Sinop İnaltı Mağarası

Sinop’ta gezilecek yerlerden bir tanesi, Ayancık ilçesine 40 kilometre uzaklıkta yer alan İnaltı Mağarası’dır. İnaltı Köyü sınırları içerisinde yer alan İnaltı Mağarası’nın deniz seviyesinden yüksekliği, 1070 metredir.

Ortalama uzunluğu 700 metre olan İnaltı Mağarası, MTA tarafından 1996 yılında incelemeden geçirilmiştir. Yaklaşık 300 metrelik bir bölümün aydınlatılmasıyla Sinop turizmine kazandırılan mağaranın devamındaki 358 metrelik kısmın 125 metrelik bölümünün daha ziyarete açılmaya uygunluğu tespit edilmiştir. Doğu-batı yönünde uzanan mağara, ”S” şeklinde ilerlemektedir.

Mağaranın giriş kısmının boyu 125 metre, tavan yüksekliği 15 metre, genişliği ise 10 metre civarındadır. Giriş salonu, mağaranın en geniş ve en kuru kısmıdır. İlerleyen kısımlarda mağara daralmaya başlamaktadır. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, örtü ve duvar damlataşları, damlataş havuzları bulunmaktadır. Mağara tabanında Dogger yaşlı granit temel üzerine gelen ve karst taban yüzeyini oluşturan Malt-Alt Karesatse yaşlı inatlı formasyonu içinde gelişmiştir. Mağara ve çukurların oluşumunun temelinde erime özelliği gösteren yüksek derece kireçtaşı yer almaktadır.

Sinop İnaltı Mağarası
Sinop İnaltı Mağarası

Mağaranın ağzında geniş bir sahanlık yer almaktadır. Hem doğal çevresi hem de mağara içi damlataşları ile görülmeye değer yerlerden biri olan mağara içerisinde aydınlatma ve gezi güzergahı bulunmaktadır. Mağara, 2001 yılında yapılan ışıklandırma, çevre düzenlemesi ve ulaşım faaliyetlerinin ardından turizme açılmıştır. 2004 yılında ise jeneratör, büfe ve yol çalışmaları yapılmıştır. Halen turizm konusunda gelişmekte olan mağara, gözde ziyaret yerlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir.

Sinop İnaltı Mağarası’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

İnaltı Mağarası, Sinop’un Ayancık ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki İnaltı Köyü’nde bulunmaktadır. Mağaranın 50 metre altına kadar araçla ulaşım imkanı bulunmaktadır. Bu kısımdan sonra ise merdivenler aracılığı ile mağara girişine ulaşım sağlanmaktadır. Sinop Ayancık’a vardıktan sonra İnaltı Köyü’ne giden karayolunu kullanarak mağaraya ulaşabilirsiniz. Bu karayolu, köy yoludur ve ulaşım zor sağlanmaktadır. Mağaranın tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Sinop Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir