Eruzum Yakutiye Medresesi Hakkında Bilgi

Erzurum’da gezilecek yerlerden biri olan Yakutiye Medresesi, şehrin simgelerinden bir tanesidir ve Erzurum tatil rehberi için son derece önemli bir yerdir.

İlhanlı Hükümdarı Olcaytu döneminde Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından inşa ettirilen yapının yapılış tarihi 1310’dur. Kapalı avlulu, eyvanlı ve revaklı medreseler içerisinde Anadolu’nun en büyüğü olma ünvanına sahip olan medrese, iyi bir şekilde korunduğu için günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş olan tarihi eserlerden bir tanesidir. Erzurum’daki en önemli turistik noktalardan biri olan medrese, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen bir yerdir. Yapının isminin verildiği merkez ilçe Yakutiye’de bulunan medrese, günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Yapıldığı tarihten sonra uzun yıllar medrese olarak kullanılan yapı, asıl işlevini yitirmesinin ardından Osmanlı zamanında bir süre dökümhane olarak kullanılmıştır. 19.yüzyılın sonlarından itibaren askeri depo olarak kullanılan medrese, Cumhuriyet Dönemi’nde 1964 ve 1973 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1991 yılında ise Turizm Bakanlığı‘nca onarım geçmiştir.

Erzurum Yakutiye Medresesi

Medresenin taş kapısı üzerindeki kıymetli sanat eseri işlemeler, Yakutiye’de ilk dikkat çeken noktalardandır. Kubbeli bir medrese olan Yakutiye’nin dört eyvanı ve kapalı avlusu bulunmaktadır. Medresenin kulesi, cephenin her iki köşesine yerleştirilmiş olan silindirik istinat kulesidir.

Medresenin taçkapısı, yapının dikkat çeken bir diğer noktasıdır. Kapının yan kısımlarında bulunan sivri kemerli işlemelerde hayat ağacı, iki aslan figürü, çiftli başlı kartal figürü bulunmaktadır. Bu betimlemeler, İslam İkonografisi açısından da önem arz etmektedir.

Erzurum’da gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı, Palandöken Kayak Merkezi başlıklı konuda okuyabilirsiniz.

Yakutiye Medresesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Medrese, bir çok müze ve tarihi yerden farklı olarak sadece yaz aylarında ziyarete açılmaktadır. Yaz aylarında ziyaretçi kabul eden Yakutiye Medresesi’nde ziyaret saatleri 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 arasındadır.

Erzurum Yakutiye Medresesi
Erzurum Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Yakutiye Medresesi, Erzurum şehir merkezinde bulunmaktadır. Medrese, bulunduğu bölgedeki ilçeye de adını vermiştir. Merkez ilçe Yakutiye’deki Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan medrese, Lala (Mustafa) Paşa Cami’nin hemen yan tarafında konumlanmıştır.

Erzurum Otogarı ile medrese arasında yaklaşık 3 kilometre mesafe bulunmaktadır. Otogardan bineceğiniz servis veya dolmuşlar sizi medresenin önüne kadar getirecektir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir