İzmir Efes Antik Kenti

İzmir’de gezilecek yerlerden biri, Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti’dir. Ünü ülke sınırları aşmış olan Efes Antik Kenti, Türkiye’nin en değerli tarihi yapılarından bazılarını içerisinde barındırmaktadır. Yılda 1,5 milyon turist tarafından ziyaret edilen Efes Antik Kenti’nin kuruluşu, Cilalı Taş Devri’ne (M.Ö. 6000) kadar uzanmaktadır. Klasik Yunan devrinde İyonya’nın 12 şehrinden bir tanesi olan Efes, daha sonraki dönemde Roma’nın önemli şehirlerinden biri olarak varlığını sürdürmüştür.

İzmir Efes Antik Kenti

Efes, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Çeşitli dönemlerde bu bölgede kurulan yerleşimler nedeniyle, kalıntılar yaklaşık 8 kilometrelik bir alana yayılmış durumdadır. İçerisinde günümüze kadar sağlam olarak gelebilmiş mimari eserleri de barındıran Efes’te kazı çalışmaları halen devam etmektedir.

İzmir Efes Antik Kenti
İzmir Efes Antik Kenti

Efes Büyük Tiyatro

Efes Antik Kenti’nin en bilinen yapılarından bir tanesi, Büyük Tiyatro’dur. Efes’in simgesi haline gelmiş olan Büyük Tiyatro, 24.000 kişi kapasitesine sahiptir. Bu özelliği ile antik dünyanın bilinen en büyük tiyatrosu olan Efes Büyük Tiyatro’nun büyük bir kısmı günümüze kadar gelmiştir. Oturma kısımlarının bir çoğu kullanılabilir durumda olan tiyatro, restore çalışmalarıyla beraber daha da sağlamlaştırılmıştır. Sportif yarışlara, gladyatör dövüşlerine ve sanat gösterilerine sahne olan Büyük Tiyatro’nun üç katlı sahnesi ve oturma yerlerinin bir kısmı yıkılmış durumdadır. Buna rağmen tiyatronun çok büyük bir kısmı sağlam haldedir.

Efes Antik Tiyatro
Efes Antik Tiyatro

Efes Celsius Kütüphanesi

Efes Antik Kenti’nin bir diğer önemli yapısı, Celsius Kütüphanesi’dir. Hem bir kütüphane hem de Roma komutanlarından Gaius Julis Polemaeanus’un kahramanlık anıtı olarak kullanılan Celsus Kütüphanesi, Roma döneminin görkemli yapılarından bir tanesidir. Kahramanlık anıtı olarak üzerinde zafer kabartmaları bulunan yapı, aynı zamanda içerisinde Efes Valisi Celsius’un lahdini de barındırmaktadır. 1970-80 yılları arasında restore edilen Celsius Kütüphanesi, M.Ö. 125 yılında inşa edilmiştir. Parşömen şeklinde ruloların tutulduğu yapıda, duvarların içlerine yapılan özel bölümlerde kitaplar muhafaza edilmekteydi.

Efes Celsius Kütüphanesi
Efes Celsius Kütüphanesi

Artemis Tapınağı

UNESCO tarafından belirlenen dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, bir zamanlar Efes Antik Kenti içerisinde yer almaktaydı. Diana Tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı, M.Ö. 550 yıllarında tamamlanarak Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiştir. Tamamen mermerden yapılan ve bu özelliği ile de oldukça dikkat çeken tapınaktan geriye, sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. 120 yıllık bir çalışmanın ardından tamamlanan Artemis Tapınağı, Lidya Kralı Kroisos döneminde yapılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar ulaşan yazıtlardan ve belgelerden, tapınağın temsili görselleri oluşturulabilmektedir.

Efes Artemis Tapınağı
Efes Artemis Tapınağı

Hadrian Tapınağı, Domitian Tapınağı, Serapis Tapınağı, Meryem Kilisesi, St. Jean Bazilikası, Odeon, Prytaneion, Mermer Cadde, Domitianus Meydanı, Magnesia Kapısı, Herakles Kapısı, Anıtsal Çeşme, Traianus Çeşmesi, Hamam ve Umumi Tuvalet Efes Antik Kenti’nde yer alan yapıların bazılarıdır. Yapıların bir çoğu günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşamamış olsa da, kalıntılara bakıldığında fikir sahibi olunabiliyor. Hemen hemen her yapının önünde, tarihçesine dair Türkçe ve İngilizce olarak açıklamalar bulunuyor. Efes’e gitmeden önce iyi bir araştırma yapmak veya geziyi rehber eşliğinde sürdürmek; bu tarih kokan yerden daha fazla keyif almanızı sağlayacaktır.

Efes Antik Kenti, özellikle yaz aylarında oldukça sıcak olmaktadır. Taşların ısıyı tutması, öğle saatlerinde sıcaklığı arttırmaktadır. Bu nedenle yazın ziyaret gerçekleştirecekseniz, buna göre giyinmenizi ve mutlaka bir şapka almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca müzenin giriş bölümündeki dükkanların genellikle yüksek fiyatlarla yiyecek-içecek satmasından dolayı yemeğinizi yanınızda götürebilirsiniz. En azından yanınıza su alabilirsiniz.

Ayrıca İzmir’in Selçuk ilçesine kadar gelmişken, Selçuk’ta gezilecek yerlerinden bir diğeri olan Şirince’ye de gitmenizi öneririz. Bölgeyle ilgili yazımıza, Şirince başlıklı konudan ulaşabilirsiniz.

İzmir Efes Antik Kenti
İzmir Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Efes Antik Kenti, yılın 365 günü de ziyarete açıktır. Haftanın her günü ziyaret edilebilen Efes’in yaz ve kış dönemlerinde iki ayrı ziyaret saati uygulaması bulunmaktadır. Efes Antik Kenti’nin ziyaret saatleri yaz döneminde 08:00 ile 19:00 arasıdır. Kış döneminde ise ziyaret saatleri 08:00 ile 17:00 arasında olmaktadır.

Efes Antik Kenti’ne Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Efes Antik Kenti’nin giriş ücreti, kişi başı 120 TL olarak belirlenmiştir. Müze Kart geçerli olduğu için, Efes’e girmeden önce bir Müze Kart çıkartmak daha uygun olacaktır. Bu nedenle Efes gezisine gidecekseniz, Müze Kartınızı unutmamanızı tavsiye ediyoruz. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Efes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Efes Antik Kenti, İzmir şehir merkezine 80 kilometre uzaktaki Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Selçuk ilçesine, İzmir’den ulaşım sağlamak oldukça kolay. İzmir Basmane’den Aydın’a giden trenleri kullanarak Selçuk ilçesinde inebilirsiniz. Ayrıca Bornova’daki otogarın üst kısmında yer alan ilçe dolmuşları bölümünden ortalama 30 dakikada bir Selçuk’a giden minibüsler bulunmaktadır. Ortalama 15 TL ücret ise yaklaşık 1 saatte Selçuk ilçesine ulaşabilirsiniz. Selçuk otogarından ise servislere binerek kısa sürede antik kente varabilirsiniz.

Efes Antik Kenti’ne İzmir’den sonra en çok Kuşadası’ndan gidilmektedir. Kuşadası’ndan Efes’e gitmek için Kuşadası ilçe merkezinden kalkan Selçuk dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Efes’e yaklaşık 2-3 kilometre uzakta bırakan bu minibüslerin ardından ister yürüyerek isterseniz de indiğiniz yerde bulunan taksileri veya atlı arabaları kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum