Sivas Arkeoloji Müzesi

Sivas Arkeoloji Müzesi, Sivas’ta gezilecek yerlerden bir tanesidir. Özellikle tarih meraklıları tarafından ziyaret edilen Sivas Arkeoloji Müzesi’nde oldukça değerli eserler bulunmaktadır.

Sivas şehir merkezinde bulunan Arkeoloji Müzesi, kullandığı bina nedeniyle de önemli bir turistik noktadır. Müze, eski Sanat Okulu binasında bulunmaktadır. Bu bina, ”Korunması Gerekli Kültür Varlığı” statüsündedir. 1896-1899 yılları arasında Sivas Valisi Reşit Akif Paşa tarafından Sanayi-i Mektebi olarak yaptırılmıştır.

Sivas Arkeoloji Müzesi

Yıllar boyunca Sanay-i Mektebi, Demircilik ve Marangozluk Atölyesi ve Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılan bu yapı, 2005 yılında Sivas Valiliği İl Özel İdaresi tarafından onarılmıştır. Onarım çalışmalarının 2007 yılında tamamlanmasıyla beraber, 29 Nisan 2009 tarihinde ”Sivas Arkeoloji Müzesi” olarak hizmet vermeye başlanmıştır. Arkeoloji Müzesi, 4 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler şunlardır;

Sivas Arkeoloji Müzesi
Sivas Arkeoloji Müzesi

Küçük Buluntular Bölümü: Küçük Buluntular olarak adlandırılan bu bölüm, giriş kısmının sağ tarafından başlamaktadır. Kronolojik sıraya göre düzenlenmiş olan olan ve Sivas Haliminhanı – Haymanlı bölgelerinde yapılardan kazılarda elde edilen 9 milyon yıl öncesine ait fosil kalıntıları, Kalkolitik Çağ’dan itibaren Osmanlı devrine kadar kap-kacak, madeni aletler, vazolar, toprak heykeller, cam eserler, mezar eşyaları, Kuşaklı ve Kayalıpınar bölgelerindeki kazılarda bulunan eserler sergilenmektedir.

Taş Eserler Bölümü: Ölü kültürüyle ilgili olan Taş Eserler Bölümü’nde Hitit dönemine ait olan mezar stelleri, Ortostat tanrıça kabartması, aslan heykelleri ve Roma döneminde lahitler, Bizans, Selçuk ve Osmanlı dönemine ait sandukalar ve mezar kitabeleri bulunmaktadır.

Sikke ve Cam Eserler Bölümü:Roma dönemi koku kapları, gözyaşı şişeleri, farklı tarihsel dönemlere ait olan altın, gümüş ve bronz sikkeler, Gürün Tepecik Köyü’ndeki kazı çalışmalarında elde edilen çeşitli hayvanların resmedildiği Mozaik Pano gibi eserlerin, Arkeoloji Müzesi’nin Sikke ve Cam Eserler Bölümü’nde yer almaktadır.

Bahçe Bölümü: Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde mimari parçalar ve ölü kültüyle ilgili eserler sergilenmektedir. Taş Eserler Bölümü’nde bahsedilen Roma dönemine ait lahit, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait mezar sandukaları ve mezar kitabeleri, müzenin bahçe bölümünde gezilebilmektedir.

Sivas Arkeoloji Müzesi
Sivas Arkeoloji Müzesi

Sivas Arkeoloji Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Arkeoloji Müzesi, haftanın 7 günü de ziyarete açıktır. Müzenin ziyarete kapalı günü bulunmadığı için, her gün ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri yıl boyunca aynıdır. Buna göre müzenin açılış saati 08:00 olarak belirlenmiştir. Müze ziyaretlerinin kapanış saati ise 17:00’dır.

Sivas Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Arkeoloji Müzesi’ni Müzekart ile birlikte yılda 2 defa, Müzekart+ ile birlikte yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Yapılan son güncellemeyle bu müzenin girişleri ücretsiz hale getirilmiştir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sivas Arkeoloji Müzesi Nerede ?

Arkeoloji Müzesi, Sivas şehir merkezindeki Yüceyurt Mahallesi’nde bulunan Rahmi Güney Caddesi üzerindedir. Müze, Tarihi Sivas Meydanı’na 5 dakikalık yürüyüş mesafesindedir. Müzenin tam konumuna Google Map üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Sivas Ulu Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir