Trevi Çeşmesi – Roma Aşk Çeşmesi

Roma’da gezilecek yerlerden biri olan Trevi Çeşmesi, daha çok Roma Aşk Çeşmesi adıyla bilinmektedir ve şehrin en popüler turistik noktalarının başında gelmektedir.

Türkçe adı Üçyol Çeşmesi olan bu turistik yapı, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Roma’nın Trevi bölgesinde yer alan bu tarihi yapının Üçyol Çeşmesi adını alması hakkında farklı varsayımlar bulunmaktadır. Üç yolun kesişiminde yer alması veya üç farklı yer altı su kaynağının bu noktada buluşarak yeryüzüne çıkması bu varsayımlar arasında en güçlü olanlardır.

Mimar Nicola Salvi tasarlanan Roma Aşk Çeşmesi, mimarın ölümünden sonra Pietro Bracci tarafından tamamlanmıştır. 1732 senesinde yapımına başlanan Aşk Çeşmesi, 26 metre yüksekliğe ve 49 metre genişliğe sahiptir. Dünyanın en ünlü çeşmelerinden biri olan Trevi Çeşmesi, Roma’daki en geniş Barok tarzı çeşmedir.

Roma Aşk Çeşmesi, 1998 senesinde geniş çaplı bir yenileme ve onarım çalışmasından geçmiştir. Yenileme çalışmaları sırasında çeşmenin eksik ve kırık yerlerinin onarılmasının yanısıra çeşmenin su pompası değiştirilmiştir. 2013 senesinde ise çeşmenin yeniden restorasyondan geçirileceği açıklanmıştır. Bu açıklamanın ardından İtalya’nın ünlü moda şirketi Fendi, çeşmenin onarımı için sponsor olmak istediğini açıklamıştır. 2014 yılında başlayan restorasyon çalışmasının 1,5 yıl süreceği planlanmıştır. Fendi şirketi 2,5 milyon euro maliyetle bu yenilemeye sponsorluk desteği vermiştir.

Roma Aşk Çeşmesi
Roma Aşk Çeşmesi

Trevi Aşk Çeşmesi’ndeki Tanrı ve Tanrıça Heykelleri

Yunan ve Roma mitolojisinde yer alan tanrı ve tanrıçalarla süslenmiş olan çeşmenin mimari güzelliği ön plana çıkmaktadır. Çeşmenin orta bölümünde Yunan mitolojisinde Poseidon, Roma mitolojisinde Neptunus olarak bilinen denizler, depremler ve atlar tanrısı bulunmaktadır. Bu heykelin hemen yan tarafında Yunan mitolojisinde Demeter, Roma mitolojisinde Ceres olarak bilinen ve tarım, bereket, mevsim ve anne sevgisinin tanrıçası bulunmaktadır. Yunan mitolojisinde Hygieia, Roma mitolojisinde ise Salus olarak bilinen, sağlık ve temizlik tanrıçası bulunmaktadır. Poseidon’un altında ise deniz kabuğu şeklinde bir at arabası ve arabayı çeken kanatlı atlar yer almaktadır.

Roma Aşk Çeşmesi Dilek Dileme ve Bozuk Para Atma

Aslında dünyanın çeşitli yerlerinde dilek çeşmesi veya aşk çeşmesi olarak adlandırılan bazı çeşmeler bulunmaktadır. Roma Aşk Çeşmesi de dilek dilenen yerlerden biri hatta en önemlilerindendir.

Roma Aşk Çeşmesi’nde dilek dilemenin bazı kuralları vardır. Diğer çeşmelere göre biraz farklı olan bu kuralların ilkinde herkesin sadece iki dilek hakkı olduğu söylenmektedir. İlk attığınız bozuk paranın suya düşmesi, Roma’ya tekrar geleceğiniz anlamına gelmektedir. İkinci attığınız bozuk paranın suya düşmesi ise hayatınızın aşkını bulacağınız anlamına gelmektedir. Bu bozuk paraları suya atarken dileklerinizin gerçekleşmesi için doğru atış şeklini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Buna göre çeşmeye arkanızı dönmeniz, parayı sağ eliniz ile sol omzunuzun üzerinden fırlatmanız ve kesinlikle suyun içine düşmesi gerekiyor.

Roma Trevi Aşk Çeşmesi
Roma Trevi Aşk Çeşmesi

Trevi Aşk Çeşmesi’ne Atılan Bozuk Paralara Ne Oluyor ?

Komedyen Cem Yılmaz’ın tabiriyle ”buraya günde 10.000 turist gelse, hepsi 1’er euro atsa, eder sana 10.000 Euro.” Bu durum sadece Türklere özgü müdür bilinmez ama elbette Aşk Çeşmesi’ne atılan bozuk paraların ortalama ne kadar olduğu ve bu paraların nereye gittiği gibi sorular bir çoğumuzun aklına gelmiştir.

Roma’daki Aşk Çeşmesi’ne her gün ortalama 3.000 euro civarında bozuk para fırlatılıyor. Peki bu kadar para ne oluyor ? Çeşme görevlileri, sabahın erken saatlerinde bu paraları süpürerek topluyor. Toplanan bu paralar, çeşitli yardım kuruluşlarına aktarılıyor veya Roma Belediyesi tarafından gerekli görülen projelere kaynak olması için kullanılıyor. Elbette geçmişten günümüze kadar bu paraları çalmak için bir çok girişim oldu ve olmaya devam edecek. Fakat henüz bunu başaran olmadı. Belki de o kadar bozuk parayı çalabilmek için daha iyi bir fikir üretmek gerekiyor.

Roma Trevi Aşk Çeşmesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

İtalya’nın Roma şehrinde bulunan Trevi Aşk Çeşmesi’ne gitmek için genellikle metro tercih edilmektedir. Barberini Metro Durağı, Trevi Çeşmesi’ne oldukça yakın bir konumdadır. Barberini İstasyonu’nda indikten sonra yaklaşık 5 dakika kadar yürüyerek çeşmeye ulaşabilirsiniz. Çeşmenin tam konumuna Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için İtalya Pisa Kulesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum