Antalya Aziz Nikolas Kilisesi

Antalya’nın Demre ilçesi, Aziz Nikolas Kilisesi ile turizmde ön plana çıkmaktadır. Demre ilçesinin adının duyulmasını sağlayan Noel Baba Müzesi, her yıl ortalama yarım milyon turist ağırlamaktadır. Antalya gezilecek yerler listesinde dikkat çekici noktalardan biri olan kilise, daha önceleri Noel Baba Müzesi olarak adlandırılırken 2015 yılında Aziz Nikolas Anıt Müzesi adını almıştır.

Noel Baba Kilisesi’nin bulunduğu tarihi yapı, günümüzde Aziz Nikolas Anıt Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nikolas’ın bu kilisede kaldığı sanılmaktadır. Aziz Nikolas’ın kemiklerinin bir kısmı Haçlı Seferleri esnasında Bari’den gelen tüccardan tarafından tarafından çalınıp Bari’ye götürülmüştür ve oradaki bazilikaya gömülmüştür. Geriye kalan bir kısım kemik ise günümüzde Antalya Müzesi’nde muhafaza edilmektedir.

Aziz Nikolas Hikayesi

M.Ö. 3.yüzyılda Patara’da zengin bir buğday tüccarının oğlu olarak dünyaya gelen Nikolas, Myra’da piskoposluk yapmıştır. Piskoposluğu döneminde çok sevilen Aziz Nikolas, saygın bir dini kişiliğe sahiptir. Başta eski Rusya Çarlığı olmak üzere pek çok ülkede en popüler aziz haline gelen Nikolas, Santa Klaus olarak tanınmıştır. Özellikle Avrupa’nın kuzey ülkelerinde çocukların koruyucusu ve sevindiricisi Noel Baba geleneği ile bütünleşen Aziz Nikolas, yarı dini yarı efsanevi bir tipleme ortaya çıkartmıştır. Doğu Akdenizli gemiciler tarafından da büyük saygı duyulan Aziz Nikolası’ın resmi veya ikonları küçük-büyük gemileri süslemeye başlamıştır. Gemiciler, sefere çıkarken ”Dümenini Aziz Nikolas tutsun” diye dilekte bulunmaya başlamıştır.

Aziz Nikolas öldükten sonra Myralılar, onun adına bir kilise inşa etmiştir. Kilisenin içinde bulunan lahitte ise onun naaşını koyulmuştur. Özel süslemeleriyle döneminin ilgi çekici kiliselerinden biri olan Aziz Nikolas Kilisesi, aynı zamanda Noel Baba Kilisesi olarak da anılmaya başlamıştır. Lahit üzerinde bulunan balık pulu deseninin, Nikolas’ın denizcilerin azizi olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Noel Baba Kilisesi
Noel Baba Kilisesi

Aziz Nikolas Kilisesi

Bizans Sanat Tarihi’nin önemli yapılarından biri olan Aziz Nikolas Kilisesi, mimari üslubu ve süslemeleriyle ön plana çıkmaktadır. Myra halkı, Aziz Nikolas öldükten sonra onun adına anıt ve büyük bir bazilika inşa etmiştir. Depremlerle ve şehre yapılan akınlarla büyük hasar gören yapılar, kubbeli bir kilise olarak yeniden inşa edilmiştir. Kilisede yapılan ilavelerin 11.yüzyılda Orta Bizans döneminde gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Duvar frekskleri ile taban mozaiklerinin bir çoğu bu döneme aittir. Yüzyıllar içerisinde tahrip olan yapı, 1862 yılında Rus Çarı I.Nikolay tarafından kapsamlı şekilde onarımdan geçirilmiştir. Bu kapsamı onarım esnasında çan kulesi ve yeni orta kubbe ekleri yapılmıştır.

Aziz Nikolas Kilisesi, ana avluya açılan iki iç avlu, iki tarafı yan koridorlarla çevreli ortasında kubbe yer alan orta mekan, bema ve onun ön kısmında yer alan apsis kısımlarından oluşmaktadır. Kilisenin güney kanadında yer alan koridorda Aziz Nikolas’ın lahdi bulunur.Ayrıca kilisenin kuzeydoğa ve batı köşelerinde iki oda yer almaktadır.

Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi
Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi

Noel Baba Kilisesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Demre Noel Baba Kilisesi, dini bayramların ilk günü öğlene kadar kapalıdır. Bunun haricinde haftanın 7 günü ziyarete açıktır. Ziyaret saatleri, Nisan-Ekim ayları arasında 08:30-19:00 saatleri arasındadır. Kasım-Mart ayları arasında ise 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret yapılabilmektedir.

Aziz Nikolas Kilisesi Giriş Ücreti

Noel Baba Müzesi’ne giriş ücreti, 70 TL olarak belirlenmiştir. Güncel ziyaret bilgileri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Aziz Nikolas Kilisesi
Aziz Nikolas Kilisesi

Noel Baba Kilisesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Noel Baba Kilise Müzesi, Antalya’nın Demre ilçesinde yer almaktadır. Demre Otogarı, Noel Baba Kilisesi’ne yakın bir konumdadır. Antalya Otogarı’ndan Demre ilçesine giden minibüsleri kullanarak bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel araç ile gitmek için ise Antalya’dan Fethiye yönüne doğru sahil yolunu kullanmanız gereklidir. Finike’den 30 kilometre sonra Demre’ye ulaşabilirsiniz. Fethiye yönünden Noel Baba Müzesi’ne gitmek için ise Antalya sahil yolunu kullanıp, Kaş’tan 50 kilometre sonra ilçeye ulaşabilirsiniz. Kilisenin konumuna Google Maps bağlantısından erişebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum