EnilginC3A7mimariyapC4B1lar

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Dünyanın en ilginç mimarı yapıları hangileridir merak edenler için bu yazı… Klasik mimari yapılardan sıkılmadınız mı be çocuğum ? Nereye baksam aynı tarzda ve aynı düzende sıralanan binalar var. Dünya genelinde de durum çok farklı değil ama bazı şehirlerde gerçekten ilginç mimari yapılar var. Ben de bu yazıda Dünyanın en ilginç mimari yapılarını konu alan bir galeri hazırladım sizler için.

Benim gibi sıradan yapılardan sıkılanlar, bu galeride görecekleri sıradışı yapılar karşısında hayrete düşeceklerdir. Şunlardan 3-5 tane de Türkiye’de olsa keşke diye düşünmüyor değilim. Bakalım bu farklı mimari yapılar, hangi ülkede ve hangi şehirlerde bulunuyormuş.

Geisel Kütüphanesi
Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Geisel Kütüphanesi (San Diego, ABD)

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları listemizde, bir kaç tane kütüphane yer alıyor. Bunlardan ilki; 1 Aralık 1970 tarihinde Robert A.Throburn tarafından tasarlanan Geisel Kütüphanesi. Kalifornia Üniversitesi’ne ait olan ve üniversitenin kampüsü içerisinde yer alan bu ilginç tasarımlı kütüphane, 4 kattan oluşuyor. Binanın dış kısmı, camlardan oluşuyor.

 

DansEdenBina

Tančící dům / Dans Eden Ev (Prag, Çek Cumhuriyeti)

Sitede daha önce yayınladığım Prag Gezilecek Yerler başlıklı yazıda, Dans Eden Ev’den de bahsetmiştim. Vlatava Nehri kıyısında bulunan ve yapımı 4 yıl süren bu bina, kesinlikle en ilginç mimariler listesinde olmayı hak ediyor. Milunic ve Gehry tarafından inşa edilen Dans Eden Ev binası, şehrin kültür merkezi olması amacıyla yapıldı. Bina, kısa zamanda Prag’ın en önemli simgelerinden biri haline geldi.

 

Pekin Ulusal Stadyumu

Pekin Ulusal Stadyumu (Çin)

Çin’in Pekin şehrinde yer alan Peki Ulusal Stadyumu, farklı tasarımı ile Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları listesine girmeyi hak eden yapılardan bir tanesi. Çin hükümeti tarafından düzenlenen uluslararası tasarım yarışmasının kazananları ArupSport ve China Architecture Design & Research Group ve iş birliği için anlaşma sağlanan Herzog & de Meuron firmaları oldu.

2003 yılında inşasına başlanan ve 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları öncesinde tamamlanan bu stadyum, dış görünüşünden dolayı ”Kuş Yuvası” olarak da adlandırılıyor. Atletizm yarışmaları ve futbol karşılaşmalarına ev sahipliği yapan stadyum, 91.000 seyirci kapasitesine sahip.

Longaberger Binası

Longaberger Binası (Ohio, ABD)

Yavrumlarım; yukarıda gördüğünüz sepet şeklinde yapı, aslında Longaberger Firması’nın merkez binası. Dünyanın en büyük tahta piknik sepeti olan bir yapının, neden Longaberger Firması’nın merkez binası olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.  Longaberger Firması, piknik sepeti ürettiği için bu 7 katlı sıradışı binayı tasarlatmış. İşlerine oldukça bağlı görünüyorlar 🙂

Küp Evler Hollanda

Küp Evler (Rotterdam, Hollanda)

Hollanda’nın Rotterdam ve Helmond şehirlerinde yer alan Küp Evler, (Cube House) Piet Blom tarafından 1977 yılında inşa edilmiştir. Turistlerin oldukça ilgisini çeken bu şirin evlerin, çok kullanışlı olduğu söylenemez. Küplerin yerleştirme şeklinden dolayı, 100 metrekarelik iç hacmin sadece 25 metrekaresi yaşam alanı olarak kullanılamıyor.

Nord LB Binası

Nord LB Binası (Hannover, Almanya)

Almanya’nın en büyük ticari bankalarından bir tanesi olan Nord LB Binasının, cephesi tamamen camdan imal edildi. Yaklaşık 40.000 metre kare kullanım alanı olan ticari banka bir mimari harikası. Nord LB binası ticari bankanın yanı sıra kafeleri, restoranları, barlarıyla modern ve ilginç tasarım örnekleri sunmakta.

Kansas Halk Kütüphanesi

Kansas Halk Kütüphanesi (Missouri, ABD)

Amerika’nın Kansas şehrinde bulunan Kansas City Halk Kütüphanesi, dünyanın en ilgi çekici kütüphane mimarilerinden birine sahip. Teknolojik olanakların artmasıyla beraber kütüphanelere ilgi, hızla azaldı. Bu nedenle dikkat çekici bir tasarım ile kütüphaneye olan ilgi arttırmayı hedefleyen Kansas Belediyesi, bu konuda oldukça başarılı görünüyor.

Büyük bir kütüphane inşa etmenin yanı sıra 2004 yılında binanın dış cephesine yan yana dizilmiş kitapların görüntüsü eklendi. Halkın katıldığı bir oylama sonucunda belirlenen bu kitaplar, Kansas City Halk Kütüphanesi’nin dış cephesini süslemekle kalmadı, aynı zamanda kütüphanenin popülerliğini bir hayli arttırdı.

Hava Kuvvetleri Akademisi Kilisesi

Hava Kuvvetleri Akademisi Kilisesi (Kolorado, ABD)

Amerikan Hava Kuvvetleri Akademisi’nin kilisesi olarak bu ilginç yapı, Kolorado eyaletinde bulunuyor. Dünyanın en ilginç mimari yapıları arasındaki bu kilise, en ilginç ibadethaneler listesinde de zirveye oynuyor. Amerikan Hava Kuvvetleri Kilisesi’nin yapımına 28 Ağustos 1959 tarihinde başlanmış ve 1963 yılında tamamlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir