Rize Ayder Yaylası

Karadeniz yayları denildiği akla gelen ilk yerlerden olan Ayder Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer almaktadır. Yayla turizminde sadece Rize’nin değil Türkiye’nin de önemli turistik yerlerindendir.

Ayder Yaylası; doğal güzellikleri, yeşili, oksijenli havası, meşhur balı ve kaplıcası ile son 10 yılda turistik anlamda büyük gelişme göstermiştir. Günümüzde geleneksel yayla kültüründen uzaklaşan Ayder, turistik bir tesis haline gelmiştir.

1350 metre yükseklikte bulunan Ayder, ladin ve kayın ağaçlarıyla çevrili bir yaylaya sahiptir. 1978 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ”Turizm Merkezi” ilan edilmiştir.

Ayder Yaylası Kaplıcaları

Yaylanın şifalı suları, Osmanlı Dönemi’nde ve sonrasında ününü duyurmuştur. 1871 tarihli Trabzon Vilayeti yıllığının 174.sayfasında, “Hemşin nahiyesinde Hala deresi civarında Ayder nam mahalde gayet sıcak bir kaplıca olup yel illetine devası meşhur olup lezzeti hiçbir maden suyuna benzemez” cümleleri geçmektedir.

Yaylanın kaplıcaları, oldukça meşhurdur. Bölgede bulunan kapılıca kaynaklarını değerlendirmek için buraya modern kaplıca tesisleri inşa edilmiştir. 55 derece sıcaklığa sahip olan ve yerin 260 metre altından çıkan Ayder kaplıca sularının romatizmal hastalıklara, iç hastalıklara, kadın hastalıklarına ve cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.

Ayder kaplıca kaynağından çıkan sularla doldurulan havuzlar, bölgeye kaplıca turizmi için gelenlerin beklentilerini karşılaşmaktadır. Kaplıca sularıyla doldurulan havuzlar dışında, yine bu sularla banyo yapabilir hatta içebilirsiniz. Fakat bu kaplıca sularına girmenin sakıncalı durumları da var. Kanamalı hastalık, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanların kaplıcalara girmesi önerilmiyor.

Ayder Yaylası Kaplıcaları
Ayder Yaylası Kaplıcaları

Ayder Yaylası Camping / Konaklama

Ayder Yaylası ve civarında konaklama yapabileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Yıl boyunca hizmet veren pansiyon, otel ve butik otellerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Turizm potansiyelinin artması, bölgeye yapılan konaklama tesislerinin sayısını ve kalitelisini arttırmıştır.

Ayder Yaylası’nda kamp yapmak için de seçenekler bulunmaktadır. Ayder’in çıkış kısmında bulunan Kalegon mevkiinde, konaklayabileceğiniz kamp işletmesi yer almaktadır. Su, tuvalet, duş ve elektrik gibi hizmetler; kampta konaklayacak olanlara sunulanlar arasındadır. Ayder Camping adıyla hizmet veren kamp alanında geniş bir alan bulunmaktadır. Bölgede yemek yiyebileceğiniz tesis, oturmak için çardaklar ve yaylada farklı yeme-içme seçenekleri bulunmaktadır. Ayder Camping işletmecisi olan Ömer Yılmaz’a 0507 954 30 53 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Ayder civarında ücretsiz kamp isterseniz, yaylayı ortadan ikiye bölen asfalt yolun sağ tarafında kalan yamacı veya Galerdüzü olarak adlandırılan bölgeyi kullanabilirsiniz. Bu bölgelerde tuvalet bulunmaktadır. Yiyecek-içecek gibi ihtiyaçlarınızı ise yaylada bulunan bakkal ve fırın gibi yerlerden karşılayabilirsiniz. Bölgede konaklama tesislerinin yoğun olduğu yerlere Google Maps linkinden ulaşabilirsiniz.

Rize Ayder Yaylası
Rize Ayder Yaylası

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Ayder Yaylası’na havayolu ile gitmek için kullanılabilecek en yakın yer, Trabzon Havaalanı’dır. Trabzon’dan Ayder’e gitmek için Artvin veya Hopa’ya giden minibüs-otobüsleri kullanarak Pazar ilçesine ulaşmalısınız. Pazar-Ayder arasında çalışan dolmuş hatları, yaylaya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca hem Trabzon’da hem de Rize’de bulunan tur şirketleri, Ayder’e turlar düzenlemektedir. Şehir merkezinde bu acentalarla iletişime geçebilirsiniz. Şehirdeki diğer turistik noktaları öğrenmek için Rize Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayder Yaylası Ulaşım Harita

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum