Ağrı Şeyh Ahmed-i Hani Türbesi

Ağrı’nın turizm merkezi olan Doğubeyazıt ilçesinde bulunan Şeyh Ahmed-i Hani Türbesi, bölgede gezilecek yerler arasında bulunan önemli bir yerdir.

Kürt asıllı Ahmed-i Hani adına yapılmış olan Şeyh Ahmed-i Hani Türbesi, bölgenin en çok ziyaret edilen türbesidir. Şeyh Ahmed-i Hani Türbesi’nin yan tarafında sonradan inşa edilen bir cami bulunmaktadır.

Ahmed-i Hani Kimdir ?

1651 yılında Hakkari Çukurca’da doğan Ahmed-i Hani’nin Ağrı Doğubayazıt’ta tarihi kesin olmamakla birlikte 1707 yılında  öldüğü tahmin edilmektedir. 17.yüzyılda yaşamış Kürt edebiyatçı, şair, tarihçi ve alim olan Ahmed-i Hani, yaşamı boyunca önemli eserler bırakmıştır.

Yaşadığı yörede şeyh olarak kabul gören Ahmed-i Hani, halk arasında Hani Baba ismiyle anılmıştır. Molla Ahmed olarak da tanınan Ahmed-i Hani, Hani Aşireti’nde olmasından ve Han köyünde doğmasından dolayı Ahmed-i Hani olarak tanınmıştır. Ağrı Doğubayazıt medreselerinde müderrislik ve İshak Paşa Sarayı’nda katiplik yapan Hani, dört dil (Arapça, Farsça, Kürtçe, Türkçe) bilmemektedir ve eserlerini Kürtçe dilinde yazmıştır.

Ağrı Şeyh Ahmed-i Hani Türbesi
Ağrı Şeyh Ahmed-i Hani Türbesi

Ahmed-i Hani Eserleri

Ahmed-i Hani’nin en bilinen eseri, 17.yüzyılda Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle yazdığı “Mem û Zîn”dir. Eserde Emir Zeynettin’in güzellikleriyle dillere destan Zin ve Sti adında iki kız kardeşinin Men ve Tajdin adındaki gençlerle olan aşkları, şiir şeklinde anlatılmaktadır. Bu eser, aynı isimle sinemaya da uyarlanmıştır.

Mem û Zîn (Mem ve Zin)
Nûbihara Biçûkan (Küçüklerin Baharı)
Eqîdeya Îmanê (İman’ın Akidesi)
Eqîdeya Îslamê (İslam’ın Akidesi)
Fî Beyanî Erkanî Îslam
Dîwana Helbestan (Şiir Dîvanı)

Şeyh Ahmed-i Hani Türbesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ahmedi Hani Türbesi, Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunmaktadır. Ağrı il merkezi ile Doğubayazıt ilçesi arasında yaklaşık 45 dakikalık mesafe bulunmaktadır. Ağrı’dan veya Iğdır’dan Doğubayazıt minibüsleri ile ilçeye ulaşabilirsiniz. İlçeden İshak Paşa Sarayı’na giden minibüsleri kullanarak sarayda inebilir ve hemen 500 metre yukarıda yer alan Ahmedi Hani Türbesi’ne ulaşabilirsiniz. Türbenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgenin en önemli turistik noktası olan İshak Paşa Sarayı ile ilgili gezi yazımızı İshak Paşa Sarayı başlıktan okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir