Ankara Hacı Bayram Veli Camii

Hacı Bayram Veli Camii, Ankara’da gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Tarihi bir ibadethane olan Hacı Bayram Camii, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının güzel bir görünüme sahip olmuştur.

Hacı Bayram Veli Camii

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Hacı Bayram Camii, Mimar Mehmet Bey tarafından 1427 yılında inşa edilmiştir. Günümüze kadar pek çok onarımdan geçmiş olan bu tarihi camii, şimdiki görüntüsüyle 17. ve 18. yüzyılda yapılan camilerin mimari yapısını anımsatmaktadır. Dikdörtgen yapıdaki bu cami, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır. Cami içerisindeki ahşaplar üzerine Nakkaş Mustafa’ya ait olan boyama nakışları yer almaktadır. Ahşap üzerine kalem-işi süslemeleri ve çini süslemeleriyle ön plana çıkan caminin güneydoğu duvarında iki şerefeli bir minare bulunmaktadır. Minare, kare planlı taş kaideli, silindirik tuğla gövdelidir.

Cami, 1714 senesinde Hacı Bayram Veli’nin torunlardan olan Mehmet Baba tarafından onarımdan geçirilmiştir. 1940 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen cami ve külliyesi, son olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yenilenmiştir. Bu yenilenme çalışmaları çerçevesinde caminin çevresi de yenilenmiştir. Yenileme çalışmaları 14 Şubat 2011 tarihinde sona ermiştir ve cami tekrar ibadete açılmıştır. Son yenilemenin ardından kapalı alanda 4.500 kişi, açık alanda ise 1.500 kişi olmak üzere Hacı Bayram Camii’nin kapasitesi 6.000 kişi olmuştur.

Caminin adı, cami bahçesinde bulunan Hacı Bayram Türbesi’nden gelmektedir. Mihrap duvarına bitiş olan bu türbe, 1429 senesinde inşa edilmiştir. Hacı Bayram Türbesi, kare şeklinde bir palana sahiptir. Sekizgen tamburlu türbenin üzeri, kurşun kubbe ile örtülmüştür.

Ankara Hacı Bayram Veli Camii
Ankara Hacı Bayram Veli Camii

Hacı Bayram Veli Kimdir ?

Hacı Bayram-ı Veli, Türk mutasavvıf ve şairdir. 1352 yılında Ankara’da doğan Hacı Bayram Veli, 1429 yılında Ankara’da vefat etmiştir. Safevî Tarikâtı büyüklerinden Hoca Alâ ad-Dîn Ali Erdebilî’nin talebelerinden olan Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli’nin müridi ve Bayramîyye Tarikâtı’nın kurucusudur.

Hacı Bayram Veli Camii’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ankara’nın en önemli camilerinden olan Hacı Bayram Camii, Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Ulus Atatürk Heykeli’ne yakın bir konumda yer alan Hacı Bayram Cami’ne gitmek için Meşrutiyet Caddesi’nden Etlik, GATA veya Ulus’tan geçen diğer otobüslere binerek Ulus Atatürk Heykeli’nin bulunduğu durakta inebilir ve yaklaşık 7-8 dakikalık bir yürüyüş yaparak camiye ulaşabilirsiniz. Ankara Metrosu’nu kullanarak Ulus İstasyonu’nda indikten sonra taksiyle veya ortalama 15 dakikalık bir yürüyüşle camiye ulaşabilirsiniz. Caminin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum