Aydın Çine Kuvayi Milliye Müzesi

Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan Çine Kuvayi Milliye Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Kuva-yi Milliye Müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Sultan 2.Abdulhamid döneminde yaptırılan bina, Kurtuluş Savaşı sırasında karargah olarak kullanılmıştır. Bu bakımdan bina, sadece bir müze değil aynı zamanda tarihi içinde barındıran bir yerdir.

1906-1909 yılları arasında 2.Abdulhamid tarafından Çineli ustalara inşa ettirilen bina, Kurtuluş Savaşı esnasında Albay Şefik Aker ve Yörük Ali Efe başta olmak üzere bir çok milli mücadele kahramanı tarafından karargah olarak kullanılmıştır. Güney cephesinin Yunan işgalinden kurtulması ve Malgaç Baskını gibi pek çok önemli eylem, bu binada planlanmıştır.

Kuvay-i Milliye Binası, müze olmadan önce 1910-1979 yılları arasında Çine Askerlik Şubesi olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Milli Emlak Müdürlüğü’nce Çine Belediyesi’ne devredilen bina, aslına uygun olarak restore edilmiş ve Kuvay-i Milliye Müzesi olarak 2008 yılında ziyarete açılmıştır.

Çine Kuvayi Milliye Müzesi’nde Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan silahlar ve savaş malzemeleri başta olmak üzere, dönemin giysi ve eşyaları sergilenmektedir. Çine Heyet-i Milliyesi’nin aldığı kararların belgeleri de sergilenen müzenin bazı materyalleri İstanbul Harbiye Askeri Müzesi ve Konya Akşehir 31.İkmal Komutanlığı’ndan getirilmiştir.

Çine Kuvayi Milliye Müzesi
Çine Kuvayi Milliye Müzesi

Çine Kuvayi Milliye Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kuvayi Milliye Müzesi, Çine ilçe merkezinde yer almaktadır. Çine Otogarı ile Kuvayi Milliye Müzesi arasında 1 kilometre kadar mesafe bulunmaktadır. Otogardan indikten sonra Adnan Menderes Bulvarı üzerinden yürüyüp, 270.Sokak’a saparak müzeye ulaşabilirsiniz. Özel araç ile gidecek olanlar ise Muğla-Aydın karayolunun geçtiği Adnan Menderes Bulvarı’ndan şehir merkezinde 270.Sokak’a dönerek kısa sürede müzeye ulaşabilir. Müzenin tam konumuna ulaşmak için Google Maps bağlantısını kullanabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Aydın Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir