Isparta Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler

Isparta’da gezilecek yerlerinden biri olan Eğirdir Gölü gezilecek yerler, Göller Bölgesi’nde yer almaktadır. Göller Bölgesi’nin en büyük gölü olan Eğirdir Gölü, 468 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Büyük bir çöküntü alanda bulunan ve tektonik bir göl olan Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en büyük 4.gölü olma unvanını taşımaktadır.

Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 917 metre yüksekte yer alan göl, ortalama 14 metre derinliğe sahiptir. Eğirdir Gölü’nün en derin noktası, 16,5 metre olarak ölçülmüştür. Yaklaşık 50 kilometre uzunluğa ve 3-15 kilometre genişliğe sahip olan Eğirdir Gölü’nün kuzey tarafında Hoyran Boğazı bulunmaktadır. Bu boğaz, gölü daha küçük bir parçaya bölmektedir ve bu küçük parça Hoyran Gölü olarak adlandırılmaktadır. Güney kısmında kalan büyük kısım ise Eğirdir Gölü olarak adlandırılmaktadır.

Balık türü açısından zengin olan Eğirdir Gölü, sulama ve enerji üretimi açısında da değerlidir. Civardaki tarım alanları, gölden elde edilen su yardımıyla sulanmaktadır. Ortalama 25 kilometrelik kanal ile Kovada Gölü’nü besleyen Eğirdir Gölü, Kovada I ve II hidroelektrik santrallerinden elektrik üretilmesini sağlamaktadır. 1994 yılının sonlarına doğru inşa edilen su tesisleri sayesinde Isparta ilinin içme suyunun bir kısmı da Eğirdir Gölü’nden sağlanmaktadır.

Isparta Eğirdir Gölü
Isparta Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler

Turizm yönünden gelişmiş bir yer olan Eğirdir Gölü, alternatif turizm kategorisinde ön plana çıkmaktadır. Yılın her döneminde ziyaret edilebilen göl, özellikle yaz aylarında gölde yüzme keyfini sunduğu için ayrı bir güzel olmaktadır. Bir denizi andıran sular, yemyeşil bir alan ve konaklama ihtiyaçları için inşa edilen tesisler, burada güzel bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır.

Özellikle yerli turistlerin ziyaret ettiği bölgede gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Bir göl gezisinden çok daha fazlasını bulacağınız Eğirdir Gölü üzerinde plajlar, kilise, adalar ve farklı gezilecek yerler yer almaktadır.

Eğirdir Gölü’nde yapabileceğiniz aktivitelerin başında doğa yürüyüşü, balık lokantalarında gölden çıkan balıkların tadına bakmak, doğa fotoğrafçılığı ve tekne ile göl gezintisi geliyor. Alt kısımdaki listeden Eğirdir Gölü gezilecek yerler listesini okuyabilirsiniz.

Isparta Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler
Isparta Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler

Eğirdir Gölü Yeşil Ada

Eğirdir Gölü üzerinde yer alan iki adadan biri olan Yeşil Ada, bölgenin en popüler turizm merkezidir. Küçük bir adacık olan Yeşil Ada’ya karayolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Bölgede artan turizm değeri, beraberinde balık lokantalarının ve küçük pansiyonların artmasını sağlamıştır.

Yeşil Ada’da gezilecek yerler; Aya Stefanos Kilisesi, Müslahattin Dede Türbesi, Eflatun Dede Türbesi gibi yerlerdir. Yeşil Ada, Eğirdir Gölü gezilecek yerler listesindeki en popüler noktadır.

Eğirdir Gölü Yeşil Ada
Eğirdir Gölü Yeşil Ada

Eğirdir Gölü Aya Stefanos Kilisesi

Eğirdir Gölü üzerindeki Yeşil Ada’da yer alan Aya Stefanos Kilisesi, 19.yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Bu tarihi kilise, 1993 yılında Eğirdir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarıyla düzenlenmiştir.

Eski dönemlerde Hıristiyan hacı adaylarının Kudüs’ü ziyaret etmeden önce, buraya uğrayarak dini ayinler düzenledikleri belirtilmektedir.

Eğirdir Gölü Can Ada

Eğirdir Gölü’nde yer alan Can Ada, 7 dönümlük bir alana sahiptir. 7000 metrekarelik küçük bir alanı kaplayan bu adacık, yerleşim alanı değildir.

Çadır ve karavan kamp alanı ile birlikte piknik alanı olarak da kullanılan bölge, Eğirdir ve Yeşilada arasındadır. Atatürk’ün Eğirdir’i ziyareti sırasında 1 Şubat 1933 tarihli belediye encümeni kararıyla ada kendisine hediye edilmiştir. Atatürk’ün mirasçılarına kalan Can Ada, Eğirdir Belediyesi’ne verilmiştir.

Eğirdir Akpınar Köyü Seyir Terası

Eğirdir Gölü’ne gezmek için geldiğiniz zaman bölgeye hakim bir noktadan bir çok güzelliği görmek için Akpınar Köyü’ndeki Seyir Terası’nı kullanmanız gerekiyor. Bölgeye gelen yerli-yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri Akpınar Köyü Seyir Terası, 26 Haziran 2010 tarihinde hizmete açılmıştır.

Bölgede köy kahvaltısının tadını çıkartmak da mümkündür. Eğirdir Gölü gezilecek yerler listesindeki bazı noktaları bu terastan görebilirsiniz.

Eğirdir Akpınar Köyü Seyir Terası
Eğirdir Akpınar Köyü Seyir Terası

Eğirdir Gölü Altınkum Plajı

Eğirdir Gölü’nün en gözde plajı olan Altınkum, ince kumlu bir yapıya sahiptir. Sığ bir su derinliğine sahip olan Altınkum Plajı, mavi bayrak ile ödüllendirilmiştir.

Şezlong, minder, şemsiye, duş ve giyinme kabinleri gibi hizmetlerin bulunduğu Altınkum Plajı, Eğirdir Gölü’nde suya girmek için en ideal noktadır.

Eğirdir Gölü Bedre Koyu Plajı

Eğirdir Gölü’nün kuzey tarafındaki Barla yolu üzerinde yer alan Bedre Koyu ve plajı, Eğirdir’in en büyük koyudur.

2 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Bedre Plajı, Eğirdir’in en büyük plajıdır. İnce taneli bir kumsala sahip olan Bedre, Eğirdir Kaymakamlığı tarafından işletilmektedir ve yaz aylarında yoğun ilgi görmektedir.

Eğirdir Kovada Gölü

Eğirdir Gölü’nün devamı sayılan Kovada Gölü, Eğirdir Gölü’nde taşan sularla birlikte oluşmuştur. Eğirdir Gölü’ne yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Kovada Gölü, zengin bir bitki ve hayvan çeşitliliğine sahiptir.

Kovada Gölü ve çevresi, Kovada Gölü Milli Parkı ilan edilmiştir. Detaylı bilgi için Isparta Kovada Gölü başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eğirdir Kovada Gölü
Eğirdir Kovada Gölü

Eğirdir Gölü’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Eğirdir Gölü’ne gitmek için Isparta Otogarı’ndan kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Isparta Petrol Turizm gibi yerel otobüs firmalarını kullanarak yaklaşık 30-40 kilometrelik bir yolculuğun ardından göle ulaşabiliyorsunuz.

Özel araç ile gidecek olanlar ise Isparta’dan itibaren tabelaları takip ederek göle kolayca ulaşabilir. Gölün tam konumunu Google Maps üzerinden öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 yorum