Artvin Mençuna Şelalesi

Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Mençuna Şelalesi, Artvin’de gezilecek onlarca doğa güzelliğinden bir tanesidir. Kamilet Vadisi’nde yer alan şelale, çevresindeki bitki örtüsü ile bütünleşerek muhteşem bir doğa ortamı sunmaktadır. Ziyaretçi sayısını her geçen gün arttıran ve turizm değerini yükselten şelalenin çevresinde doğal ormanlar, çeşitli bitki örtüleri, yaban hayatı ve tarihi köprüler bulunmaktadır.

Arılı Dağları’ndan doğan ufak derelerin birleşmesiyle oluşan Mençuna Şelalesi’ni üç basamak oluşturuyor. Yaklaşık 92 metre yükseklikten dökülen su, vadi tabanında yaklaşık 200 metrekarelik bir göl oluşturuyor. Gölün hemen ardından yaklaşık 10 metre yükseklikteki ikinci şelaleden yoluna devam eden su, 200 metre kadar sonra Kamilet Deresi’yle buluşmaktadır.

Kar sularının erimesiyle beraber Nisan ve Mayıs aylarında şelalenin güzelliği ortaya çıkmaktadır. Yaz döneminde azalan su kaynağı, şelalenin daha cılız bir şekilde akmasına neden olmaktadır. Şelale çevresinde piknik yapmaya uygun alanlar bulunmaktadır. Tırmanış öncesi ise bölgede bulunan lokantalardan karnınızı doyurabilirsiniz.

Mayıs ayının son haftasına denk gelen pazar günleri, ”Geleneksel Mençuna Şelalesi Gezi Etkinliği” düzenlenmektedir. Eğer şelaleye bu zamanda ziyarete giderseniz; tulum ve horonlar eşliğinde onlarca insanın yürüyüş yapmasına denk gelebilirsiniz.

Artvin Mençuna Şelalesi
Artvin Mençuna Şelalesi

Artvin Mençuna Şelalesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Şelale, Artvin şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan Arhavi ilçesi sınırları içerisindedir. Arhavi ilçe merkezi ile şelale arasında ise 17 kilometrelik bir mesafe vardır. Arhavi ilçesine ulaştıktan sonra yol kenarına koyulan Mençuna Şelalesi tabelalarını takip ederek bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Asfalt yollar üzerinde dere boyunun kenarında 13 kilometre kadar gittikten sonra 18.Yüyzyılda Osmanlılar tarafından yapılan Çifte Kemer Köprüleri’ni geçiyorsunuz. Köprülerden 3,5 kilometre kadar daha gittikten sonra yoluna kalan kısmına yürüyerek devam etmeniz gerekiyor. 15-20 dakikalık bir doğa yürüyüşü ile şelaleye ulaşabilirsiniz. Şelalenin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Bölgedeki diğer turistik noktaları Artvin Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir