Zonguldak Cehennemağzı Mağaraları

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak’ta gezilecek yerlerden biridir. Karadeniz Ereğli Müzesi’ne bağlı bir örenyeri olarak ziyaret edilen Cehennemağzı Mağaraları, 3 mağaradan oluşmaktadır. Roma ve Bizans döneminde kullanılan Cehennemağzı Mağaraları, Ereğli ilçe merkezindedir.

Zonguldak Eğirli’de en çok gezilen yerlerden biri olan bu mağaralar, yılda ortalama 30 bin yerli-yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Birinci mağara, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci mağara, Kilise Mağarası olarak bilinmektedir. İlk kısmın zemini orijinal bitki ve geometrik motifli mozaik ile döşenmiştir. Mağaranın ikinci kısmının doğu duvarında küçük bir kavis vardır ve bu kavisin önünde basamaklar bulunmaktadır. Bu mağara, oldukça eski bir Hıristiyan kilisesidir. Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı dönemlerde, ibadet için kullanılıyordu. Dışa doğru açılan iki sütun, mağaraya anıtsal bir şekilde vermiştir.

İkinci mağara, yöre halkı arasında Koca Yusuf Mağarası olarak adlandırılmıştır. Bu mağara, 11-12 metre yüksekliğindeki bir yamacın üzerinde bulunmaktadır. Yamacın üzerinde yer alan dar bir girişin ardından 3 basamaklı bir merdiven aracılığı ile mağaranın içine girilmektedir. Mağara, yaklaşık 1,5 kilometre boyunca dağın içine doğru devam etmektedir. 1960’lı yıllarda mağara tavanından düşen kaya parçası, yolu kapatmıştır ve sadece 350 metrelik bir yol kullanılabilmektedir. İnsan elinden çıktığı düşünülen mağarada taşçı kalem izlerini görmek mümkündür. Yaklaşık 400 metrekarelik bir alanı kaplayan mağara, iki fil ayağı sütun ile desteklenmiştir.

Üçüncü mağara, Cehennemağzı Mağaraları arasında yüzölçümü olarak en büyük mağaradır. Ayazma Mağarası adıyla bilinmektedir. Bu mağaranın zemini taban suyu ile kaplı haldedir. İnsan eliyle yapılan birinci ve ikinci mağaralara su sarnıcı görevi gördüğü düşünülmektedir.

Zonguldak Cehennemağzı Mağaraları
Zonguldak Cehennemağzı Mağaraları

Cehennemağzı Mağaraları Mitoloji Efsaneleri

Kdz. Ereğli’de bulunan Cehennemağzı Mağaraları hakkında anlatılan mitolojik efsaneler bulunmaktadır. İlk Çağ’da en önemli kehanet merkezlerinden biri Yunanistan’daki Delphoi kentinde, diğerinin ise bu mağaralar olduğu düşünülmektedir. Mağaralar hakkında söylenen rivayetlerden bazıları şunlardır:

İnsanın doğaya karşı yenilmez dayanma ve saldırma gücünü simgeleyen Herakles’e (Herkül) Kral Eurystheus tarafından verilen on iki görevden sonuncu ve en güç olanı, Cehennem Köpeği Kerberus’un, hiçbir ölümlünün bir daha geriye dönemediği Ölüler Ülkesi’nden (Hades) kaçırılmasıdır. Herakles, Altın Post’u aramak üzere yola çıkan Argo Gemicileri ile birlikte Kdz.Ereğli’ye gelir ve Hermes ile Athena’nın da yardımıyla Kerberus’u yeryüzüne çıkarır. Eurystheus’un Kerberus’u gördüğünde çok korkması üzerine, Herakles onu tekrar Ölüler Ülkesi’ne bırakır. Herakles’in Kerberus’u kaçırmak üzere Ölüler Ülkesi’ne indiği yer Cehennemağzı Mağaraları’dır.

Bir başka söylenceye göre, şehir tekfurunun kızı hizmetkarı olan gence aşık olur; birlikte evden kaçarlar ve Cehennemağzı Mağaraları’ndaki kız-oğlan odasına saklanırlar. Cehennem zebanisi de dışarıdan gelecek tehlikelere karşı onları korur. Mağaraya giremeyen tekfur kızına ve genç hizmetkarına “taş olun” diye seslenir, kız ve oğlan taş kesilir.

Cehennemağzı Mağaraları Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Mağaraları ziyaret için Müzekart geçerlidir. Müzekart sahipleri, yılda 2 defa mağaraları ücretsiz olarak ziyaret edebilirken, Müzekart+ sahipleri ise yıl boyunca sınırsız olarak ücretsiz giriş yapabilmektedir. Müzekart sahibi değilseniz, mağaralara giriş için 12,5 TL ücret ödemeniz gerekmektedir. Mağaranın güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Cehennemağzı Mağaraları Zonguldak
Cehennemağzı Mağaraları Zonguldak

Cehennemağzı Mağaraları Ziyaret Saatleri ve Günleri

Ereğli Cehennemağzı Mağaraları, yılın her günü ziyarete açıktır ve kapalı olduğu gün yoktur. Mağaraların ziyaretleri için iki ayrı dönemde farklı ziyaret saatleri uygulanmaktadır. Buna göre Nisan-Ekim döneminde ziyaret 08:00 ve 19:00 saatleri arasında yapılmaktadır. Kasım-Mart döneminde 08:30 ve 17:00 saatleri arasında mağaraları gezmek mümkündür.

Cehennem Ağzı Mağaraları Telefon Numarası: 0 372  253 54 36

Zonguldak’ta bulunan bir diğer önemli mağarayı, Gökgöl Mağarası başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Cehennemağzı Mağaraları’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Zonguldak şehir merkezine 50 kilometre, E5 karayoluna ise 70 kilometre uzaklıkta bulunan Cehennemağzı Mağaraları, Kdz. Ereğli ilçesinin İnönü (Ayazma)  Mahallesi’ndedir. Antik dönemde Acheron Vadisi olarak bilinen bölgede yer alan mağaralara giden yol, tümüyle asfaltla kaplıdır ve araç ile rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilir.

Ereğli Otogarı ile Cehennemağzı Mağaraları arasında yaklaşık 2,5 kilometrelik mesafe bulunmaktadır. Eğer yürümeyi seviyorsanız, sahil yolunu kullanarak deniz manzarası eşliğinde yürüyerek otogardan mağaralara gidebilirsiniz. Veya otogardan taksiye binerek kısa sürede mağaralar bölgesine gidebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum