YokOlacakŞehirler

Tehlike Altındaki 9 Dünya Şehri

Tehlike altındaki 9 Dünya şehri yazımızda yakın zamanda yok olabilecek şehirleri derledik. İklim değişiklikleri, depremler, ekonomik sebepler, toprak yapısı ve çeşitli doğal afetler nedeniyle 100 yıl içinde yol olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan 9 Dünya Şehri… Tehlike altındaki bu 9 Dünya Şehrini görmek gibi bir planınız varsa, acele etmenizde fayda var. Çünkü bu şehirler karşı karşıya oldukları tehlikeler nedeniyle yok olabilir.

Tehlike Altındaki 9 Dünya Şehri

Doğa Ana karşısında yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan şehirler arasında Venedik, San Francisco, Detroit ve Mexico City gibi önemli şehirler bulunuyor. Tehlike altındaki 9 Dünya şehrinin listesine alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Tehlike Altındaki 9 Dünya Şehri
Tehlike Altındaki 9 Dünya Şehri

San Francisco (ABD)

Amerika’nın en önemli şehirleri arasında yer alan San Francisco, deprem tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir şehir. Melekler Şehri olarak bilinen San Francisco, 900.000 nüfusa sahip. Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre 2068 yılında %75 ihtimalle 7 veya daha büyük şiddete sahip bir deprem gerçekleşecek. Amerika’nın bu görkemli şehrinin deprem felaketi karşısında akıbetinin ne olacağı merak konusu.

San Francisco
San Francisco

Venedik (İtalya)

Avrupa’nın en turistik şehirlerinden olan Venedik, yıllardır suyun içine gömülüyor. Dünyanın en romantik şehri, 1000 senedir suyun içerisine batarken, yapılan araştırmalara göre son 100 yılda batışın hızı %300 oranında arttı. Geçtiğimiz 100 yılda 24 santimetre kadar suyun içerisine gömülen Aşıklar Şehri Venedik’in tamamen suya batmaması için İtalya Hükümeti, çeşitli projeler üzerine çalışıyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan şehirlerden olan Venedik’in durumu belirsiz. Tehlike altındaki 9 Dünya şehri arasında yer alan Venedik, yüksek turizm değeri nedeniyle kurtarılabilir.

Venedik
Venedik

Detroit (ABD)

Amerika’da bir dönemin önemli şehirlerden olan Detroit, tehlike altındaki şehirler listesine ekonomik sebeplerle dahil oluyor. Bir zamanlar ”Motor Şehri” olarak bilinen Detroit’de yaşanan ekonomik krizler, şehrin sürekli göç vermesine neden oluyor. 1950 senesinde 1.850.000 nüfusa sahip olan şehirde günümüzde 700.000 kişi yaşıyor. Ekonomik kriz ile birlikte artan işsizlik ve suç oranları da şehrin önemli sıkıntılarından. İşsizlik oranının %23 olduğu şehirde, nüfusun %30’u fakirlik seviyesinin altında. Forbes Dergisi’nde yayınlanan araştırmalarda, son 4 yıldır Amerika’nın en tehlikeli şehri olarak Detroit gösteriliyor.

Detroit
Detroit

Mexico City (Meksika)

Meksika’nın başkenti Mexico City, tarihin önemli uygarlıklarından olan Azteklerin başkenti olan Tenochtitlan şehrinin üzerine kurulmuş bir şehirdir. Günümüzde yaklaşık olarak 20 milyon civarında insanın yaşadığı bu büyük şehir, yavaş yavaş batıyor. Dünyanın en büyük metropollerinden olan Mexico City’nin inşa edildiği taban, kurumuş bir göl üzerinde yer alıyor. Çok fazla sağlam olmayan toprak yapısı, zaman zaman çökmelere neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre son şehrin son 60 yıl içerisinde 10 metre kadar toprağa gömüldüğü belirtiliyor.

Mexico City
Mexico City

Bangkok (Tayland)

Tayland’ın en büyük şehri ve başkenti olan Bangkok, küresel ısınmaya bağlı olarak deniz suyu seviyesinin artması karşısında tehlike altında bulunuyor. 8 milyondan fazla nüfusa sahip olan bu metropol şehrinin karşı karşıya kaldığı tehlike ile ilgili bilim adamlarının yaptığı çalışmalar, şehrin sokaklarının su ile dolacağını gösteriyor. Şehir planın bu yönde yapılması gerektiği savunulurken, Tayland Hükümeti’nin konu ile ilgili henüz bir çalışması bulunmuyor.

Bangkok
Bangkok

Napoli (İtalya)

Avrupa’nın tarihi şehir merkezlerinden birini oluşturan Napoli şehri, UNESCO Tarihi Miras listesinde yer alıyor. İtalya’nın Napoli şehrinin doğusunda bulunan Vezüv Yanardağı, halen aktif durumda olduğu için olası bir büyük patlamada, şehrin büyük tehlike ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Napoli
Napoli

Timbuktu (Mali)

Mali’de yer alan Timbuktu şehri, ülkenin en fazla turist çeken bölgesidir. 1000 yıllık bir geçmişe sahip olan Timbuktu, Sankore Üniversitesi ve medreseleriyle ünlü bir bölgedir. 15. ve 16. yüzyıllarda İslam dininin Afrika’da yayılmasına önemli bir katkı sağlayan şehir, sürekli restore edilmektedir. Bu restorasyon çalışmalarına rağmen bölgede yaşanan kum fırtınaları, şehri tehdit etmektedir. Şehrin büyük bir kısmı çölden gelen kum fırtınalarının tehdidi ile karşı karşıyadır.

Timbuktu
Timbuktu

Banjul (Gambia)

Afrika Kıtası’ndaki Gambiya’nın başkenti olan Banjul, Atlas Okyanusu kıyısındaki Gambiya Nehri’nin deniz ile birleştiği alandaki bir ada üzerine kuruludur. 2012 yılının tahmini nüfus verilerine göre ülkenin en büyük altıncı şehri olan Banjul, deniz seviyesinin yükselmesi durumunda su altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.

Banjul
Banjul

Ivanovo (Rusya)

Rusya’nın Ivanovo şehri, eski zamanların tekstil merkezi olarak bilinen bir şehirdir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağolasının ardından %60 oranında göç veren şehir, günümüzde açlık, yoksulluk, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı içerisindedir. Amerika’nın Detroit şehrinde olduğu gibi Ivanovo şehri de ekonomik temelli sebeplerden dolayı sürekli göç vermekte ve terk edilmektedir.

Ivanovo
Ivanovo

Web sitemizin Galeri kategorisinden benzer yazılara göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir