Ilgaz Kayak Merkezi

Çankırı ve Kastamonu illerinin sınır noktasında yer alan Ilgaz Kayak Merkezi, Türkiye’deki önemli kayak tesislerinden biridir. Türkiye’de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Ilgaz Kayak Merkezi, zirvesi 2850 metre yüksekliğinde olan Ilgaz Dağları üzerindedir.

Ilgaz Milli Parkı ile iç içe olan Ilgaz Kayak Merkezi, milli park statüsünden dolayı ayrı bir öneme sahiptir. Ilgaz, sadece kış sporlarıyla değil aynı zamanda doğal güzellikleriyle ön plana çıkmakta ve dört mevsim turizme elverişli bir görüntü çizmektedir. 1976 senesinde Milli Park ilan edilen Ilgaz’da yoğun bir orman örtüsü bulunmaktadır. Bu ormanlar genellikle Uludağ Göknarı, Karaçam ve Sarıçam ağaçlarından oluşmaktadır. Geniş bir bitki örtüsüne sahip olan Ilgaz’da hayvan türlerinin çeşitliliği de oldukça fazladır. Ilgaz Milli Parkı’nda tilki, geyik, kurt, karaca, yaban domuzu, ayı, ağaçkakan, baykuş, kocabaş gibi pek çok canlı türü bulunmaktadır.

Ilgaz’daki kayak merkezi, telesiyej ve pistler; dağın kuzey tarafında yani Kastamonu il sınırları içerisindedir. Tesislerin bir kısmı ise Çankırı tarafındadır.Ilgaz Kayak Merkezi’nin yüksekliği 2000 metredir. Ilgaz’da hem kayak hem de snowboard yapmak mümkündür. Ayrıca kaymaya meraklı değilseniz ama bembeyaz karları seviyorsanız, Ilgaz Kayak Merkezi’ndeki güzel kar manzaraları size yetecektir.

Ilgaz Kayak Merkezi
Ilgaz Kayak Merkezi

Ilgaz Kayak Merkezi’ndeki kayak sezonu, aralık ayının ortasında başlamakta ve nisan ayının ortalarına kadar devam etmektedir. Bu durum, hava şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir ve ortalama bir veridir.

2013 yılında yenilenen ana pist telesiyej sisteminin pist ortasından geçen direkleri, pist dışına taşınmıştır. 3 adet pist ve alıştırma sahasına sahip olan Ilgaz’da, genel kullanıma ayrılmış olan 1 telesiyej, 1 taşıma bandı ve 1 adet teleski bulunmaktadır.

Ilgaz Kayak Merkezi Pistleri:

1.Pist: Telesiyej alt istasyonu ile üst istasyon arasında kalan bölge 1.pist, yani ana pist olarak bilinmektedir. Dikmen Pisti, A Pisti veya 1 Numaralı Pist olarak adlandırılan bu pistin seviyesi, orta düzeydir. Pistin uzunluğu 800 metre, genişliği ise 100 metredir.
2.Pist: Üst istasyonun kuzey tarafında teleski hatta olan 2 Numaralı Pist yer almaktadır. Yaklaşık 1400 metre uzunluğa sahip olan bu pistin seviyesi, ileri düzeydir.
3.Pist: Üst istasyonun batı kısmında yer alan pist ise 200 metre uzunluğundaki, başlangıç düzeyi seviyesinde pisttir.

Ilgaz Kayak Merkezi’ndeki 1.Pist’te (A Pisti) yer alan telesiyej, yürüyen bant ve teleski sistemleri, sabah saat 08:30’da çalışmaya başlamakta ve 17:00’a kadar sürmektedir. 2012 yılının Ocak ayında ışıklandırılan A Pisti, bazı tarihlerde akşamları da çalışmaktadır. Bu dönemlerde telesiyej sistemi, saat 21:00’e kadar aktif olmaktadır. Telesiyej sistemi, Kayak Federasyonu tarafından işletilmektedir. Günlük sınırsız pass bilet ücreti 100 TL’dir. Tek çıkış-iniş bileti ise 20 TL’dir. Yürüyen bant ve teleski sistemleri ise ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

Ilgaz Kayak Tesisleri’nde kayak ve snowboard malzemelerinin kiralama hizmeti verilmektedir. Kayak takımlarının günlük kirası 250 TL ile 500 TL arasında değişmektedir. Snowboard kiraları ise 250 TL ile 500 TL arasında değişmektedir. Ayrıca bölgeden salopet, pantolon, gözlük gibi aletlerin kiralaması da yapılmaktadır. Bunun haricinde Ilgaz’da yer alan eğitmenler eşliğinde kayak dersleri almanız da mümkündür. Kayak eğitmenlerine, malzeme kiralayan yerler aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Kayak derslerinin saatlik ücretleri ortalama 400 TL ile 1.000 TL arasında değişmektedir.

Ilgaz Kayak Merkezi Tesisleri
Ilgaz Kayak Merkezi Tesisleri

Ilgaz Kayak Merkezi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ilgaz Kayak Merkezi; Ankara’ya 210 kilometre, İstanbul’a 460 kilometre, Kastamonu’ya 40 kilometre, Bolu’ya 200 kilometre ve Çankırı’ya 70 kilometre uzaklıktadır.

Ankara tarafından Ilgaz’a gitmek için Çankırı-Kastamonu yolunu takip etmeniz gerekmektedir. Kastamonu-Çankırı kavşağından (Ilgaz Kavşağı) Kastamonu yönüne doğru edilmelidir. Bu yolda Ilgaz ilçesini geçerek Kastamonu’ya doğru devam ediliyor. Ilgaz Dağı Geçidi’ni geçtikten yaklaşık 5 kilometre sonra Ilgaz Dağı Milli Parkı girişi sol tarafınızda kalıyor.

Ilgaz Kayak Merkezi’ne otobüsle gitmek de mümkündür. Bunun için önce Kastamonu’ya otobüs ile ulaşmak gerekmektedir. Buradan Kastamonu-Ankara otobüsüne bindikten sonra 40.kilometredeki Karayolları Ilgaz Bakımevi’nde inmelisiniz. Bu noktadan Ilgaz Kayak Merkezi’nde yer alan otellerin servisleri ile dağa ulaşım sağlanabilir. Ankara’dan gelecek olanlar ise Kastamonu’ya varmadan yine Karayolları Ilgaz Bakımevi’nin önünde inerek aynı talimatları izleyebilirler.

Çankırı Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan civardaki turistik yerleri öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir