Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir’in Kapadokya’da gezilecek yerlerden biri olan Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri, bölgenin en büyük yeraltı şehridir. Yeraltı şehirleriyle ünlü Kapadokya’da, bilinen 36 adet yeraltı şehri bulunmaktadır. Hem yer üstünde hem de yeraltındaki tarihsel zenginlikleriyle dikkat çeken bölge, turizm açısından çok canlıdır.

Anadolu’nun kültür merkezlerinden biri olan Kapadokya’nın Derinkuyu ilçesinde bulunan Derinkuyu Yeraltı şehri, 8 kattan oluşmaktadır. Bölgedeki en geniş gezilebilir alana sahip olan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Hitit dönemine kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Şehrin asıl kullanımı ise Roma ve Bizans dönemlerinde olmuştur. Genel olarak bölgedeki yeraltı şehirler, Bizans döneminde yoğun olarak kullanılmıştır.

Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, binlerce kişinin ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılmıştır. Bu büyük yeraltı şehri içerisinde barınma, yeme-içme, ibadet, savunma ihtiyaçlarını karşılamak için pek çok yapı bulunmaktadır. 1963 yılında tesadüfen keşfedilen yapı, gerekli çalışmalarının yapılmasının ardından 1967 yılında ziyarete açılmıştır. Buraya gelen ziyaretçiler, yeraltı şehrinde yer alan ahır, kiler, yemekhane, kilise, şaraphane, misyonerler okulu, çalışma odaları, uyuma ve dinlenme yerler, ve mezar odası gibi kısımları gezebilmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri, genel olarak Bizans döneminin izlerini taşımaktadır. Kilise ve misyoner okulu yapıları, bu düşüncenin kanıtlarıdır. Yapının geziye kapalı bölümlerinden biride, mermer kartal heykeli bulunmuştur. Bu heykel, Roma döneminden kalma bir eserdir. Derinkuyu’da 2500 metrekarelik bir alan, gezilebilir durumdadır. Yapının toplam alanının ise yaklaşık 4000 metrekarelik bir alana yayıldığı düşünülmektedir. Yapının toplam kat sayısı kesin olarak bilinmemektedir. Yeraltı kuyusunun derinliği ortalama olarak 80-85 metre olarak tahmin edilmektedir.

Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri
Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri Girişi: Derinkuyu ve bölgede yer alan diğer yeraltı şehirlerinin girişleri, benzerlik göstermektedir. Bunun nedeni, Hıristiyanların ibadetleri için gizlice burayı kullanmaları ve bu ibadetlerle yakalanmamak için gizli giriş yapmalarıdır. Şehrin girişi, yüzeyden kolayca fark edilmeyecek şekildedir. Giriş kısmının hemen yanında havalandırma bacası bulunmaktadır. Şehrin havalandırması, bu düzenek aracılığı ile sağlanmaktadır. 5 metre aşağıda yer alan girişe ulaşmak için, koridordan geçiş yapmak gerekmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri 1.Kat: Bu yeraltı şehrinin birinci katında ahır, şaraphane, misyoner okulu ve vaftizhane bulunmaktadır. Giriş kısmıyla beraber en üstte yer alan bu bölümün tarihi, Hitit döneminden öncesine kadar (M.Ö. 2000-1750) gitmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri 2.Kat: Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin ikinci katında, yapılan gezi yerleri kısmında oturma odası şeklinde mekanlar, mutfak, mutfak ile alakalı bölümler, şaraphane, erzak depoları ve mutfağın devamında ahır olarak kullanıldığı düşünülen bir kısım vardır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri 3.Kat: Yeraltı şehrinin üçüncü katında, tüm katları dolaşan bir havalandırma bacası bulunmaktadır. Ayrıca bu kısımda yer alan bir tünel, Kaymaklı Yeraltı Şehri’ne bağlanmaktadır ve 9 kilometre gibi bir uzunluğu bulunmaktadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri 4.Kat: Yeraltı şehrinin dördüncü katında oturma-yatma odaları ile erzak depoları yer almaktadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri 5.Kat: Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin beşinci katının dağıtım merkezi olduğu düşünülmektedir. Üçüncü kattan gelen tünelin sonlandığı sahanlık, havalandırma bacası, havalandırma bacasının devamında birbirine bağlanan ve beşinci kat ile yedinci katı birbirine bağlayan tünelin başlangıcı buradadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri 6.Kat: Yeraltı şehrinin altıncı katı, sadece beşinci kat ile yedinci katı birbirine bağlamaktadır. Tünel üzerinde ikisi kapı odası, üçü ise tünel kontrolünün yapıldığı güvenlik odaları olmak üzere 5 kısım vardır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri 7.Kat: Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin gezilebilir bir diğer bölümü olan yedinci katta toplantı salonu, mezar odası, kilise ve su kuyusu bulunmaktadır. Şehrin en geniş noktası, yedinci kattır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri, haftanın her günü ziyarete açıktır ve her gün gezilebilmektedir. Yeraltı şehri, Nisan-Ekim döneminde 08:00-18:15 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır. Kasım-Mart döneminde ise ziyaret saatleri 08:00-17:00 olarak düzenlenmektedir.

Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne Müzekart sahipleri yılda iki kere ücretsiz olarak girebilmektedir. Müzekart+ sahiplerinin yıl içerisinde sınırsız olarak ziyaret edebildikleri bu tarihi yere müzekart sahibi olmayanlar; 60 TL giriş ücreti ödeyerek girebilirler. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Telefon Numarası: 0 384 213 42 60

Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri Nerede ?

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir’e bağlı Derinkuyu ilçesindedir. Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde bulunan şehir, Nevşehir 29 kilometre ve Niğde’ye 50 kilometre uzaklıktadır. Bölgedeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Nevşehir Zelve Açık Hava Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 yorum