Antalya Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehri olan Antalya gezilecek yerler listesiyle İstanbul’la beraber turizm konusunda oldukça önemli bir konumdadır. Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya, dört mevsim de turizme elverişli bir iklime sahiptir ve gezilecek yerler açısından oldukça zengindir. Antalya’da kültür turizmi başta olmak üzere deniz, spor, sağlık, kış, kongre, yayla, mağara, kamp ve inanç turizmi yapılabilmekte bu turizm seçenekleri için tesisler bulunmaktadır.

Antalya Gezilecek Yerler

Antalya şehir merkezinde bulunan gezilecek yerlerle birlikte Alanya, Kaş, Kemer ve Manavgat ilçelerinde de çok fazla konaklama işletmesi ve gezi yeri vardır. Antalya gezilecek yerler listesindeki noktalara alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Antalya Plajları

Türkiye’de yaz turizminin bir numaralı şehri, Antalya’dır. Antalya kıyı şeridi boyunca bir çok ünlü plaj ve sahil yer almaktadır. Kleopatra, Konyaaltı ve Lara plajlarıyla beraber sahil şeridinde yer alan Kaş, Kale, Finike, Kumluca, Kemer, Serik, Manavgat, Alanya ve Gazipaşa ilçeleri de yaz turizminde tercih edilen yerlerdendir. Bunaltıcı yaz sıcaklarına serin suları ile göğüs gererken engin mavisiyle ruhunuzu dinlendiren Antalya Plajlarını Antalya Airport Araç Kiralama ile keşfetmeye başlayın. Ama öncesinde Antalya plajları başlıklı yazımızı okuyarak şehirdeki plajlar hakkında hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Antalya Tekirova Kiyilari
Antalya Plajları

Çıralı

Türkiye’nin en temiz sahillerden bir tanesi Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı olan Çıralı‘da yer almaktadır. Çıralı’nın Güney ucunda Olimpos, kuzeybatısında ise Yanartaş bulunmaktadır. Çıralı bölgesinin en büyük özelliklerinden bir tanesi, nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Carettaların yumurtlama alanı olmasıdır. Bölgeyi tercih eden canlılar sadece Caretta Carettalar ile sınırlı değildir. Çıralı’da ender görülen kuş türlerinin bir çoğunu gözleme şansı yakalayabilirsiniz.

cirali antalya
Çıralı, Kemer

Kaputaş Plajı

Türkiye’nin en iyi plajlarından biri olan Kaputaş Plajı, Antalya’nın Kaş ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Kanyon ağzı plajı olan Kaputaş, Kaş-Kalkan arasındaki sahil yolu üzerindedir. Yer altından akan suyun kumsaldan çıkması sonucunda denizin rengi turkuazdır. Ayrıca serin bir suya sahip olan Kaputaş’ın kum ve çakıl karışımı bir plajı bulunmaktadır. Kaputaş Plajı başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

kaputas plaji antalya
Kaputaş Plajı

Akçagerme Plajı

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Akçagerme Plajı, bölgenin mavi bayraklı plajlarından bir tanesidir. Yaklaşık 200 metre uzunluğundaki Akçagerme Plajı, küçük çakıl taşlarından oluşan bir kumsala sahiptir. Akçagerme Plajı, ilk olarak 2010 yılında temizliği sayesinde mavi bayrak ödülüne layık görülmüştür. Detaylı bilgi için Kaş Akçagerme Plajı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

kas akcagerme plaji
Akçagerme Plajı

Patara Plajı

Antalya’nın Kaş ilçesi sınırları içinde bulunan Patara Plajı, ortalama 18 kilometrelik uzunlu ile Akdeniz Bölgesi’nin en uzun plajı olma unvanına sahip. Fethiye, Kaş ve Kalkan gibi turizm bölgelerine yakın olan Patara Plajı, Likya Uygarlığı döneminde liman kenti olarak kullanılmış. Bölgede Likya Uygarlığı’nın izlerine rastlamak mümkün. Detaylı bilgi için Patara Plajı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

patara plaji antalya
Patara Plajı

Antalya Tarihi Yerler

Tarih boyunca pek çok uygarlığın yaşadığı Antik Dönem’den Roma-Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne kadar tarihi eserler bulunmaktadır. Kültür-Tarih turizminde Antalya şehir merkezinin batısında kalan Kaş ilçesi başta olmak üzere bölgede çok sayıda antik kent, tarihi yapı, tarihi cami ve tarihi kiliseler yer almaktadır.

Alanya Kalesi

Antalya’da gezilecek yerler arasında en çok ilgi gören yerlerden biri de Alanya’dır. Alanya, ilçe merkezindeki meşhur Alanya Kalesi ile öne çıkmaktadır. Alanya Kalesi‘nin sur uzunluğu, 6,5 kilometreye kadar ulaşmaktadır. Deniz kenarında yer alan Alanya Kalesi, Alanya’da gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Antalya gezilecek yerler listesindeki kaleyle ilgili detaylı bilgi almak için Alanya Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

alanya kalesi
Alanya Kalesi

Aspendos

Aspendos Antik Kenti ve tarihi tiyatrosu, Antalya’nın Serik ilçesinde yer almaktadır. Aspendos Tiyatrosu, günümüze kadar ulaşmış olan en iyi korunmuş antik tiyatrodur. M.Ö. 10.yüzyılda Akalar tarafından kurulan Aspendos Antik Kenti, devrin zengin şehirlerinden birisi olmuştur. Antalya gezilecek yerler listesindeki kent, önemli bir ticaret yolu üzerinde yer almaktadır ve Köprüçay Irmağı’nın limana bağlandığı noktaya yakın bir konumdadır. Bu durum kentin her çağda gözde şehirler arasında olmasını sağlamıştır. Detaylı bilgi için Aspendos başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

aspendos antalya
Aspendos

Aziz Nikolas Kilisesi

Demre ilçesinin adının duyulmasını sağlayan Noel Baba Müzesi, her yıl ortalama yarım milyon turist ağırlamaktadır. Kilise, daha önceleri Noel Baba Müzesi olarak adlandırılırken 2015 yılında Aziz Nikolas Anıt Müzesi adını almıştır. Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nikolas’ın bu kilisede kaldığı sanılmaktadır. Aziz Nikolas’ın kemiklerinin bir kısmı Haçlı Seferleri esnasında Bari’den gelen tüccardan tarafından tarafından çalınıp Bari’ye götürülmüştür ve oradaki bazilikaya gömülmüştür. Antalya gezilecek yerler listesindeki kiliseyle ilgili detaylı bilgi için Aziz Nikolas Kilisesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

aziz nikolas kilisesi antalya
Aziz Nikolas Kilisesi

Yivli Minare

Antalya’nın ilk İslam yapılarından biri olan Yivli Minare, Antalya şehir merkezinde gezilecek yerlerden bir tanesidir. 13. yüzyıl Selçuklu eseri olan Yivli Minare, Antalya’daki önemli tarihi noktalardan biridir. Kaidesi kesme taştan olan Yivli Minare‘nin gövdesi, tuğla ve firuze renkli çinilerle inşa edilmiştir. Antalya’nın simgelerinden biri haline gelen minarenin 8 yivi bulunmaktadır. Antalya gezilecek yerler listesindeki yapıyla ilgili detaylı bilgi almak için Yivli Minare başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

antalya yivli minare
Yivli Minare

Xanthos-Letoon Antik Kentleri

Ksanthos (Xanthos) ve Letoon antik kentleri, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne dahil edilmiştir. Bu iki antik kentin aralarındaki tarihsel ve organik bağlar, beraber anılmalarına ve listeye beraber dahil olmalarına neden olmuştur. İki şehir de Muğla-Antalya il sınırı yakınında yer almaktadır ve aralarında yaklaşık 4 kilometrelik mesafe bulunmaktadır. Ksanthos (Xanthos) Antik Kenti, antik çağda Likya’nın en büyük idari merkezi olarak bilinmektedir. Antalya gezilecek yerler listesindeki Letoon Antik Kenti ise antik çağdaki en önemli dini merkezlerden biridir. Detaylı bilgi için Xanthos-Letoon Antik Kentleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

xanthos antik kenti
Xanthos Antik Kenti

Antalya Doğal Güzellikleri

Akdeniz’in masmavi suları ve yemyeşil doğası birleşince Antalya gezilecek yerler listesinin önemli bir bölümünü de doğal güzellikler oluşturuyor. Binlerce yıllık tarihe sahip olan kültürel mirasların arasında yemyeşil doğasıyla birçok gezilecek yerler karşımıza çıkıyor. Size düşen ise Rentalia Araç Kiralama ile deniz, doğa ve tarihin bir tatil adına aradığınız her şeyi bir araya getiren uyumunu keşfetmek.

Düden Şelalesi

Antalya şehir merkezine yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta yer alan Düden Şelalesi, Antalya’nın önemli gezi yerlerinden sadece bir tanesidir. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alan Düden Şelalesi, Düdenbaşı denilen yerde yeryüzüne çıkmaktadır. İki kola ayrılan Düden Çayı, Aşağı Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran Şelalesi) ve Yukarı Düden Şelalesi (İskender Şelalesi) olarak iki şelale haline gelmekte ve Akdeniz’e dökülmektedir. Antalya gezilecek yerler listesindeki şelaleyle ilgili detaylı bilgi için Düden Şelalesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

duden selalesi antalya
Düden Şelalesi

Karain Mağarası

Antalya’nın Yağca Köyü sınırları içinde yer alan Karain Mağarası, Türkiye’nin en büyük mağaralarından bir tanesidir. Antalya’da bulunan Karain Mağarası, tarihsel açıdan önemli bir yerdir. Denizden yaklaşık 450 metre kadar yüksekte yer alan mağara içerisinde yapılan kazılar sonucunda günümüzden 500.000 yıl öncesine kadar dayanan izler bulunmuştur. Antalya gezilecek yerler listesindeki mağarayla ilgili detaylı bilgi için Karain Mağarası başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

karain magarasi antalya
Karain Mağarası

Manavgat Şelalesi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Manavgat Şelalesi, Antalya’da gezilecek yerler arasında önemli bir konuma sahiptir. Manavgat Nehri üzerindeki Manavgat Şelalesi, oldukça ünlüdür ve Manavgat ilçesinin en turistik yeridir. Adını ilçeden alan Manavgat Şelalesi, ırmak sularının 3-4 metrelik bir falezden düşmesiyle oluşmaktadır. Manavgat Şelalesi’ndeki su, yüksekliği az bir mesafeden düşmesine rağmen geniş bir alan üzerinde olduğu için yüksek bir debiye sahiptir. Antalya gezilecek yerler listesindeki şelaleyle ilgili detaylı bilgi için Manavgat Şelalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

manavgat selalesi
Manavgat Şelalesi

Titreyengöl

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Titreyengöl, hem Manavgat gezilecek yerleri hem de Antalya gezilecek yerleri içerisinde yer alan bir yerdir. Manavgat’taki önemli turistik yerlerden bir tanesi olan Titreyen Göl, Manavgat Çayı’nın bir koludur. Denize dökülmeden önce epey geniş bir alana yayılmasıyla beraber bir gölü andıran bu bölge, en ufak bir rüzgarda suyun titreşimleriyle adını Titreyen Göl olarak almış. Detaylı bilgi için Titreyengöl başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

titreyengol antalya
Titreyengöl

Üçağız Köyü

Antalya ilinin Demre ilçesi’ne bağlı olan Üçağız Köyü; doğal güzelliği, masmavi denizi ve tarih kokan yapıtlarıyla turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Tarihteki adı Teimiossa olarak da bilinen Üçağız Köyü, 2.500 yıllık bir geçmişe sahip. Antik kalıntıların yarattığı tarihi hava içerisinde, sessiz ve sakin bir tatil geçirmeyi düşünenler için oldukça ideal bir seçenek oluşturuyor. Detaylı bilgi için Demre Üçağız Köyü başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

demre ucagiz koyu
Demre Üçağız Köyü

Likya Yürüyüş Yolu

Dünya’nın en iyi uzun mesafe yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu, Türkiye’nin en iyi uzun mesafe yürüyüş parkurudur. Fethiye’den başlayan Likya Yolu, Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu, Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş parkuru olma unvanına da sahiptir. Detaylı bilgi almak için Likya Yürüyüş Yolu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Antalya Gezilecek Yerler
Antalya Gezilecek Yerler

Antalya Müzeleri

Antalya müzeleri, ağırlıklı olarak Antalya şehir merkezinde toplanmıştır. Turistik açıdan gelişmiş olan Kaş, Kemer ve Alanya gibi bölgelerde de müzeler bulunsa da bunlar çoğunlukla ören yeridir. Ören yerleri için gezilecek noktaları Antalya Tarihi Yerler alt başlığında bulabilirsiniz.

Oyuncak Müzesi

Antalya’da gezilecek yerlerden bir tanesi de Antalya Oyuncak Müzesi’dir. 2011 yılında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ziyarete açılan Oyuncak Müzesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıya hazırlanmıştır. Araştırmacı, şair ve yazar Sunay Akın’ın danışmanlığı ile açılan Antalya Oyuncak Müzesi, hem çocuklar hem de yetişkinler için gezilmesi gereken bir yerdir. Antalya gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi için Antalya Oyuncak Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

antalya oyuncak muzesi
Antalya Oyuncak Müzesi

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 yorum