Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Çorum’da gezilecek yerlerden biri, Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ‘dir. Müze içerisinde Alacahöyük, Boğazköy, Ortaköy, Eskiyapar, Pazarlı, Kuşsaray ve Alişar Höyük bölgelerinde yapılan kazılardan elde edilen buluntular yer almaktadır. Bu buluntuların yanı sıra etnografik eserler de müzede sergilenenler arasındadır.

13 Ekim 1968 tarihinde hizmete giren Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Çorum ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen eserlerin artması üzerine 2001 yılında Çorum Endüstri Meslek Lisesi’nin yanında bulunan binaya taşınmaya başlanmıştır. Günümüzdeki Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Binası, müze olarak düzenlenmeden önce Hastane, Ziraat Mektebi ve Makine Meslek Yüksek Okulu olarak kullanılmıştır. Tarihi öneme sahip olan bu bina, Kültür Bakanlığı, Gayri Menkul Eski Eserler Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiştir.

Çorum Müzesi içerisinde arkeolojik ve etnografik eserlerin teşhirleri, birbirinden bağımsız salonlarda düzenlenmiştir ve 11 Mart 2003 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, dört katlı olarak düzenlenmiştir. Müzenin Arkeolojik Eser Salonu’nun ilk katında; Alacahöyük, Kuşsaray ve Büyük Güllücek bölgelerinde yapıların kazılarda bulunan Katlkolitik Çağ döneminden eserler, kronolojik olarak düzenlenmiştir. Bu kısımda Eski Tunç Çağı döneminden Alacahöyük’teki prens ve prenses mezarlarından ”L” Mezarı aslına uygun bir şekilde sergilenmektedir. Eski Tunç Çağı döneminden Alacahöyük kazı buluntuları ile müzeye satın alma yoluyla kazandırılan aynı döneme ait eserler bulunmaktadır. Yine bu bölümde Çorum sınırları içerisinde yapılan kazılarda çıkartılan Hitit dönemi eserleri, yapıların mimari kesit ve magazinleri, fotoğraflar ve tanıtım levhaları eşliğinde sergilenmektedir. Müzenin en önemli parçalarından biri olan üzeri çivi yazılı Hitit Kralı II.Tuthaliya’ya ait olan (M.Ö. 1430) bronz kılıç da burada bulunmaktadır.

Çorum Müzesi
Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ikinci katı, Hitit döneminden kalma çivi yazılı tabletler ile başlamaktadır. Devamında Boğazköy-Hattuşa bölgesindeki kazılarda arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullaları, Ortaköy-Şapinuva bölgesinde bulunan çivi yazılı tabletler ve mühür baskılı bullalar sergilenmektedir.

Çorum Müzesi’nin üçüncü katı, Ortaköy-Sapinuva bölgesinden çıkartılan seramik eserler ile başlamaktadır. Devamında Pazarlı bölgesinde yapılan kazılardan elde edilen Frig dönemi buluntuları, Boğazköy-Hattuşa ve Alacahöyük buluntuları ile devam etmektedir. Üçüncü kattaki eserler; Hellenistik, Galat ve Roma döneminden kalan seramik eserler ile bitmektedir. Ayrıca Hellenistik dönemden Roma dönemine kadar geçen süreçteki sikkeler, Bizans ve İslam Devletleri’nden kalan sikkeler de sergilenmektedir. Bu sikkeler, Çorum Müzesi Sikke Koleksiyonu adı altında sergilenmektedir.

Müzenin son katı olan dördüncü katta ise Roma dönemi ağırlıklı olmak üzere cam eserler, altın ve gümüşten yapılan süs eşyaları, heykeller, kandiller ve Bizans dönemi eserlerinin bir kısmı bulunmaktadır.

Müzenin Arkeoloji Bölümü, ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Fakat Etnografya salonu ile bahçe bölümünün çalışmaları devam etmektedir. Çorum Müzesi’nde Hellenistik, Roma, Bizans, Hitit, Frig, Kalkolitik ve Eski Tunç dönemlerinden kalan eserler bulunmaktadır. Çorum bölgesinin özelliklerini yansıtan halı, kilim, kadın giysileri, takı ve süs eşyalarıyla birlikte Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait olan silah, ahşap ve madeni eserler, el yazması dini kitaplar da müzenin etnografya koleksiyonunu oluşturmaktadır. Müzenin bahçe kısmında ise Hitit döneminden kalan boğa tasvirli çeşme, Roma ve Bizans döneminden kalan heykeller, mezar strelleri, mil taşları, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait kitabe ve mezarları bulunmaktadır.

Çorum Müzesi
Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Çorum Müzesi, haftanın yedi günü açıktır ve her gün ziyaret edilebilmektedir. Müze ziyaret saati ise 08:00’da başlamaktadır. Müze ziyaretleri Nisan-Ekim döneminde 19:00’da bitmektedir. Kasım-Mart döneminde 17:00’da ziyaretler tamamlanmaktadır.

Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Çorum Müzesi’ne giriş için, ziyaretçilerin 5 TL ücret ödemesi gerekmektedir. Fakat Müzekart geçerli olduğu için Müzekart ve Müzekart+ sahipleri, ücretsiz olarak giriş yapabilmektedir.

Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Nerede ?

Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi; Çorum şehir merkezinde Çorum Otogarı’nın yakınında yer almaktadır. Müze, Cengiz Topal Caddesi üzerindedir.

Çorum Müzesi Telefon Numarası: 0 364 212 05 10
Müzenin konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 yorum