Kilis Ravanda Kalesi

Kilis gezilecek yerleri ile ilgili ikinci yazımda, Kilis’in en önemli tarihi eserlerinden biri olan Orta Çağ’dan kalma Kilis Ravanda Kalesi hakkında bilgiler vereceğim yavrularım.

Kilis’te gezilecek yerlerle ilgili ilk yazımı Hasanbey Hamamı başlığı altında yazmış ve bu tarihi hamam hakkında kısa bilgiler vermiştim.

Kilis şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Ravanda Kalesi, bulunduğu yerdeki vadiye oldukça hakim bir tepe üzerinde yer alan düzlüğe kurulmuştur.

2008 yılında kalenin Kilis turizmine kazandırılması için restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Kaleye giden karayolu düzenlenmiştir. Çalışmalar kapsamında aydınlatma yapılmış, kaleye çıkmayı kolaylaştıran merdivenler yapılmış, yürüyüş ve gezi yolları düzenlenmesi, banklar yerleştirilmiş ve bilgilendirme tabelaları konulmuştur.

Kilis Ravanda Kalesi
Kilis Ravanda Kalesi

Kilis Ravanda Kalesi Özellikleri

Kurulduğu dağın, sivri tepesinin oyulmasıyla inşa edilen Ravanda Kalesi’nin surları birbirinden farklı uzaklıktadır. Surların ve burçların bir kısmı günümüze kadar ulaşabilmiş olsa da büyük bölümü ya yakılmış yada toprakla örtülmüştür.

Kalenin iç kısmında iki adet büyük su sarnıcı bulunmaktadır. Bu sarnıçların içerisine inşa edilen gizli bir yolla Afrin Çayı’na ulaşılabildiği düşünülmektedir. Kalenin iç kısmında dikkat çeken diğer bir yapı ise önceden saray olarak kullanıldığı düşünülen kalıntılardır.

Giriş kapısı güney yönde olan Ravanda Kalesi’nde kullanılan malzemeler ve yapı tarzları farklılık göstermektedir. Bu durum, kalenin farklı zamanlarda onarım gördüğünü kanıtlamaktadır. Kaç katlı olduğu tam olarak tespit edilemeyen Ravanda Kalesi’nin iç kalede bulunan kapısının genişliği 2.2 metre, yüksekliği ise 3.1 metredir.

Kilis Ravanda Kalesi
Kilis Ravanda Kalesi

Ravanda Kalesi Tarihi / Tarihçesi

Ravanda Kalesi’nin kuruluş tarihi, kesin olarak bilinmemektedir. Fakat bölgenin yakınında bulunan Yesemek Heykel Atölyesi ve kalede Hitit mimarisine dair izlere rastlanması, kalenin Hititler döneminde dahi kullanıldığını göstermektedir.

Bölgede uzun süre hakimiyet kuran Memlükler, kaleyi kontrol altına alan başka bir güçtür. Daha sonra Bizans Devleti tarafından da kullanılan kale, Osmanlı Dönemi’nde de kullanılmaya devam etmiştir. Hatta Osmanlı Dönemi’nde kaleye ek yapılar inşa edilmiş ve kale daha da genişletilmiştir.

Kaleye ait ilk kesin bilgiler, 11.yüzyıldaki Haçlı Seferleri’ne dayanmaktadır. İslam kaynakları ve Latin kaynaklarında kalenin varlığından ilk defa bu dönemde söz edilmektedir. İslam kaynaklarında ”er-Ravendan”, Haçlı kaynaklarında ”Ravendel, Ravandal, Ravenel”, Ermeni kaynaklarında ise ”Aréventan” adıyla geçen kale, tarih boyunca stratejik önemi nedeniyle hakim devletler tarafından kullanılmıştır.

Kilis Ravanda Kalesi Videosu

 

Kilis Ravanda Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Ravanda Kalesi, Kilis il merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Polateli ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Belenözü mevkiinde bulunan kaleye, hem Kilis hem de Gaziantep üzerinden ulaşım sağlamak mümkündür. Gaziantep Burç yolu istikametine giderek, kaleye ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki haritadan yardım alabilirsiniz.

Ravanda Kalesi Harita Koordinantları: 36°52’22.5″N 37°03’14.7″E

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum