Mersin Adam Kayalar

Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Adam Kayalar, Mersin’deki turistik noktalardan bir tanesidir. Anadolu’da eşine rastlanmayan bir tarihi değer olan bölgenin turizm değeri her geçen gün artıyor.

Mersin Adam Kayalar

Kayalar, M.Ö. 1.yüzyıl ile M.S. 2.yüzyıl arasında yapıldığı tahmin edilen büyük boyutlardaki insan kabartmalarıdır. Türkiye’nin önemli tarihi eserlerinden olan Adam Kayalar bölgesinde; 11 erkek, 4 kadın, iki çocuk, bir dağ keçisi ve bir Roma Kartalı kabartması yer alıyor.

Kutsal alan olarak nitelendirilen Adam Kayalar’da yer alan kabartmaların, o dönemin ileri gelenlerinin veya komutanlarının ailesi ve çocuklarına minnet olarak yapıldığı düşünülmektedir. Anadolu’da buna benzer yapılar, kaya mezarları veya kral mezarları olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bu kabartmalar, eşine az rastlanır bir görüntü oluşturuyor.

Yaklaşık 250 yılda tamamlandığı düşünülen bölge, Mersin Kızkalesi’ni yukarıdan gören bir manzaraya sahiptir. Kabartmalar için bu bölgenin seçilme nedeninin, sahilden iç bölgelere giden vadi yollarını kontrol etmek olduğu düşünülüyor.

Kayalar, günümüze kadar ulaşmış önemli tarihi eserlerdendir. Fakat bu tarihi değer, hem doğal tahribatlarla hem de insan tahribatlarıyla karşı karşıya kalmış. Yağmur suları nedeniyle yıllar içerisinde bir miktar bozulan yapılar, bölgedeki define avcıları nedeniyle de bir hayli zarar görmüş.

Mersin Adam Kayalar
Mersin Adam Kayalar

Adam Kayalar’a Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kayalar, Mersin’in Erdemli ilçesindeki Şeytan Deresi Vadisi’nin sarp yamaçlarında bulunuyor. Mersin’in en turistik yeri olan Erdemli ilçesindeki Mersin Kızkalesi de görmeniz gereken yerler arasındadır. Kızkalesi’nden Mersin’e doğru giderken Uzuncaburç’a giden yola sapıyorsunuz. Yukarıya doğru yaklaşık 6 kilometre kadar gittikten sonra Adam Kayalar tabelası karşımıza çıkıyor. Bu tabeladan sonra 2 kilometrelik bir yol giderek vadinin yamacına ulaşmak gerekiyor. Bu iki kilometrelik yol, oldukça bozuk olduğu için arazi araçları dışında bir aracın gitmesi mümkün görünmüyor.

Vadinin yamaçlarına doğru inerken bölgeyi tarif eden kırmızı ok işaretlerini takip ediyorsunuz. Uçurum kenarında yapılan bu yürüyüşte dikkatli olmanız gerekiyor. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mersin’in turistik ilçelerinden Silifke’deki gezi noktalarını öğrenmek için Silifke Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum