Budapeşte Gezilecek Yerler

Budapeşte gezilecek yerler nereler ? Tuna nehrinin ayırdığı Budin ve Peşte şehirlerinin birleşmesiyle oluşan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin gezilecek yerlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Budapeşte Gezilecek Yerler den bahsetmeden önce biraz Budapeşte’den bahsetmek gerekmektedir. 17 Kasım 1873 tarihinde tarihinde birleştirilen nehrin iki yakasındaki Budin ve Peşte şehirleri, günümüzde Macaristan’ın politik, kültürel, ticari, endüstri, ihracat ve turizm merkezi haline gelmiştir.

Bir Orta Avrupa ülkesi olan Macaristan’da bulunan Budapeşte, Almanya’nın Berlin şehrinden sonra Orta Avrupa’daki en büyük ikinci şehir unvanına sahiptir. 2003 yılı nüfus verilerine göre şehirde 1.719.343 kişi yaşamaktadır. Bu rakam, Macaristan’ın beşte birini oluşturmaktadır.

Coğrafi konumu ve tarihi eserleriyle öne çıkan Budapeşte, Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biridir. 1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilen Budin ve Peşte, 150 yıl boyunca Osmanlı himayesinde kalmıştır. Evliye Çelebi, Seyahatname’sinde Budin ve Peşte’den de bahsetmektedir. Buda şehrinde 25 cami, 47 mescit, 12 medrese, 16 mektep, 2 hamam, 8 kaplıca, 9 han, 1 saat kulesi ve 1 bedesten yer aldığı bildirilmiştir. Bu eserlerin büyük bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.

Gellert Tepesi

Budapeşte manzarası ve Tuna Nehri’nin görkemini izleyebileceğiniz bir yer olan Gallert Tepesi, Budapeşte gezilecek yerler arasındadır.

Güzel bir manzaraya sahip olan Gallert Tepesi’nin bir de ilginç bir hikayesi bulunuyor. Hıristiyanlığın ilk dönemlerde, dini kabul etmeyen insanların fıçılara koyularak bu tepeden aşağıya atıldığı biliniyor. Tepeden atılanlar arasında Saint Gellert de bulunduğu için tepe zamanla bu isimle anılmaya başlıyor.

Gellert Tepesi Budapeşte
Budapeşte Gezilecek Yerler

Zincirli Köprü

Budapeşte’nin sembolü olan Zincirli Köprü, New York’taki ünlü Brooklyn Köprüsü’nün de mimarı olan William Tierney Clark tarafından inşa edilmiştir. Yapımına 1839 yılında başlanan Zincirli Köprü, 11 yıllık bir çalışmanın ardından 1850 tarihinde tamamlanmıştır.

Üzerinde bulunan aslan heykellerinden dolayı Aslanlı Köprü olarak bilinen bu yapı, o dönemlerde iki ayrı şehir olan Budin ve Peşte şehirlerini Tuna Nehri üzerinden birleştiriyordu. Şimdi ise Budapeşte şehrinin en görkemli yerlerinden biri olarak ihtişamını koruyor.

Zincirli Köprü Budapeşte
Budapeşte Gezilecek Yerler

Parlamento Binası

Budapeşte Gezilecek Yerler den ve Budapeşte’nin en görkemli yapılarından biri olan Budapeşte Parlamento Binası, Avrupa’nın en büyük 3. parlamento binasıdır. Macaristan’ın en büyük binası olan Parlamento Binası, Tuna Nehri’nin hemen kıyısında bulunmaktadır.

Özellikle gece ışıklandırmasıyla güzelliğine güzellik katan yapı, 1902 yılında yapılmıştır. Londra’daki parlamento binasını örnek alınarak inşa edilen yapının mimarı, İnge Steigel’dir.

Budapeşte Parlamento Binası
Budapeşte Gezilecek Yerler

Opera Binası

Avrupa’nın en etkileyici opera binalarından biri olan Budapeşte Opera Binası, Budapeşte’de gezilecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Viyana’da yer alan opera binasına benzer bir mimariye sahip olan Budapeşte Opera Binası’nda Dünyanın önemli eserleri sergilenmektedir.

Budapeşte Opera Binası
Budapeşte Gezilecek Yerler

Kahramanlar Meydanı

Budapeşte’ye gelen turistlerin mutlaka gezdiği yerlerin başında gelen Kahramanlar Meydanı veya Kahramanlar Anıtı, Macaristan’daki önemli milli törenlere ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Macarların bu bölgeyi yurt edinmesinin 1000.yılı anısına dikilen Kahramanlar Anıtı’nın inşasına 1896 yılında başlanmıştır. Savaşlar ve çeşitli olumsuzluklar nedeniyle yapımı 33 yıl süren yapı, 1929 yılında tamamlanabilmiştir.

Kahramanlar Anıtı, Macar ulusunun bağımsızlığı ve özgürlüğü için hayatını veren kahramanlara adanmıştır.

Budapeşte Kahramanlar Meydanı
Budapeşte Gezilecek Yerler

Margaret (Margrıt, Margarit) Adası

Margaret Adası, Tuna Nehri üzerinde yer alan şehrin önemli yerlerinden bir tanesidir. Üzerinde bolca yeşil alan, kaplıca ve otelleri ile ön plana çıkan Margaret Adası, Macar tarihinde ayrı bir yere sahiptir.

Üzerinde kafeler, yürüyüş yolları ve spor tesisleri yer alan ada, Budapeşte’nin ilgi çekici yerlerinden biridir. Adanın Macar tarihindeki hikayesi ise şu şekildedir; 13.yüzyılda Tatar işgali nedeniyle dönemin kralı IV.Bella, Tanrı’ya yalvarır ve ülkesinden işgalden kurtulması halinde kızını Tanrı’ya hizmete adayacağına ant içer. Olaylar kralın istediği gibi gelişip, ülke Tatar işgalinden kurtulduktan sonra kral, Margrit adındaki kızını bu adaya kapatır ve bir kilise inşa ettirerek kızının burada rahibe olarak yaşamasını sağlar.

Budapeşte Margaret Adası
Budapeşte Gezilecek Yerler

Gülbaba Türbesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptığı Budin ve Peşte kuşatması sırasında şehit düşen Bektaşi dervişi Gülbaba’nın türbesi, günümüzde Budapeşte’de varlığını sürdürmektedir.

Kavuğuna taktığı gül nedeniyle Gül Baba olarak anılan bu Bektaşi dervişi, şehit olduktan sonra adına türbe yapılmıştır. Osmanlı Devleti’nden Budapeşte’de kalan izlerden olan bu türbe, günümüzde halen ziyaret edilebilmektedir.

Budapeşte Gülbaba Türbesi
Budapeşte Gezilecek Yerler

Terör Müzesi / Terror Haza

Budapeşte’de gezilecek müzelerinden başında gelen Terör Müzesi, 2002 yılında ziyarete açılmıştır. Yoğun bir ziyaretçi kitlesine sahip olan Budapeşte Terör Müzesi, Macar Halkı’nın 2.Dünya Savaşı sırasında Hitler ve Stalin tarafından uğradığı zulmü anlatmaktadır.

Etkileyici bir binaya sahip olan Terör Müzesi’nin iç dizaynı da oldukça sıradışı ve ilgi çekicidir. Savaşta hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve savaşa dair pek çok materyalin sergilendiği müzenin içerisinde tank dahi yer almaktadır.

Budapeşte Terör Müzesi Terror Haza
Budapeşte Gezilecek Yerler

Mathias Kilisesi

Budapeşte’de görülmesi gereken yerlerden biri olan Mathias Kilisesi, Macaristan’ın hatta Avrupa’nın önemli kiliselerinden biridir. Farklı bir mimariye sahip olan Mathias Kilisesi’nde farklı dönemlerden mimari izler görmek mümkündür. Ayrıca bu yapı, bir dönem Osmanlı’nın himayesinde cami olarak da kullanılmıştır.

Budapeşte Mathias Kilisesi
Budapeşte Gezilecek Yerler

Şehir Parkı

Oldukça büyük bir şehir parkına sahip olan Budapeşte, bu konuda da ön plana çıkmaktadır. Budapeşte Şehir Parkı içerisinde Avrupa’nın en büyük hayvanat bahçelerinden ve botanik bahçelerinden biri yer almaktadır. Budapeşte Şehir Parkı, sadece yeşil alanlarıyla ön plana çıkmakla kalmıyor. Park içerisinde Vajdahunyad Kalesi, sirk ve güzel sanatlar müzesi gibi bir çok farklı şey bulunuyor.

Budapeşte Şehir Parkı
Budapeşte Gezilecek Yerler

Vagi Utca Caddesi

Budapeşte’nin en meşhur caddelerinden biri olan Vagi Utca, şehrin hareketli yaşantısını gözlemleyebileceğiniz bir yerdir. Budapeşte’nin gezilecek yerlerini bitirdiyseniz, son olarak trafiğe kapalı olan Vagi Utca Caddesi’nde güzel bir alışveriş yapabilirsiniz.

Vagi Utca Caddesi Budapeşte
Budapeşte Gezilecek Yerler

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum