Samsun Büyük Camii

Samsun’da gezilecek yerlerden biri olan Samsun Büyük Camii, Samsun’un en büyük ibadethanelerinden biridir. Yakın zamana kadar Samsun’daki en büyük camii olan Büyük Camii, tarihi olarak da önemli bir yapıdır.

Samsun Büyük Camii

Bazı kaynaklara göre Büyük Cami’nin tarihi, 1300’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Bu dönemde Hıdır Bey tarafından yaptırıldığı düşünülen Samsun Büyük Camii, ahşap malzemelerden inşa edilmiştir. Samsun tarihindeki en büyük felaketlerden olan 1869 Yangını’nda cami tamamen yıkılmıştır.

Büyük Samsun Yangını’nda yanan caminin yerine yeni bir cami inşa edilmesi için Sadrazamlık makamından Maliye ve Evkaf Nezaretleri’ne bir dilekçe gönderilmiştir. Bunun üzerinde 1883 yılında Büyük Cami’nin yerine tekrar inşa edilmesi için çalışmalar başlamıştır. Bir çok olumsuz nedeniyle 1892 yılına gelindiğinde cami henüz tamamlanamamıştır. Cami inşaatının dört duvarı ve cemaat yeri dışında cami inşaatı durmuştur. Hem devlet tarafından gönderilen paranın ve halkın yardımlarının kayıp olduğu, kurulan komisyon tarafından tespit edilmiştir. Daha sonra devlet yardımı ve halktan alınan yardımlarla cami tamamlanmıştır. Samsun Büyük Camii, sarı kesme taştan inşa edilmiştir ve iki adet minaresi bulunmaktadır.

Samsun Büyük Camii
Samsun Büyük Camii

Samsun Büyük Cami’ye Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Merkez Büyük Camii, Samsun’un merkez ilçesi İlkadım’da bulunmaktadır. Samsun şehir merkezinde yer alan Merkez Büyük Cami, Atatürk Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Büyük Cami’ye gitmek için tramvayı kullanarak Opera (Atatürk Kültür Merkezi) Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. Caminin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için Samsun Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir