Sivas Çifte Minareli Medrese

Anadolu’nun en ünlü medreselerinden olan Sivas Çifte Minareli Medrese’yi anlatıyoruz bu yazıda. Sivas’ta gezilmesi gereken yerler arasında yer alan Çifte Minare, Sivas şehir merkezinde bulunmaktadır. Minareleri gökyüzüne uzanan bu güzel yapı, Sivas’taki Medreseler Sokağı’nda yer almaktadır.

İlhanlıların büyük veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271-1272 (H.670) tarihinde yaptırılan bu medrese mimarının Kölük bin Abdullah olduğu ileri sürülüyorsa da isim okunamadığından yapan kesin olarak belli değildir.

Anadolu’da yapılmış en abidevi medreselerden biri olan ve Darülhadis adıyla da tanınan Sivas Çifte Minareli Medrese ne yazık ki büyük yıkıma uğramış, bugün çok az bir kısmı ayakta kalabilmiştir. Harap olması sebebiyle 1882’de ilk önce hastaane, sonra okul haline getirilmiştir. Ön cephesi Halil Edhem Beyin çabasıyla yıkılmaktan kurtulabilmiştir. İki katlı, dört eyvanlı bir yapıdır. Taç kapının üzerindeki tuğla minareler çini bezemelidir. Bitkisel ve geometrik motiflerle süslü taş kapı ile yanlarındaki mukarnaslı nişler yapıya hareketli bir görüntü kazandırmıştır. Köşelerde yivli yarım kuleler vardır.

Son olarak yeniden restore edilerek içerisinde hediyelik eşya satan dükkanlar ortasındaki kocaman havuzu ve kafeleriyle yerel halkına hizmet vermekte. Yaz, kış açık olan bu medrese de karadut çayı içmeli ve tarihi kendi gözlerinizle görmeniz gerek.

Sivas Çifte Minareli Medrese
Sivas Çifte Minareli Medrese

Sivas’ta Konaklama / Nerede Kalınır ?

Eğer lüks bir yer tercih edecekseniz adı da kendi gibi büyük olan Büyük Otelde kalabilirsiniz. Sivas Öğretmen Evi de dışarıdan gelen misafirleri konforuyla ağırlamaktadır. Şehrin merkezinde bulunan Çifte Minare’nin üç sokak altında bulunan Öğretmen Evi dışında Sultan otel de sizler için alternatif olabilir. Ayrıca kış aylarında öğrencilere hizmet veren yerler, yaz aylarında turistleri ağırlamaktadır.

Sivas Çifte Minareli Medrese’ye Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Ulaşım havaalanından direk şehir merkezine gelen otobüsler mevcut. Otobüs terminalinden dilerseniz ana yolu takip ederek bu güzel minareyi ulaşım sağlayabilirsiniz veya  terminalin önünden geçen herhangi bir otobüsle de bu güzel tarihi eserin önünde inebilirsiniz. Trenle Sivas’a kadar gittiyseniz, istasyon caddesi boyunca yürüdüğünüzde yaklaşık  15 dakika içerisinde Çifte Minare’nin önündesiniz demektir. Bölgedeki bir başka turistik nokta için Sivas Ulu Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum