere sahiptir.

Ayasofya Müzesi

İstanbul gezilecek yerler listesindeki Ayasofya Müzesi, şehrin en çok ziyaretçi çeken turistik noktalarından bir tanesidir. Sanatı ve mimarlığı ile önemli bir yapı olan Ayasofya Müzesi, kimi kaynaklarca dünyanın 8.harikası olarak gösterilmektedir. Bu kaynakların dayanaklarından biri de Doğu Romalı Philon’dur. Philon, 6.yüzyılda Ayasofya‘yı dünyanın 8. harikası olarak nitelemiştir. Detaylı bilgi için Ayasofya Müzesi İstanbul başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

ayasofya muzesi istanbul
Ayasofya Müzesi

Sultan Ahmet Camii

Külliyesiyle beraber İstanbul’daki en büyük yapılardan biri olan Sultan Ahmet Camii, 20.000’den fazla çinisiyle dikkat çekmektedir. Özellikle mavi renkteki çinilerinin yoğunluğundan dolayı Avrupalılar tarafından Blue Mosque (Mavi Cami) olarak adlandırılan Sultan Ahmet Camii, Ayasofya Cami’nin müzeye dönüştürülmesinin ardından İstanbul’un ana camisi olmuştur. Detaylı bilgi için Sultan Ahmet Camii başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

sultan ahmet camii
Sultan Ahmet Camii

Topkapı Sarayı

400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi olarak kullanılan İstanbul gezilecek yerler listesindeki Topkapı Sarayı, günümüzde sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin de en çok ziyaret müzesi konumundadır. Yıldan yüzbinlerce turistin ziyaret ettiği Topkapı Sarayı, Osmanlı döneminden günümüze uzanan en değerli yapılardan bir tanesidir. İstanbul gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan bu mekan için Topkapı Sarayı İstanbul başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

topkapi sarayi istanbul
Topkapı Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Topkapı Sarayı’nın Osmanlı İmparatorluğu için yetersiz kalmasının ardından inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’da gezilecek önemli yerlerden biridir. Osmanlı Devleti tarihinde önemli bir yere sahip olan Dolmabahçe Sarayı, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği yer olarak da önem arz etmektedir. İstanbul gezilecek yerler listesindeki yapı bilgi için Dolmabahçe Sarayı İstanbul başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

dolmabahce sarayi istanbul
Dolmabahçe Sarayı

Galata Kulesi

Bizans döneminde fener kulesi olarak inşa edilen Galata Kulesi, günümüzde İstanbul’da gezilecek yerlerden biri olmasının yanı sıra şehrin simgesi haline gelmiş bir yapıdır. Gerek tarihsel özellikleri gerekse de içerisinde bulunan restoran ve manzarasıyla İstanbul’un önemli yapılardan olan Galata Kulesi, İstanbul’da görülmeye değer yerlerdendir. İstanbul gezilecek yerler listesindeki yapı hakkında detaylı bilgiye Galata Kulesi İstanbul başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

galata kulesi istanbul
Galata Kulesi

Kız Kulesi

İstanbul Boğazı’nda yer alan iki kara parçasından biri olan Kız Kulesi, İstanbul’un önemli sembolleri arasındadır. Bizans Dönemi’nden kalan bir yapı olan Kız Kulesi, İstanbul’da gelen pek çok turistin kuleye gitmese bile uzaktan fotoğrafladığı bir yerdir. Hakkında pek çok efsane bulunan Kız Kulesi, günümüzde içerisindeki restoran ile hizmet vermektedir. İstanbul gezilecek yerler listesindeki yapıyla ilgili detaylı bilgi için Kız Kulesi İstanbul başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

kiz kulesi istanbul
Kız Kulesi

Yerebatan Sarnıcı

M.S. 532’li yıllarda bir su sarnıcı olarak inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, ihtişamlı görüntüsüyle halk arasında Yerebatan Sarayı olarak anılmıştır. Hem tarihi hem de mimari özellikleriyle oldukça dikkat çekici bir yapı olan Yerebatan, İstanbul’da gezilecek yerlerden bir tanesidir. İstanbul gezilecek yerler listesindeki yapıyla ilgili detaylı bilgi için Yerebatan Sarnıcı İstanbul başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

yerebatan sarnici istanbul
Yerebatan Sarnıcı

Kapalıçarşı

İstanbul Beyazıt’ta bulunan Kapalıçarşı; dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biri olma özelliğine sahiptir. Temeli 1461 senesinde atılan Kapalıçarşı, zaman içerisinde etrafındaki sokakları da bünyesine katarak büyümüştür. Günümüzde Kapalıçarşı’nın kapladığı alan 40.000 metrekare kadardır. Kapalıçarşı, İstanbul’da gezilecek yerler arasında önemli bir konumdadır. Detaylı bilgi için Kapalıçarşı İstanbul başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

kapalicarsi istanbul
Kapalıçarşı

Kariye Müzesi

Tıpkı Ayasofya’da olduğu gibi önce kilise olarak inşa edilen ve daha sonra camiye çevrilen yapılardan biri olan Kariye, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. 6.yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip olan Kariye Müzesi, kilise döneminden kalma freksleri ve mozaikleri ile dikkat çeken bir yapıdır. Detaylı bilgi için Kariye Müzesi İstanbul başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

kariye muzesi istanbul
Kariye Müzesi

Florya Atatürk Deniz Köşkü

Bakırköy’de bulunan Atatürk Deniz Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk’e özel olarak yaptırılan bir köşktür. Burada halk ile beraber denize giren Atatürk, önemli çalışmalarının bir bölümü yine bu köşkte yürütmüştür. Atatürk’ün vefatından sonra İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel ve Cevdet Sunay gibi devlet adamları tarafından da kullanılan Florya Atatürk Deniz Köşkü, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için Florya Atatürk Deniz Köşkü yazımıza bakabilirsiniz.

florya ataturk deniz kosku
Florya Atatürk Deniz Köşkü

Hızır Bey Türbesi

İstanbul Atatürk Bulvarı yolu kenarında, İMÇ bloklarının içinde kalan Hızır Bey Türbesi’nde, 1970’li yılların başında restorasyon çalışması yapılmıştır. Türbenin bulunduğu duvarların içerisinde; Divan Şairi Necati Bey ve Katip Çelebi’nin kabrinin bulunduğu kaydedilmiştir. Vefa Hızır Bey Türbesi başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayın Biri Kilisesi

İstanbul’da İMÇ (İstanbul Manifaturacılar Çarşısı) bloklarının arkasında Katip Çelebi Sokak’ta bulunan Ayın Biri Kilisesi, İstanbul’da pek bilinmeyen gezilecek yerlerden biridir. İlgi çekici ritüelleri olan Ortodoks kilisesi, İstanbul’da gezilecek farklı bir yer arayanlar için son derece idealdir. Detaylı bilgi için Ayın Biri Kilisesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

ayin biri kilisesi istanbul
Ayın Biri Kilisesi

İstanbul Müzeleri

Miniatürk

Dünyanın en geniş alana kurulu minyatür parklarından biri olan Miniatürk, İstanbul’da gezilecek eğlence yerler arasında yer alan önemli bir yerdir. 2003 yılında ziyarete açılan Miniatürk, 126 adet eser sergilenmektedir. Sergilenen eserler, İstanbul’dan, Balkanlardan ve Anadolu’dan seçilmiştir. Detaylı bilgi için Miniatürk İstanbul başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

miniaturk istanbul
Miniatürk

İstanbul Deniz Müzesi

Türkiye’nin denizcilik alanındaki en önemli müzesi olan İstanbul Deniz Müzesi, dünyanın da sayılı deniz müzeleri arasında yer almaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan müze, Beşiktaş sahilinde yer almaktadır ve içerisinde yaklaşık 20 bin eser sergilenmektedir. İstanbul gezilecek yerler arasında önemli bir müze olan bu yerle ilgili detaylı bilgi için İstanbul Deniz Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

istanbul deniz muzesi
İstanbul Deniz Müzesi

Barış Manço Müzesi

Barış Manço’nun Kadıköy Moda’da bulunan evi, Barış Manço Müzesi olarak düzenlendikten sonra ziyarete açılmıştır. Bir neslin gönlünde taht kuran ünlü sanatçı Barış Manço’nun eşyalarının sergilendiği bu güzel müze, İstanbul’da gezilecek müzeler arasında yer almaktadır. Detaylı bilgi için Barış Manço Müzesi İstanbul başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

baris manco muzesi istanbul
Barış Manço Müzesi

Fenerbahçe Müzesi

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda bulunan müzesinde, kulübün çeşitli branşlarda elde ettiği kupa, şilt ve diğer ödüller sergileniyor. Oldukça detaylı bir şekilde hazırlanan müzede, başarılı ödüllerinin yanı sıra onlarca belge ve Fenerbahçe Spor Kulübü’ne dair pek çok materyal yer alıyor. Detaylı bilgi için Fenerbahçe Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Türk hikayeciliğinin önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın, İstanbul Burgazada’da bir dönem yaşadığı ev, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Sait Faik’in hayatından izler taşıyan ve kişisel eşyalarıyla beraber yaşadığı yerleri görebileceğiniz müze, 1959 tarihinde ziyarete açılmıştır. 2009-2013 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından, daha modern bir hal almıştır. Müzeye girişler, yazarın vasiyeti üzerine ücretsizdir. Detaylı bilgi için Sait Faik Abasıyanık Müzesi İstanbul başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek uçurtma müzesi olan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, İstanbul Üsküdar’da bulunmaktadır. Girişin ücretsiz olduğu bu renkli müzede; 2.000’den fazla uçurtmayı görebilir, uçurtmalar hakkında bilgi alabilir ve uçurtma yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için İstanbul Uçurtma Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İstanbul Doğal Güzellikleri

Kınalıada

İstanbul Prenses Adaları’ndan biri olan Kınalıada, İstanbul Adaları içerisindeki en küçük adadır. Özellikle yaz mevsiminde büyük ilgi gören Kınalıada plajlarında yer bulmak oldukça zordur. Yürüyerek 30 dakika gibi bir sürede gezilebilen Kınalıada, İstanbul’un gezilecek doğa yerlerinden biridir. İstanbul gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için İstanbul Kınalıada başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

kinaliada istanbul
Kınalıada

Kumburgaz

İstanbul’un gezilecek doğa yerlerinden biri olan Kumburgaz, İstanbulluların şehir stresinden uzaklaşmak için tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir. Yaz aylarında ilgi görmeye başlayan İstanbul gezilecek yerler listesindeki Kumburgaz, İstanbul’da denize girmek için gidilen yerlerdendir. Detaylı bilgi için Kumburgaz İstanbul başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

kumburgaz istanbul
Kumburgaz

Şile Akçakese

İstanbul’a bağlı Şile’nin Akçakese Köyü, İstanbul’a 60 kilometre uzaklıktadır. İstanbullular için adet saklı bir cennet olan Akçakese, İstanbul doğa gezilecek yerleri denince tercih edilecek yerler arasında iyi bir konumdadır. İstanbul gezilecek yerler listesinde yer alan bu doğal güzellikle ilgili detaylı bilgi için Şile Akçakese başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

istanbul sile akcakese
Şile Akçakese

Şile Saklıgöl

İstanbul’un stresinden uzaklaşmak isteyenlerin ilk tercihi olan Şile’de gezilecek yerlerden bir tanesi de Saklıgöl’dür. Şile’nin Karamandere Köyü sınırları içerisinde yer alan Şile Saklıgöl, İstanbul’daki doğa gezileri için iyi bir tercihtir. Detaylı bilgi için Şile Saklıgöl başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

sile sakligol istanbul
Şile Saklıgöl

Göktürk Göleti

İstanbul Eyüp yakınında bulunan Göktürk Göleti Mesire Yeri; doğa yürüyüşü, doğa fotoğrafçılığı, piknik ve stres atmak için tercih edilebilecek yerlerden bir tanesidir. Çok fazla bilinmeyen bu bölge, Göktürk yakınında bulunmakta ve adını da bu yerleşim yerinden almaktadır. Detaylı bilgi için Göktürk Göleti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

gokturk goleti istanbul
Göktürk Göleti

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 yorum