Diyarbakır Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır’da bulunan Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri ile Diyarbakır Kalesi etrafında kalan bereketli toprakları oluşturmaktadır.

UNESCO Hevsel Bahçeleri

Yaklaşık 700 hektarlık bir alana sahip olan Hevsel Bahçeleri<, Diyarbakır Surları ile beraber 2013 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aday gösterilmiştir. 2015 Temmuz ayında 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda hem Tarihi Diyarbakır Surları hem de Hevsel ”Dünya Kültür Mirası” olarak tescillenmiştir. UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak belirlenen Hevsel Bahçeleri’nin bilinirliği ve turizm değeri artmıştır.

Rentalia’dan araç kiralamak suretiyle keşfe koyulacağınız, tarımın anavatanı olan Mezopotamya bölgesinin verimli topraklarından olan Hevsel, tahıl ambarı olmasının yanısıra 180’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Susamuru, tilki, sansar, sincap ve kirpi bir pek çok hayvana ev sahipliği yapan yeşil alanlar, gizli bir cennet gibidir. Hevsel, uzun yıllar boyunca Diyarbakır şehrinin bütün sebze ve meyve ihtiyacını karşılamıştır. Ayrıca ünlü Diyarbakır karpuzu da Hevsel’de güvercin gübresinden yararlanılarak yetiştirilmektedir.

Bir çok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunan Hevsel, verimli topraklarıyla 180’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kum kırlangıçları başta olmak üzere küçük akbalıkçıl (Egretta garzetta), tarla çitnesi ya da tarla kirazkuşu (Miliaria calandra), saksağan (Pica pica), kukumav (Athena noctua), yalıçapkını (Alcedo atthis), puhu (Bubo Bubo), kızıl şahin (Buteo rufinus) gibi türler bölgede öne çıkan türler olarak biliniyor.

Hevsel Bahçeleri Kuş Türleri
Hevsel Bahçeleri Kuş Türleri

Hevsel Bahçeleri Hikayesi & Tarihi

Hevsel veya Efsel Bahçeleri bilinen bölge, pek çok efsaneye konu olmuştur. Hakkında pek çok hikaye bulunan Hevsel, tarih boyunca pek çok savaşa ve pek çok uygarlığa tanıklık etmiştir bir yerdir.

Bölgenin adının nereden geldiği ile ilgili görüşlerden biri şudur: İran güçlerinden kaçarak Nusaybin’den Diyarbakır şehrine gelen kırk bin dolaylarında insan, şehre alınmayıp günümüzde bahçelerin olduğu bölgede yaşamaya zorlanmıştır. Arapça’da hor görülen, alçaltılan anlamına gelen ”Esfel”, bu bölgede yaşayan halka söylenmiştir. Şehre alınmayan halkın geçimini sağlamak adına ekme-biçmeye yönelerek burada tarım yapmasıyla beraber ortaya çıkan bahçeler ”Esfel Bahçaları” olarak isimlendirilmiş ve günümüze kadar değişikliğe uğrayarak gelmiştir.

Şiirlerde ve Şarkılarda Hevsel

Hevsel Bahçeleri, bir çok şiire ve şarkıya konu olmuştur. ”Muratgilin Damından Atlayamadım” isimli şarkıda ”Hevsel bahçesine koydular beni” cümlesiyle yer almaktadır. Yavuz Bingöl’ün sesinden duymaya alıştığımız ”Suzan Suzi” isimli şarkıda Kırklar Dağı’nın düzlükleri olarak bahsedilen alan, Hevsel’in bulunduğu yerdir.

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri
Diyarbakır Hevsel Bahçeleri

Hevsel Bahçeleri’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Hevsel, Dicle Nehri ile Diyarbakır Surları arasında kalan kısımdadır. Dicle Üniversitesi’nin de içinde bulunduğu alanı kaplayan bölge, şehir merkeziyle iç içedir. Yeşilin farklı tonlarının ahenk içinde bulunduğu Hevsel Bahçeleri, havalimanına da 15 kilometrelik mesafesiyle oldukça yakındır. Uygun Diyarbakır Havalimanı Araç Kiralama Fiyatları ile aracınızı kiralayıp Hevsel’i keşfe çıkabilirsiniz. Diyarbakır Suriçi dolmuşlarını kullanarak Hevsel yakınlarında inerek bölgeyi gözlemleyebilirsiniz. Dicle Üniversitesi’ne giden otobüs ve dolmuşlarla da Hevsel’i görme şansınız vardır. Bahçelerin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir