Küba El Morro Kalesi

Küba El Morro Kalesi’nin orijinal adı, Castillo De Los Tres Santos Reyes Magos Del Morro. Kısaca El Morro diye adlandırılıyor.

Küba El Morro Kalesi Tarihi

Bölgedeki en eski kale olan El Morro, 1589 yılında İtalyan bir mimar tarafından, Havana Körfezi’nin giriş kısmını korumak amacıyla inşa edilmiş. 1762 senesinde İngiliz tarafından ele geçilen Morro Kalesi, 4 katlı merkezi bir kışla şeklinde tasarlanmıştır.

El Morro Kalesi’nin büyük gözetleme kulesi, 1762 yılındaki İngiliz saldırısı sırasında havaya uçurulmuş. Günümüzde hala sağlam bir şekilde duran deniz feneri ise 1846 yılında inşa edilmiştir. Hatta bu deniz feneri, bir dönem okul olarak da kullanılmıştır.

Kale içerisinde bir çok top bulunmaktadır. Korsan saldırılarına karşı koymak için kullanılan bu devasa toplar, günümüzde paslanmış olsa da ziyaretçilerin ilgisini çeken şeylerin başında gelmektedir. Ayrıca kale içerisinde bir de küçük bir Sualtı Müzesi bulunmaktadır. Kalenin kapısı ve asma mekanizması, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşanlar arasındadır. Liman kısmı, kalenin içinde bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde limanın ağzına uzunca bir zincir çekilerek, korsanlar engellenmeye çalışıyormuş. Kalenin en hoş yanlarında biri ise Havana şehrinin muhteşem manzarasını ziyaretçilere sunmasıdır.

Küba El Morro Kalesi
Küba El Morro Kalesi

Küba El Morro Kalesi Top Atışı Seramonisi

Kolonyal dönemde bölgeye yapılan korsan saldırılarından korunmak için inşa edilen Morro Kalesi’nde, halen eski bir gelenek devam ettiriliyor. İnşa edildiği dönemde halkı kalenin içerisine çağırmak için her akşam saat dokuzda top atışı yapılıyormuş. Günümüzde ise bu top atışları, temsili bir seramoni ile devam ettiriliyor.

Hava karardıktan sonra yapılan top atışları sırasında, Küba askerleri de kalede hazır bulunuyor ve geçiş yapıyor. Top atışları yapıldıktan sonra ise kalenin içinde ufak bir karnaval düzenleniyor ve özel kostümle dansçılar, ziyaretçilerle birlikte eğleniyorlar. Kalenin tam konumu için Google Maps linkine bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir