Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi

Hatay’ın turistik yerlerinden olan Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi hakkında aradığınız bütün bilgiler bu yazımızda. Hatay’ın Arsuz ilçesinde bulunan bu turistik bölge, hem doğal güzellikleriyle hem de Meryem Ana ile ilgili anlatılan efsaneleriyle ön plana çıkan bir yer. Meryem Ana Havuzu dışında Meryem Ana Vadisi olarak da adlandırılıyor bu bölge.

Hatay’ın gizli cennetlerinden biri olan Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi; engin dağlar arasında, engebeli yollara, derin vadilere ve çam ağaçlarıyla kaplı ormanlara sahip bir yer. Adını pek duymadığımız bu bölge, henüz turizm değerini istenilen düzeye çıkartmasa da buraya giden ziyaretçileri büyüleyecek güzellikte bir doğaya sahip. Meryem Ana Nehri olarak bilinen bir nehrin aktığı bu güzel vadi, sunduğu manzara ile kartpostallarda yer almaya aday.

Meryem Ana Havuzu Efsanesi

Meryem Ana Vadisi ve Havuzu’nun bulunduğu çevre, adından da tahmin edebileceğiniz üzere Meryem Ana ilişkilendiriliyor. Bölgenin az da olsa bilinmesinin sebebi de bu ilişki zaten. Yıllar önce Meryem Ana, İsa Peygamber’in doğumunun ardından Kudüs’ten Efes Antik Kenti’ne yürürken (Bazı kaynaklara göre Efes’ten Kudüs’e) bu yol üzerinden geçmiştir. Meryem Ana’nın buradan geçerken akan nehir kenarında oluşan küçük bir gölde yıkandığına inanılıyor. Havuz şeklinde bu göl, bölgeye Meryem Ana Havuzu denilmesine neden olmuş.

Bölge ile ilgili anlatılan bir başka tarihi hikaye ise, Meryem Ana’nın buraya geldiğinde oruçlu olması hakkında. Orucunu açmak için yiyecek bir şeyler arayan Meryem Ana, tam bu sırada kendisinin bulunduğu tarafa sıçrayan balığı görür. Sudan dışarıya atan kendisini atak, Güneş ışınlarının sıcağında pişmiştir ve Meryem Ana bu balığı yiyerek karnını doyurmuştur. Bazı kaynaklarda anlatılan efsaneye göre ise, Meryem Ana balığın yarısını yemiştir. Balık, Meryem Ana’nın karnını doyurduktan sonra kalan yarısıyla suya tekrar atlayarak yaşamaya devam etmiştir.

Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi
Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi

Meryem Ana Vadisi ve Seydi Bayramı

Yukarıda yazdığım efsanede, Meryem Ana’nın orucunu 14 Ağustos gününde açtığına inanılıyor. Bu nedenle Hıristiyanlar 14 Ağustos tarihinde Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi’nde düzenlenen festival ile oruçlarını açıyorlar.

Halk arasında bu bölge Seydi adıyla anılıyor. Hıristiyanların festivallerine de Seydi Bayramı deniyor. Bu festival sırasında adaklar adanıyor. mumlar yakılıyor, dua ediliyor ve hep birlikte piknik yapılıyor. Fakat son zamanlarda burada festival düzenlenmiyor. Bölgenin bakımsızlığı, temizliğinin ve gerekli düzenlemelerinin yapılmaması nedeniyle hak ettiği değeri bulamıyor.

Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi’nde Neler Yapılır?

Başta civar köylerde yaşayan yerli halk üzere bölge genellikle piknik için kullanılıyor. Burada piknik masaları ve oturma yerleri olmasına rağmen bakımsızlıktan dolayı pek kullanışlı olduğu söylenemez. Ama yine de özellikle yaz aylarında doğanın huzurunda kendinizi bulmak için, etraftaki bakımsızlığı pek önemseyeceğiniz söylenemez.

Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi, balık avlamak isteyenlerin de uğrak noktalarında biri. Nehrin balıklarının oldukça lezzetli olduğu söyleniyor. Özellikle sazan balığı türünün sıkça avlandığı söyleniyor. Avcılık için vadi çevresini tercih edenler de var. Bölgede genellikle yaban domuzu avlanıyor. Doğa yürüyüşü ve parkur sporları için burasının oldukça ideal bir yer olduğunu söylememe gerek bile yok sanırım.

Hatay Meryem Ana Vadisi
Hatay Meryem Ana Vadisi

Hatay Meryem Ana Havuzu Vadisi’ne Nasıl Gidilir? Nerede?

Hacıahmetli Köyü Harita Koordinantları: 36.382199, 35.927331

İskenderun üzerinden Hatay’ın Arsuz ilçesine doğru giderken Gözcüler Köyü mevkine doğru yol almanız gerekiyor. Gözcüler Köyü’ne giden yoldan Hacı Ahmetli Köyü tabelasının bulunduğu yola sapıyorsunuz ve yaklaşık 10 dakikalık bir yolculuğun ardından Hacı Ahmetli Köyü’ne ulaşıyorsunuz. Meryem Ana Havuzu, Hacıahmetli Köyü sınırları içinde bulunuyor. Köydeki insanlara vadiye nasıl ulaşacağınızı sorabilir veya size rehberlik etmelerini rica edebilirsiniz.

Köyden sonra orman yoluna giriyorsunuz ve kısa bir mesafe gittikten sonra araç ile gitmenin mümkün olmadığı patikaya ulaşıyorsunuz. Aracınızı buraya bırakarak yaklaşık 30 dakikalık bir orman yürüyüşünün ardından nehrin sesini ve Meryem Ana Vadisi’nin doğal güzelliğini göreceksiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Hatay Bakras Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum