Rize Kalesi

Rize şehir merkezinin güneybatı tarafında yer alan Rize Kalesi, Rize’de gezilecek yerlerden bir tanesidir. İç Kale ve Aşağı Kale olarak iki ayrı kısımdan oluşan kale, yoğun yerleşme sonucunda özellikle batı bölümünde büyük hasar görmüştür. Kalenin batı kısmından bazı sur parçaları günümüze kadar gelebilmiştir.

Kalenin tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Aşağı Kale kısmında yer alan bazı bölümler ile Alexios II (1297-1330) döneminde yapılan Trabzon Kalesi’nin batı surları arasında benzerlikler tespit edilmiştir. Bu veriler ile iki yapının yakın tarihli kaleler olduğu düşünülmektedir. İç Kale kısmı, Justinyen döneminde (527-565) yeniden inşa edilmiştir. Daha sonra şehrin geniş bir bölümünü korumak amacıyla İç Kale’nin alt tarafına Aşağı Kale inşa edilmiştir. Kalenin Osmanlı döneminde de onarımlardan geçirildiği ve aktif olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Rize Kalesi – İç Kale

İç Kale bölümü, 150 metre yüksekliğindeki doğal bir yükselti üzerine inşa edilmiştir. Doğal bir yükseltinin tepesine inşa edilmesi sonucunda, planı düzgün olmayan bir yamuk şeklini almıştır. Giriş kapısı doğu kısmındadır. Dış kapıdan geçildikten sonra bir avluya girilmektedir ve bu avludan ikinci bir kapı aracılığı ile asıl kale alanına ulaşılmaktadır. Kale duvarlarının kalınlığı 1,5 metredir. Yakın döneme kadar oldukça harap durumda olan surlar, 90’lı yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarılmıştır.

Rize Kalesi – Aşağı Kale

Şehrin büyük bir kısmını korumak amacıyla İç Kale’den kuzeydoğu ve kuzeybatı yönlerine doğru uzayan ve denize kadar ulaşan surlarla çevriliydi. Aşağı Kale’nin batı surlarının bir bölümü ile bazı kule kalıntıları günümüze kadar ulaşabilmiştir. Araştırmacılar A.Bryer ve D.Winfield tarafından yapılan çalışmalar sonucunda batı surlarının üzerinde 9 adet kule ve 2 adet kapının yeri tespit edilmiştir. Araştırmalar neticesinde kulelerin dikdörtgen veya yuvarlık planlı oldukları ve iki katlı oldukları saptanmıştır.

Rize şehir merkezindeki bir diğer gezilecek yeri, Ziraat Çay Bahçesi başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Rize Kalesi
Rize Kalesi

Rize Kalesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Rize Kalesi, Rize şehir merkezindeki Kale Mahallesi’nde yer almaktadır. Kale ile Rize Otogarı arasında yaklaşık 1,5 kilometre mesafe bulunmaktadır. Yol kısa olsa da çıkacağınız merdivenler sizi biraz yoracaktır. Dinlene dinlene çıkabileceğiniz kaleye vardıktan sonra göreceğiniz Rize manzarası, yorgunluğunuza değecektir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir