Yeni Zelanda Gezilecek Yerler

Güney Büyük Okyanus’da yer alan Yeni Zelanda, son dönemde Uzak Doğu Bölgesi’ne artan turizm talebi nedeniyle Yeni Zelanda gezilecek yerleri ile ön plana çıkmaya başlamıştır. Kuzey Ada ve Güney Ada olmak üzere iki büyük adanın yanı sıra pek çok küçük adadan oluşan Yeni Zelanda, Avustralya’nın 1.500 kilometre kadar güney doğusundadır. Yeni Zelanda’nın nüfusunun büyük çoğunluğunu Avrupa kökenliler oluşturmaktadır. Yerli halk olan Maoriler’in nüfus içindeki oranı; %15 kadardır.

Yeni Zelanda Gezilecek Yerler

Yeni Zelanda’dadaki gezilecek yerler, genellikle doğa turizmi kategorisinde değerlendirilmektedir. Yüzüklerin Efendisi serisinin çekildiği bu ülke, muhteşem manzaraları ile turistleri cezbetmektedir. Şimdi size Yeni Zelanda gezilecek yerler listesinde en çok tercih edilen 10 bölgeyi kısaca tanıtalım.

Yeni Zelanda Gezilecek Yerler
Yeni Zelanda Gezilecek Yerler

Fiordland National Park

Büyük buzulların erimesiyle ortayan çıkan Fiordland Milli Parkı, turistleri hayran bırakan bir manzaraya sahiptir. Milli park, adının bölgede bulunan fiyortlardan almıştır. Fiyortun kelime anlamını bilmeyenler için: denizin buzul vadilerini basmasıyla oluşan ve genellikle iç kısımlara doğru sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik olan körfez.

Güney Ada’nın güney kısmında yer alan bu parktaki en ünlü fiyort, Milford Sound olarak bilinmektedir. Rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilen bu fiyorda, The Milford Road ismindeki yol ile gidilmektedir. Bu yol dahi, başlı başına görülmesi gereken bir güzelliğe sahiptir. Doubtful Sound fiyordu ve Dusky Sound fiyordu da görülmesi gereken diğer fiyortlardır.

Fiordland National Park
Fiordland National Park

Abel Tasman National Park

Yeni Zelanda’daki milli parkların en küçükğü olan Abel Tasman Milli Parkı, ülkede gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 1942 yılında milli park ilan edilen Abel Tasman Milli Parkı, altın kumlu plajları ve heykel tarzı figürler barındıran granit kayalıkları ile ünlüdür.

Yumuşak bir iklime sahip olduğu için yılın her zamanı ziyaret etmeye uygun olan Abel Tasman Ulusal Parkı; 22,530 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Abel Tasman, Güney Ada’nın kuzey doğu tarafında yer almaktadır.

Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park

Queenstown

Yeni Zelanda’nın en popüler şehirlerinden biri olan Queenstown şehri, Yeni Zelanda gezilecek yerler listesinde yer alan bölgelerden birisidir. Daha çok eğlence aktiviteleri ile ön çıkan Queenstown’da; bungy jumping, shotover jet sürat motorları, kanyon nehrinde gezinti, skydiving ve rafting gibi pek çok macera içeren aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz.

Wakatipu Gölü’nün hemen yanında yer alan ve macera başkenti olarak isimlendirilen Queenstown, Güney Alpleri ile çevrilidir. Bu bölgede ülkenin en popüler kayak merkezleri de yer almaktadır.

Queenstown
Queenstown

Rotorua

Volkanik aktivitelerle oluşmuş bir bölge Rotorua, Yeni Zelanda gezilecek yerlerinden biri olmasının yanı sıra yerliler tarafından kutsal kabul edilmektedir.

Yeni Zelanda yerlileri Maoriler, bu bölgeyi spritüel merkezlerinden biri kabul ediyor. Spritüel, kelime anlamı olarak ruhçuluk kavramına denk geliyor. Maori kültürünü yakından tanımak isteyenler, bölgeye düzenlenen turlara katılıyor.

Rotorua’da kaplıcalar, çamur havuzları ve gayzerler bulunuyor. Ayrıca bölgede dağ bisikleti parkurları, jeotermal spa, turistik balıkçılık ve trekking gibi aktiviteler de sıkça tercih ediliyor.

Rotorua
Rotorua

The Bay of Islands

Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası yakınında yer alan The Bay of Islands, ülkede mutlaka gezilmesi gereken bir başka yer olarak karşımıza çıkıyor. Auckland ve civarında yaşayanlar, bu bölgeye sık sık kaçamak yapıyor.

The Bay of Islands, büyük-küçük 144 adanın bulunduğu bir körfezi oluşturuyor. Bu adaların etkileyici plajları, birbirinden güzel denize girilecek alanlar sunuyor turistlere. Maceraperest Zane Grey, tropik adalarla dolu bu bölgeyi gezerek ”dünyanın kenarı” olarak adlandırmıştır. Bölgede tekne turları, ada keşif turları, su sporları ve doğa yürüyüşleri en çok tercih edilen etkinlikleri oluşturuyor.

Bay of Islands Yeni Zelanda
The Bay of Islands

Cook Dağı

Yeni Zelanda’nın en yüksek dağı olan Cook Dağı (Mount Cook), ülkenin en popüler turistik noktalarından biridir.

Canterbury bölgesindeki Mt Cook Mill Parkı içerisinde yer alan Cook Dağı, Yeni Zelanda’da gezilmesi gereken yerlerdendir. Farklı yaş gruplarına göre düzenlenmiş olan trekking rotaları, doğa yürüyüşü sevenlerin ilgisini çekmektedir. Dağın hemen yanında yer alan Tekapo Gölü ise, ziyaretçilere oldukça güzel bir günbatımı manzarası ve geceleri yıldızları izleme fırsatı sunmaktadır.

Cook Dağı
Cook Dağı

Westland National Park

Westland Milli Parkı, Yeni Zelanda gezilecek yerler listesinde yer alan ulusal parklardan biridir. Güney Adası’nın batı kıyısına yakın bir konumda yer alan Westland Ulusal Parkı, buzulları ve bozulmamış doğası ile ön plana çıkmaktadır.

Westland Milli Parkı’nda Franz Joseph Galecier ve Fox Glacier buzulları, en çok ziyaret edilen bölgeler. Buralara yapılan geziler sırasında, çivili ayakkabılar ve özel kıyafetler kullanılıyor.

Westland Milli Parkı
Westland National Park

Tongariro National Park

Tongariro Milli Parkı, Yeni Zelanda’nın ilk, dünyanın ise dördüncü milli parkı olma özelliğini taşıyor. 1887 yılında milli park ilan edilen Tongariro’nun ortasında yer alan dağlar, Yeni Zelanda yerlileri Maoriler için kültürel ve dini değerler içeriyor.

1993 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilen Tongrario Ulusal Parkı’nda aktif ve sönmüş volkanlar, çöl benzeri plato ve kendine özgü bir ekosistem bulunuyor. Yeni Zelanda’da bulunan 9 büyük yürüyüş rotasından biri olan Tongariro Alp Crossing, Tongariro Milli Park içinde bulunuyor. Kuzey Ada’da yer alan bu parkın civarındaki Turangi ve Ohakune kasabaları, konaklamak isteyenler için seçnek oluşturuyor.

Tongariro Ulusal Parkı’nın bir diğer dikkat çeken özelliği ise The Lord of The Rings film serisine ev sahipliği yapmış olması. Parktaki Mt Ruapehu, Mt Tongariro ve Mt Ngauruhoe dağları, Yüzükler Efendisi film serisinin pek çok sahnesinde set olarak kullanılmış. Yeni Zelanda gezilecek yerler önemli bir yer tutan milli parkı görebilirsiniz.

Tongariro Milli Parkı
Tongariro National Park

Coromandel

The Coromandel, daha çok Yeni Zelandalıların tercih ettiği bir tatil bölgesidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra altın rengindeki plajlarıyla göz kamaştıran Coromandel, yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir.

Sakin bir denize ve sakin bir ortama sahip olan Coromandel, bölgede geçireceğiniz bir kaç günün ardından size huzur verecektir. Sıcak suya sahip plajlar, Coromandel Orman Parkı’nda yapılan yürüyüşler ve botlarla çevrede yapılan yürüyüşler en çok tercih edilen etkinliklerdir.

Coromandel Yeni Zelanda
Coromandel

Kaikoura

Yeni Zelanda gezilecek yerler listesinden bir başka yer olan Kaikoura, Güney Ada’daki Christchurch ve Picton şehirleri arasında yer alan bir kıyı bölgesidir.

Bölgede en çok tercih edilen etkinlik; yunusları, fok balıklarını, martıları ve balinaları gözlemleyebileceğiniz tekne turlarıdır.

Kaikoura Yeni Zelanda
Kaikoura

Ülkenin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz. Yeni Zelanda gezilecek yerler dışında ülkeye yakın bir başka turistik destinasyon için Doğu Timor Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir