Samsun Atatürk Anıtı

Samsun’da bulunan Atatürk Anıtı veya diğer adıyla Onur Anıtı, Samsun şehrinin simgesi haline gelen bir anıttır. Samsun şehir merkezindeki Atatürk Parkı içerisinde yer alan anıt, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımının atıldığı yere dikilen anıt, bu açıdan hem simgesel hem de tarihsel bir öneme sahiptir.

Samsun şehir merkezindeki sahil alanının büyük kısmının doldurulması sonucu, anıt ile denize kenarı arasında kalan mesafe uzamıştır. Bu nedenle anıt, günümüzdeki konumuyla denize biraz daha uzak bir noktada yer almaktadır.

Samsun Atatürk Anıtı Tarihi

Atatürk Anıtı, dönemin Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından Samsun halkı adına Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’e yaptırılmıştır. 1927 senesinde siparişi verilen anıtın kaidesinin temel atma töreni, 19 Mayıs 1927 tarihinde yapılmıştır. Heykel çalışmalarına 1928 yılında Viyana’da başlanmıştır. 4 sene sonra tamamlanan heykel, 29 Ekim 1931 tarihinde dikilmiştir. Anıtın resmi açılışı ise 15 Ocak 1932 yılında yapılmıştır. Heinrich Krippel’in Türkiye’deki 4. anıt çalışması olan Atatürk Heykeli, Cumhuriyet Tarihi’nin 13.anıtı olarak tarihteki yerini almıştır.

Atatürk Heykeli, tunçtan yapılmıştır ve 4,75 metre yüksekliğe sahiptir. Taş bloktan oluşan kaidenin yüksekliği 4,10 metredir. Toplam anıtın yüksekliği ise 8,85 metredir. Heykel için 37.000$ gibi bir ücrete anlaşılmıştır. Bunun haricinde heykeltıraş Heinrich Krippel‘e 5.500$ ödeme yapılmıştır.

Atatürk Anıtı’nın açılış törenin Mustafa Kemal’in ve İsmet İnönü’nün gönderdiği şu telgraflar okunmuştur:

Salim Bey, Samsun Valisi:
Muhterem Samsun halkının şahsıma karşı besledikleri asil duyguların kıymetli bir tezahürünü bildiren telgrafınızdan pek mütehassıs oldum. Teşekkür, muhabbet ve selamlarımın halka arzını rica ederim.

—Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal

Salim Bey, Samsun Valisi:
Büyük Gazi’nin heykellerinin rakzı münasebetiyle vatanı seven Samsun halkının gösterdiği asil ve necip duygularla teşekkür ederim. Efendim.

—Başvekil İsmet

Samsun Atatürk Anıtı
Samsun Atatürk Anıtı

Samsun şehir merkezinde bulunan Atatürk Anıtı’nın içinde bulunduğu Atatürk Parkı, güzel bir çevre düzenlemesine sahiptir. Anıtın her iki yanında bulunan bulunan bloklarda, Samsun’un simgesi olan Sülün Kuşu’nun büyük boyda yumurta heykelleri yer almaktadır. Park içerisinde bir adet kafe, tuvalet, banklar ve çocuk oyun parkı bulunmaktadır.

Atatürk Anıtı, gece aydınlatmalarında hoş bir görüntüye sahip olmaktadır. Anıtın önünde fotoğrafçılar çalışmaktadır. Özellikle eskiden oldukça moda olan ve Samsun’a gelen herkesin fotoğraf çektirdiği fotoğrafçılar, teknolojinin gelişmesiyle azalmıştır. Günümüzde halen anıt önünde 1-2 fotoğrafçıya rastlamak mümkündür.

Samsun Atatürk Anıtı’na Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Atatürk Anıtı, Samsun’un merkez ilçesi olan İlkadım’daki Atatürk Parkı içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezindeki anıta, şehrin her noktasından kolayca ulaşmak mümkündür. Samsun’un merkezi olan Cumhuriyet Meydanı’na yaklaşık 3 dakikalık bir yürüme mesafesinde olan anıta ulaşmak için toplu taşıma araçları ile meydanda inebilirsiniz. Tramvay hattını kullanacak olanlar ise Cumhuriyet Meydanı durağında indikten sonra hemen karşı taraftaki Atatürk Parkı’na kısa sürede ulaşabilir.

Samsun Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan şehirdeki diğer turistik noktalara göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir