Ankara Kızılay Gezilecek Yerler

Başkent Ankara’nın göbeğinde yer alan Kızılay Meydanı ve çevresi, Ankara’nın en kalabalık bölgelerinden biridir. Kızılay gezilecek yerler listesi, genellikle kafelerden ve diğer mekanlardan oluşmaktadır. Ankara’da gezilecek yerlerden biri olan Kızılay, hem şehrin merkezi olması hem de ulaşım rahat bir şekilde sağlanması nedeniyle bir hayli kalabalık olmaktadır.

Ankara’nın Kızılay’ı, genellikle kafeleri, restoranları, mağazaları ve barları ile bilinen bir yerdir. Kızılay Meydanı’nın adı, meydanın bir köşesine 1929 senesinde yaptırılan Kızılay Genel Merkez binasından almaktadır. Bu bina, günümüzde mevcut değildir. Kızılay Meydanı; Ziya Gökalp Caddesi (Kolej,Kurtuluş), Gazi Mustafa Kemal BuXlvarı (Demirtepe, Maltepe) ve Atatürk Bulvarı (Sıhhıye, Ulus, Bakanlıklar, Kavaklıdere) yollarının kesişimindeki dörtyolda bulunmaktadır.

Kızılay Meydanı, araç trafiğinin oldukça yoğun olduğu bir yerdir. Araç trafiği ile beraber insan yoğunluğunun da bir hayli fazla olduğu Kızılay, Çankaya ilçesinin de en önemli bölgeleri arasındadır. Yakın döneme kadar Kızılay’ın hemen üst tarafında yer alan bir çok bakanlık, yavaş yavaş farklı noktalara taşınmaya başlanmıştır. Kızılay’da gezilecek yerleri, bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kızılay Gezilecek Yerler

Ankara Kızılay’da gezilecek yerler genellikle kafelerden, barlardan, lokantalardan ve mağazalardan oluşmaktadır. Kızılay’da gezilecek yerleri bir kaç bölümde aşağıdaki gibi sıraladık:

Kızılay Güvenpark

Kızılay Meydanı’nın hemen köşesinde yer alan Güvenpark, bölgede yer alan tek parktır. Parkın ön kısmında Güvenpark Anıtı bulunmaktadır. Bu anıtta Kurtuluş Savaşı’ndaki askerlerin kabartmaları yer almaktadır. Güvenpark içerisinde ağaçlar, geniş bir süs havuzu, oturma yerleri ve çocuk parkı bulunmaktadır. Eskiden Kızılay’ın nefes alma yeri olmasına karşın günümüzde Güvenpark hem boyut olarak hem de işlev olarak küçülmüştür.

Güvenpark, metro çalışmaları sırasında bir miktar küçültülmüştür. Ardından zaman içerisinde buraya taşınan otobüs ve dolmuş durakları, Güvenpark’ın geniş bir bölümünün bu araçlara ayrılmasına neden olmuştur. Güvenpark’ın hemen üst kısmında Başbakanlık binası bulunmaktadır. Bu nedenle bu kısımda sürekli bir polis ablukası söz konusudur. Gezi Olayları’nın ardından Güvenpark’ın yarısı polisler tarafından kapatılmıştır. Parkın geniş bir alanı, polislerin bekleme yeri olarak kullanılmaktadır.

Kızılay Güvenpark
Kızılay Güvenpark

Kızılay Alışveriş Merkezi (AVM)

Güvenpark’ın karşısında, Kızılay Meydanı’nın bir diğer köşesinde bulunan yapı; Kızılay Alışveriş Merkezi’dir. Uzun yıllar kapalı durumda bulunan bina, Kızılay ve Beğendik arasında davalara konu olmuştur. 2011 yılında açılan Kızılay AVM, özellikle binanın mimarisi nedeniyle oldukça fazla eleştirilmiştir. 20.000 metrekarelik bir alanı bulunan Kızılay Alışveriş Merkezi’nin içerisinde 120 mağaza ve 300 araçlık bir otopark bulunmaktadır.

Kızılay Alışveriş Merkezi AVM
Kızılay Alışveriş Merkezi (AVM)

Kızılay Sakarya Caddesi

Sakarya Caddesi, Kızılay’ın hareketli sokaklarından biridir. Adı cadde olsa da trafiğe kapalı bir sokak olan Sakarya, Kızılay’daki barların ve türkü evlerin toplandığı nokta olarak bilinmektedir. Kızılay Sakarya’da yer alan İnkilap Sokak ve Bayındır-1 Sokak, karşılıklı olarak barların sıralandığı bir yerdir. Bölgede yer alan içkili yerlerin fiyatları uygundur. Bu nedenle genellikle üniversite öğrencilerine hitap eden Sakarya, cuma ve cumartesi günlerinde yoğunluk yaşamaktadır.

Kızılay Sakarya Caddesi
Kızılay Sakarya Caddesi

Kızılay Karanfil Sokak

Kızılay’daki Sakarya Caddesi’nin üst kısmında yer alan Karanfil Sokak, Kızılay’da gerçekleşen arkadaş buluşmalarının durağı gibidir. Kızılay’ın renkli yüzlerinden Karanfil Sokak’ta mağazalar, lokantalar ve kitap-kırtasiye malzemeleri satışı yapan yerler bulunmaktadır. Kızılay Karanfil Sokak’ta yer alan en ünlü iş yeri, Dost Kitabevi’dir. Genellikle Karanfil Sokak’ta buluşacak olanlar, Dost Kitabevi’nin önünü tercih ederler.

Kızılay Karanfil Sokak’ta Aba Piknik, Ata İskender, Simitçi Dünyası, McDonald’s gibi yemek seçeneklerinin bulunduğu Karanfil Sokak’ta güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Kızılay Karanfil Sokak
Kızılay Karanfil Sokak

Kızılay Konur Sokak

Kızılay’da yer alan hareketli sokaklardan biri olan Konur Sokak, Karanfil Sokak’a benzeyen bir yapıya sahiptir. Karanfil’e göre daha dar bir sokak olan Konur’da alkollü mekanlar bulunmaktadır. Kafelerin ve alkollü mekanların karşılıklı olarak sıralandığı Konur Sokak, Kıkzılay’da özellikle hafta sonlarında kalabalık olan yerlerden bir tanesidir.

Kızılay Konur Sokak
Kızılay Konur Sokak

Yüksel Caddesi

Karanfil Sokak ve Konak Sokak kesişiminde bulunan Yüksel Caddesi, ağaçların sıralandığı hoş bir sokaktır. Kızılay Yüksel Caddesi’nde Limon Baazar, Eylül Pasaj gibi çeşitli pasajlar bulunmaktadır. Bu pasajların içerisinde takı, giysi, hediyelik eşya satan dükkanlar bulunmaktadır.

Kızılay Yüksel Caddesi
Yüksel Caddesi

Ankara’nın en kalabalık yerlerinde biri olan Kızılay, özellikle hafta sonları yoğun olmaktadır. Şehir dışından gelenler, Kızılay’ı gezdikten sonra Kızılay’ın hemen üst kısmında yer alan Kocatepe Cami’ne de gidebilirler. Kocatepe Camii başlıklı yazımızdan, cami hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Ankara Kızılay’a Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ankara Kızılay Meydanı, Çankaya ilçesine bağlı bir yerdir. Dolmuş, otobüs, taksi ve metro gibi pek çok ulaşım seçeneği ile ulaşılabilen Kızılay’a gitmek için en kolay tercih metrodur. Kızılay’da hem Ankaray İstasyonu hem de Metro İstasyonu bulunmaktadır. AŞTİ’den Kızılay’a gitmek için Ankaray’ı kullanmak gerekmektedir. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi ve Ankara’nın metro haritasını, Ankara Metro Haritası başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Ankara dışından gelecek olan ziyaretçiler için önerimiz, araç kiralama yöntemi ile şehri gezmeleridir. İstanbul kadar karmaşık ve yoğun trafiği olmayan Ankara’yı gezmek için araba kiralayarak gideceğiniz noktalara kolayca ulaşabilirsiniz. Hava yoluyla başkente gelecek olanlar ise Otorento gibi firmalardan Ankara Havalimanı araç kiralama yolu ile Esenboğa’ya indikleri andan itibaren bu işlemi gerçekleştirebilirler.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum