İstanbul Topkapı Sarayı

İstanbul’da gezilecek yerler arasında yer alan Topkapı Sarayı, 600 yıllık Osmanlı tarihinin 400 yılında devletin idare merkezi olarak kullanılan son derece önemli bir saraydır.

Osmanlı padişahlarının yaşadığı saray, günümüzde İstanbul’un en çok ziyaretçi çeken müzelerinin başında yer almaktadır. Saray içerisinde bir dönem 4.000’e yakın insan yaşamıştır. 1478 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Topkapı, Sultan Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı‘nı yaptırmasına kadar geçen 380 yıllık süreçte Osmanlı Devleti’nin idari merkezi olmuştur. Kurulduğu dönemde 700.000 metrekare gibi oldukça geniş bir alanı kaplayan sarayın bugünkü alanı 80.000 metrekaredir. Osmanlı Devleti’nin en önemli saraylarından olan Topkapı’nın etrafında ve içerisinde son derece önemli eserler sergilenmektedir. Sarayın en önemli bölümlerini oluşturan Kutsal Emanetler, özellikle Ramazan Ayı içerisinde yoğun bir ilgi görmektedir. Hırka-i Şerif ve diğer Kutsal Emanetler burada sergilenmektedir.

Sultan Abdülmecit döneminin İngiliz elçisine, Topkapı Sarayı Hazinesi’nde bulunan eserler gösterilmiştir. Bu olay, Topkapı’nın ilk defa bir müze niteliğinde kullanılması olarak görülebilir. Bundan sonra ise ampir üslupta camekanlı vitrinler yaptırılmıştır ve sarayda yer alan eserler yabancılara göstermek gelenek haline gelmiştir.

Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı

3 Nisan 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün emri doğrultusunda Topkapı Sarayı’nın halkın ziyaretine açılmasına karar verilmiştir. Saray, İstanbul Âsâr-ı Atika Müzeleri Müdürlüğü’ne bağlanmasının ardından önce Hazine Küthüdalığı sonrasında ise Hazine Müdüriyeti ismiyle ziyarete açılmıştır. Günümüzde ise burası, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ismiyle ziyarete açıktır.

Sarayın ziyarete açıldığı tarih olan 1924 senesinde bazı onarımlar yapılmıştır. Ziyaretçilerin gezebilmeleri için gerekli önlemlerin alınmasından sonra müze, ziyarete açılmıştır. Topkapı Sarayı ilk olarak ziyarete açıldığında Kubbealtı, Arz Odası, Mecidiye Köşkü, Hekimbaşı Odası, Mustafa Paşa Köşkü ve Bağdat Köşkü gibi kısımlar ziyaret edilebilmekteydi.

Şehrin en önemli turistik bölgelerinden biri olan Topkapı, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi‘ne giren İstanbul Tarihi Yarımada içerisindeki önemli eserlerdendir.

İstanbul’daki bir diğer önemli sarayı, Dolmabahçe Sarayı başlıklı yazıdan okuyabilirsiniz. Ayrıca Topkapı Sarayı’nın hemen yanında bulunan İstanbul’un bir diğer önemli gezi noktasını, Ayasofya Müzesi başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Topkapı Havadan
Topkapı Havadan

Topkapı Sarayı Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Topkapı Sarayı Müzesi, salı günleri haricinde haftanın altı günü de ziyarete açıktır. Topkapı Sarayı Müzesi için kış sezonu ve yaz sezonu olmak üzere iki farklı ziyaret saati uygulanmaktadır. Yaz sezonu, 15 Nisan – 26 Ekim tarihlerini kış sezonu ise 26 Ekim – 15 Nisan tarihlerini kapsamaktadır.

Saray, kış sezonunda 09:00 – 16:45 saatleri arasında ziyaret edilmektedir. Yaz sezonunda ise 09:00 – 18:45 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Topkapı
Topkapı

Topkapı Sarayı’na Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Topkapı Sarayı Müzesi’ni gezebilmek için müze bileti, harem bileti ve Aya İrini olarak üç ayrı bölüm için ücret ödemek gerekmektedir. Buna göre Topkapı Sarayı Müzesi’nin giriş ücreti 72 TL’dir. Harem bölümü giriş bileti ücreti 42 TL, Aya İrini giriş bileti ücreti ise 60 TL’dir. Harem bileti, müze bileti ile beraber satın alınırken müze bileti ve Aya İrini biletleri tek olarak alınabilmektedir.

Müzeye grup girişlerinde indirim uygulanmamaktadır. Harem Bölümü dışındaki alanlarda Müze Kart geçerlidir.

18 yaş altı T.C. vatandaşları, 65 yaş ve üzeri T.C. vatandaşları, er ve erbaşlar, geziler, şehit ve gazilerin eşleri ve çocukları, basın kimlik kartı sahipleri müzeyi ücretsiz olarak gezebilir. Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na devredilen Topkapı Sarayı ile ilgili ziyaret bilgilerine millisaraylar.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İstanbul Topkapı
İstanbul Topkapı

Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Atatürk Havaalanı‘ndan Topkapı’ya gitmek için havalanındaki metro hattı ile son durak olan Aksaray’a kadar gidilmelidir. Aksaray’dan Yusufpaşa İstasyonu’na aktarma yaptıktan sonra Sultanahmet Durağı’nda inerek kısa bir yürüme mesafesi ile müzeye ulaşabilirsiniz.

Marmaray ile saraya gitmek için Sirkeci İstasyonu’nda inmeniz gerekmektedir. Cağaloğlu – Vilayet çıkışını takip ederek İstanbul Valilik Binası önüne çıkıyorsunuz. Buradan sola doğru giden yolu takip ederek Gülhane Parkı’na ulaşıyorsunuz ve tabelalar yardımıyla Topkapı’ya ulaşıyorsunuz.

Tramvay ile Topkapı’ya gitmek için çeşitli alternatifler mevcuttur. Kabataş Beyazıt – Zeytinburnu istikametinden gelenlerin, Sultanahmet veya Gülhane duraklarında inmeleri gerekmektedir. Sultanahmet Durağı da Gülhane Durağı da saraya yürüme mesafesindedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum