İzmir Hükümet Konağı

İzmir’de gezilecek yerlerden biri olan Hükümet Konağı, Konak Meydanı’nda bulunmaktadır. İzmir Saat Kulesi‘nin karşısında bulunan konak, İzmir’in sembollerinden bir tanesidir.

Konak, 1868-72 yılları arasında inşa edilmiştir. Tarihsel öneminin yanı sıra konağı öne çıkartan en büyük özellik, Kurtuluş Savaşı’ndaki yeridir. 9 Eylül 1922 yılında Türk askerlerinin İzmir’e giriş yaptıktan sonra İzmir Hükümet Konağı’na çektikleri Türk bayrağı, zafer ile özdeşleşmiş bir görüntüdür. Konak zaman içerisinde çok tahrip olmuştur ve büyük bir yangın sonucunda yok olmuştur. Bina, daha sonra aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiştir ve Türk bayrağının dalgalandığı balkon kısmının korunmasına özen gösterilmiştir.

İzmir Hükümet Konağı
İzmir Hükümet Konağı

İzmir Hükümet Konağı Binası Tarihi

İzmirli Mehmed Sabri Bey, devlet dairelerinin bir çatı altında toplanması gerektiğini düşünmüştür. O dönemde harap halde olan Kâtipzade Konağı, yıktırılmıştır ve yerine Hükümet Binası inşa etmek için çalışmalara başlanmıştır. 1868 yılının sonbaharında yapımına başlanan konak, 1872 yılında tamamlanmıştır. Fransız mühendis Rufo tarafından hazırlanan planlar, Salepçioğlu Hacı Ahmet Efendi’nin inşaat nazırlığıyla beraber yapılmıştır.

Uzun yıllar boyunca İzmir’de hizmet veren konak, 31 Temmuz 1970 yılında çıkan yangına kadar kullanılmıştır. Bu büyük yangında ciddi ölçüde zarar gören konak, daha sonra tamamen yıkılmıştır. İzmir’in tarihi değerini yaşatmak için aslına uygun olarak tekrar aynı noktaya inşa edilmiştir.

Konak, günümüzde İzmir Valiliği olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

İzmir Hükümet Konağı
İzmir Hükümet Konağı


İzmir Hükümet Konağı’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Konak Meydanı’nda Saat Kulesi’nin hemen arka kısmında yer alan konak, günümüzde İzmir Valiliği olarak kullanılmaya devam etmektedir. Metro hattını kullanarak bölgeye gitmek isteyenler, Konak Metro İstasyonu’nda inmelidir. İzmir Otogarı’ndan konağa gitmek için ise 163-250 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Şehirdeki bütün turistik noktaları İzmir Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir