Bulgaristan Bansko Kayak Merkezi

Bu yazımızda Bulgaristan’da bulunan Bulgaristan Bansko Kayak Merkezinden bahsedeceğiz. Özellikle sömestır tatilinde Balkanlar’a yapılan turlara katılmayı düşünenler veya münferit olarak Balkanlar’a gidecek olanlar, Bansko’ya mutlaka uğramalıdır.

Türkiye’deki kayak merkezleri ile ilgili olarak Türkiye Kayak Merkezleri başlıklı bir yazı yazmıştık. Türkiye’de kayak yapmak istiyorsanız, o yazımızı da okuyabilirsiniz. Bansko’yu tanıtacağımız bu yazıda; Bansko’ya nasıl gidilir, Bansko kayak turları, Bansko tur fiyatları ve tarihleri, Bansko nerede kalınır, Bansko konaklama, Bansko’ya gitmek için vize ve Bansko kayak fiyatları gibi farklı sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız.

Bulgaristan’ın en iyi kayak merkezi olan Bansko, Avrupa’nın en iyi pistleri arasında yer almaktadır. Farklı zorluk derecelerinde bir çok kayak pistinin bulunduğu Bansko, Pirin Dağı’nın eteklerinde bulunmaktadır. Çam ormanlarının kapladığı bu güzel kayak alanı, aynı zamanda milli park içerisinde yer almaktadır. İstanbul’a yaklaşık 600 kilometre uzaklıkta olan Bulgaristan Bansko kayak merkezi, bölgeye düzenlenen uygun fiyatlı turlar nedeniyle Türk kayakseverlerin sıkça tercih ettiği yerlerdendir.

Bulgaristan Bansko Kayak Merkezi
Bulgaristan Bansko Kayak Merkezi

Bansko’ya Gitmek İçin Vize Nasıl Alınır? Bansko Vizesi

Konu başlıklarında ilkinde Bulgaristan Bansko’ya gitmek için nasıl vize alabileceğinizden bahsedeceğiz. Bulgaristan vizesi almak için vize merkezi sitesi olan VFSGLOBAL internet sitesinden başvuru yapabilirsiniz. Geçerli bir Schengen vizesine sahip olanlar ise, Bulgaristan vizesine gerek olmadan ülkeye giriş yapabilmektedir.

Eğer Bulgaristan vizesi aldıysanız ve Bulgaristan’da 48 saat süreden daha fazla kalacaksanız, prosedür gereğince gittiğiniz bölgedeki polis merkezine kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Bu kayıt sırasında konakladığınız otelden Voucher veya davetiye alarak teslim etmelisiniz. Daha detaylı bilgiyi, kaldığınız oteldeki görevlilerden alabilirsiniz. Hatta bu durumda zaman zaman sizin adınıza durumu halledebiliyorlar.

Bulgaristan Bansko Kayak Merkezi Videosu:

Bulgaristan Bansko Kayak Merkezi Konaklama

Bansko, Avrupa çapında önemli bir kayak merkezi olduğu için bölgede çok sayıda otel, apart otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Konaklama işletmelerin fazlalığı, bölgede konaklama açısından sorun yaşamanızı önlemektedir. Bansko’da konaklama hakkında bilgi vermeden önce, bilmeniz gereken önemli bir şey var.

Gondol olarak adlandırılan bölge, kayak merkezlerine ulaşım sağlanan ana nokta. Yani kalacağınız oteli seçerken, Gondol bölgesine yakın olmasına veya Gondol’a servisi olmasına dikkat etmelisiniz. Tabi Gondol bölgesindeki otel fiyatları, pistlere kolay bir şekilde ulaşım sağlanmasından dolayı diğerlerine göre daha fazla. Gondol’dan uzaklaştıkça, daha uygun fiyatlara konaklama seçenekleri karşınıza çıkacaktır. Ama dediğim gibi servis olayını unutmayın sakın.

Bulgaristan Bansko Konaklama
Bulgaristan Bansko Konaklama

Bulgaristan Bansko Kayak Merkezi Pistleri

Şimdi gelelim kayakseverlerin en çok ilgilendiği kısma… Bansko’daki kayak pistleri hakkında bilgi vereyim biraz. Bansko kayak pistlerinin toplam uzunluğu, yaklaşık 70 kilometre. Bu 70 kilometre içerisindeki pistler, farklı zorluk seviyelerine göre ayrılmış durumda.

Kayak pistlerine geçmeden önce, Bansko Ski Pass hakkında bilgi verelim. Çünkü pistlere gitmek için bir ski pass almanız gerekiyor. Gondol bölgesindeki gişelerden satın alabileceğiniz Bansko ski pass ücreti, 55 Leva (1 Leva: 9 TL) civarında. Tüm gün geçerli olan bu skipass dışında, yarım günlük (12:30-16:00) ski pass satın almak isterseniz, 42 Leva civarında bir ücret ödüyorsunuz. Ayrıca Gondol bölgesinde biletleri satan turistler bulunuyor. Tam günlük ski pass alan bir kişi, öğle vaktinde kayak keyfini yaşadıktan sonra biletini 20-25 Leva bedelle satıyor.

Gondol bölgesinde kayak pistlerine gitmek için uzun kuyruklar oluşuyor. Bu nedenle biraz erken giderek, daha az beklemenizi tavsiye ederiz. Ski Pass kartını aldıktan sonra Gondol’a biniyorsunuz ve yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk geçiriyorsunuz.

Bansko’da ilk olarak Chalin Valog bölgesine varıyorsunuz. Bu bölgede 2 adet, kolay seviyede kayak pisti bulunuyor. Bu pistlerinin yakınında yer alan Tofana Otel, öğle yemeyi yemeniz ve bir şeyler içmeniz için uygun bir yer. Banderashka Pollyanna, Bansko’daki ikinci pist.

Chalin Valog’dan yaklaşık 5 kilometre uzakta olan bu bölgede restoran ve kafe tarzı yerler bulunuyor. Bulgaristan Bansko kayak merkezindeki en önemli pist ise Tomba olarak adlandırılan yer. Tomba pisti, 2012 yılında Erkekler Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapmış. Bansko’nun baby pistleri, yine Tomba bölgesinde bulunuyor. Orta ve üst düzey kayakçılar, bu bölgedeki kayak pistlerini tercih edebilir. Plato olarak adlandırılan pist ise Bansko’nun en üst kısmında yer alan pisttir. Buraya ulaşmak için 1 gondol ve 3 telesiyej kullanmanız gerekiyor. Ama bölgeye vardığınız zaman ortalama 16 kilometre uzunluğunda bir pistte kayma imkanı bulunuyorsunuz.

Bulgaristan Bansko
Bulgaristan Bansko

Bansko Eğlence Hayatı ve Gece Hayatı

Bulgaristan Bansko, kayak merkezleriyle olduğu kadar eğlenceli gece hayatı ile de ön plana çıkan bir yerdir. Bansko playboy barları, casinoları, barları ve gece kulüpleriyle gece hayatının yoğun bir şekilde yaşandığı Balkan ülkelerinden biridir. Bansko’daki eğlence mekanları, genellikle Gondol bölgesinde ve Bansko şehir merkezinde toplanmıştır. Happy End Bar ve Amigo Pub, bölgedeki tercih edebileceğiniz bazı barlardandır.

Bansko’ya Tur Programları

Özellikle kış sezonunda İstanbul-Bansko arası düzenlenen gezi turlarının sayısı bir hayli artmaktadır. Aralık ayında başlayan Bansko turları, Şubat ayının sonlarına kadar yoğun bir şekilde sürmektedir. İnternet üzerinden Bansko turlarına ve tur programlarına ulaşabilirsiniz.

Bansko turları için ortalama bir fiyat araştırması yaptık sizler için. Haftalık turların ortalama maliyeti, 450€-500€ civarında. Bu fiyata genellikle ulaşım, sabah-akşam yemeği ve konaklama dahil ediliyor.

Bulgaristan Bansko Eğlence
Bulgaristan Bansko Eğlence

Bulgaristan Bansko Kayak Merkezi’ne Nasıl Gidilir ? Bansko Ulaşım

Bansko, İstanbul’a İstanbul-Kapıkule-Bansko rotası üzerinden 600 kilometre uzaklıktadır. Bölgeye Yunanistan üzerinden gitmek isterseniz, 620 kilometre uzunluğundaki; İstanbul-İpsala-Dedeağaç-Krinides-Drama-Dolce Vita-Bansko rotasını izlemeniz gerekmektedir.

Geçerli bir Schengen vizesi sahibiyseniz, Yunanistan üzerinden Bansko’ya gitmenizi tavsiye ederiz. Çünkü Yunanistan üzerinden giderken otoban yolunu kullanarak daha rahat bir yolculuk yapıyorsunuz.

Bansko’ya uçak ile ulaşım sağlamak için Sofya’ya yapılan uçuş seferlerini kullanmalısınız. Sofya Havaalanı’na indikten sonra Sofya şehir merkezine ve oradan da 2,5 saat süren bir yolculuk ile Bansko’ya ulaşıyorsunuz. Bölgenin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum