Ardahan Gezilecek Yerler

Türkiye’nin kuzeydoğu köşesine giderek, Ardahan gezilecek yerler ile ilgili bilgilere bu yazıda yer vermeye çalışacağım yavrularım.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ardahan, kısmet Doğu Karadeniz Bölgesi sınırlarında da bulunmaktadır. Artvin, Erzurum ve Kars illerinin yanı sıra Gürcistan’a sınırı bulunan Ardahan, Kafkaslara açılan bir kapı konumundadır.

Ardahan, önemli konumu nedeniyle tarihi bir geçmişe de sahiptir. Bu nedenle şehirde gezilecek tarihi yapılar bulmak mümkündür. Ardahan’ın Doğu Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde kalan alanda, iklim koşullarına bağlı olarak zengin bitki ve orman çeşitliliği görülmektedir. Aynı şekilde yayla turizmi de kısmen gelişmiştir. Yine doğa turizmi içerisinde değerlendirebileceğimiz göllere, ormanlara ve akarsulara bu bölgede ulaşmak mümkündür. Ardahan’da gezilebilecek turistik yerleri bu yazıdan okuyabilir ve bilgi alabilirsiniz.

Çıldır Gölü

Ardahan’daki en turistik yerlerin başında Çıldır Gölü gelmektedir. Küçük bir kısmı Kars ili sınırlarında kalan Çıldır Gölü, Ardahan şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaktadır.

19 tür balığın yanı sıra çeşitli bitki ve kuş türlerine de ev sahipliği yapan Çıldır Gölü’nde özellikle sarı balık olarak adlandırılan balık türünün bolca bulunduğu bir yerdir. Yöre halkı, yaz-kış bölgede sarı balık avlamaktadır. Göl kenarındaki turistik noktalarda bu balıklardan yemek mümkündür.

Kışın donan Çıldır Gölü, ziyaretçilere ayrı bir güzellik sunmaktadır. Detaylı bilgi almak için Ardahan Çıldır Gölü başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Ardahan Çıldır Gölü
Ardahan Gezilecek Yerler

Ardahan Kalesi

Ardahan şehir merkezinde gezilecek tarihi yerlerden biri olan Ardahan Kalesi, Kura Nehri’nin sol kıyısında yer almaktadır.

Tarihi oldukça eskilere dayanan kale çevresinde yapılan araştırmalar sonucunda, kale bölgesinin kullanımının Eski Tunç Çağı’na kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Günümüzdeki kale yapısının ise 16.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın emri doğrultusunda inşa edildiği bilinmektedir.

Kalenin giriş kısmındaki kitabede, 1544 yılında inşa edildiği yazmaktadır. Dikdörtgen planlı bir mimariye sahip olan Ardahan Kalesi’nin sur duvarlarının uzunluğu, 745 metredir. Kale surları, çok sayıda kule ile desteklenmiştir.

Ardahan Kalesi
Ardahan Gezilecek Yerler

Ardahan Kaleleri

Ardahan’daki en bilinen turistik kale, Ardahan Kalesi’dir. Bunun haricinde Ardahan’da çok sayıda kale bulunmaktadır. Bunları aynı başlık altında kısaca yazarak bilgi vereyim yavrularım.

Ardahan’daki pek çok kale, günümüzde oldukça harap durumdadır. Kalelere ulaşım zor sağlanması, restorasyon ve çevre düzenlemesi gibi çalışmaların yapılmamış olması nedeniyle bu kaleler tam anlamıyla turizme kazandırılmış değildir. Kaleler hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Buna rağmen tarih meraklıları arasından bu yapıları görmek isteyenler çıkmaktadır. İşte Ardahan ve ilçelerinde kaleler hakkında kısa bilgiler:

Savaşır (Cancak) Kalesi: Ardahan’ın Posof ilçesinde bulunan kale, Savaşır veya Cancak adlarıyla anılan köyün güneydoğusunda yer almaktadır. Köyün adı, kaleye ismini vermiştir. Savaşır Kalesi, etrafı vadiyle çevrili sivri bir tepenin üzerine inşa edilmiştir.

Kinzi Kalesi: Ardahan’a yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kinzi Kalesi, Bağdeşe (Kinzodamal) Köyü sınırları içerisindedir. Kinzi Kalesi, Bülbülan Yalası’nın güneydoğu tarafında yer almaktadır.

Sevimli Kalesi: Ardahan’ın Hanak ilçesi sınırları içerisinde Sevimli Kalesi, ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Sevimli (Vel) Köyü sınırları içerisindeki kale, Kura Nehri’nin oluşturduğu vadideki yarımada şeklinde sarp tepenin üzerine inşa edilmiştir.

Kalecik Kalesi: Ardahan’ın Göle ilçesinde yer alan Kalecik Kalesi, Kalecik Köyü’nün 500 metre kadar güneyinde bulunmaktadır. Kura Vadisi’nde yer alan kalelerden biri olan Kalecik Kalesi, bölgedeki diğer bir çok kale gibi sarp bir tepenin üzerine inşa edilmiştir.

Şeytan Kalesi: Ardahan’daki kalelerden bir diğeri, Şeytan Kalesi’dir. Çıldır ilçesi sınırları içerisindeki Yıldırımtepe Köyü yakınlarında bulunan Şeytan Kalesi’nin Ortaçağ’da inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kale, Çıldır ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır. Kalenin inşa edildiği alan, Karaçay Vadisi’ndeki sarp bir noktadır.

Kurtkale: Ardahan-Gürcistan sınırında bulunan Kurtkale, Çıldır ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıktadır. Kurtkale Köyü’ne yakın bir konumda yer alan Kurtkale Kalesi’nin tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Kazan Kale: Ardahan şehir merkezine 13 kilometre kadar uzakta bulunan Kazan Kale, Kura Vadisi’nde yer alan kalelerden biridir. Yüksek bir tepedeki çıkıntıda yer alan kalenin tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmamasına rağmen, kale çevresinde eski yerleşim izlerine rastlanmıştır.

Altaş (Ur) Kalesi:Ardahan-Hanak karayolunun 18.kilometresinde yer alan Altaş, diğer adıyla Ur Köyü’nün doğusunda yer alan Altaş Kalesi, sivri bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. Tarihi kaynaklarda adının ve konumunun geçmesine rağmen yapılış tarihine ulaşılamamıştır. Kalenin tarihinin, 7. ve 8. yüzyıla kadar dayandığı tahmin edilmektedir.


Kırnav Kale: Ardahan’ın Hanak ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Çayağzı Köyü’nde yer alan Kırnav Kalesi, Ardahan-Hanak karayolu üzerindedir. Hanak Çayı’nın kenarına inşa edilen yapının, Ardahan Kalesi’ne ait duvar tekniği ile büyük ölçüde benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.

Ardahan Kaleleri
Ardahan Gezilecek Yerler

Ardahan Tabyaları

Genellikle boğazlarda ve sınır bölgelerinde yer alan tabyalar, askeri savunma yapılarıdır. 19.yüzyıldan sonra yapımı uzun süren ve maliyetli olan kaleler yerine savunma yapıları için tabyalar tercih edilmeye başlanmıştır. Osmanlı Devleti’nde de sıkça inşa edilen tabyalardan 4 tanesi, Ardahan’da bulunmaktadır. Bölgenin Osmanlı-Rus savaşlarındaki önemli konumu nedeniyle bu tabyalar inşa edilmiştir. Günümüzde Ardahan’daki bu tabyaların hemen hemen hepsi harap durumdadır.


Ramazan Tabyası: Ardahan şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Ramazan Tabyası, 1877-1878 yıllarında gerçekleşen Osmanlı-Rus savaşlarında (93 Harbi) önemli bir savunma yapısı olmuştur.

Ahali Tabyası: Ardahan şehir merkezindeki Ahali Tabyası, 1877-1878 tarihlerindeki Osmanlı-Rus savaşı sırasında Ardahan halkı tarafından inşa edilmiştir.

Kötenelik Tabyası: Ardahan şehir merkezinin doğusunda, Kura Nehri kıyısında yer alan tabyadır.

Senger Tabyası: Ardahan’daki pek çok tabyada olduğu gibi Senger Tabyası da 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında inşa edilmiştir. Ahali Tabyası’nın güneyinde yer almaktadır.

Ardahan Tabyaları
Ardahan Gezilecek Yerler

Ardahan Camileri

Her şehirde olduğu gibi Ardahan’da inanç turizmi açısından gezilip görülmeye değer, tarihi camiler bulunmaktadır. Ardahan’da görülmesi gereken camiler listesi için 4 tane ayrı yer belirledim. Bu camilerden 3 tanesi Ardahan şehir merkezinde, bir tanesi ise Posof ilçe merkezinde bulunmaktadır. İşte Ardahan’da gezilecek tarihi camiler ile ilgili kısa bilgiler:

Ardahan Merkez Mevlit Efendi Camii: Ardahan şehir merkezinde yer alan Mevlit Efendi Camii, Halil Efendi Mahallesi’nde yer almaktadır. Ardahan Kalesi’ne yakın bir konumda bulunan caminin kapısında bir kitabe yer almaktadır. Kitabeden, caminin 1701 yılında inşa edildiği öğrenilmiştir. Fakat caminin oldukça harap bir durumda olmasından dolayı yakın geçmişte beden duvarlarının yarıdan yukarısıyla birlikte üst örtü kısmı yenilenmiştir.

Posof Merkez Camii: Posof ilçesinde yer alan Posof Merkez Camii, Ardahan’da gezilmesi gereken inanç turizmi merkezlerinden bir tanesidir. Caminin minberinde yer alan kitabeden, yapının 1868 yılında inşa edildiği öğrenilmiştir. Caminin iç yapısı, Osmanlı mimarisinin örneklerini yansıtmaktadır.

Derviş Bey Camii: Ardahan şehir merkezindeki Tugay Komutanlığı’nın yanında Kaptanpaşa Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Derviş Bey Camii, 1869 yılında inşa edilmiştir. Cami içerisinde ”İslamdan daha yüksek bir şeref yoktur.” ibaresi bulunmaktadır. Dikdörtgen bir mimari plana sahip olan caminin minaresi, kesme taştan yapılmıştır.

Arap (Yanık) Camii: Ardahan şehir merkezinden bir diğer cami olan bu yapı, Arap Camii ve Yanık Camii isimleriyle anılmaktadır. Halil Efendi Mahallesi’nden cami, Ardahan Kalesi’ne 200 metre kadar uzaklıkta yer almaktadır. Camiye Yanık Camii denilmesinin bir anlamı vardır. Bu caminin adı nereden geliyor diye soracak olursanız, işgal güçlerinin 1915’lerdeki saldırıları sonucundan cami içinde namaz kılmakta olan cemaatin burada yakıldığı iddia edilmektedir.

Ardahan Tarihi Camiler
Ardahan Gezilecek Yerler

Ardahan Yaylaları

Bülbülan Yaylası: Ardahan’ın Doğu Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan kısımda bulunan Bülbülan Yaylası, şehrin en çok bilinen yaylasıdır. Ardahan’ın Göle ve Artvin’in Şavşat ilçeleri arasında kalan bir konumda bulunan Bülbülan, doğal güzellikleriyle görülmeye değerdir.

Yalnızçam Yaylası: Ardahan şehir merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Yalnızçam Yaylası, doğal güzellikleriyle ön çıkan bir yayla olmasının yanı sıra kış sporlarının yapıldığı bir turizm noktasıdır. Bölgede Ardahan Valiliği Yalnızçam Kayak Tesisleri bulunmaktadır.

Okçuoğlu Yaylası: Ardahan’ın Göle ilçesindeki Okçuoğlu Yaylası, Köroğlu Dağları’nın eteklerinde konumlanmıştır. Yaylada çeşitli bitki türlerinin yanı sıra yabani hayvan ekosistemi gözlemlemek mümkündür.

Ardahan Yaylaları
Ardahan Gezilecek Yerler

Ardahan Nerede? Nasıl Gidilir ? Ulaşım (Otobüs-Uçak)

Türkiye’nin kuzeydoğu köşesinde yer alan Ardahan, sarp bir bölgede yer almaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerinden, direkt olarak Ardahan’a otobüs seferleri bulunmaktadır. İzmir ve İstanbul’dan yapılan otobüs seferleri ortalama 23 saat, Ankara’dan yapılan otobüs seferleri ise ortalama 18 saat sürmektedir. Ardahan otobüs firmaları ve telefon numaraları aşağıdadır:

Özlem Ardahan: 0 478 211 35 68
Esadaş: 444 00 25
Has Bingöl: 444 22 12
Star Diyarbakır: 444 21 21
Öz Diyarbakır: 0 412 228 83 00

Ardahan’a Uçakla Nasıl Gidilir: Ardahan’da havaalanı var mı? Diye soracak olursanız, henüz inşa edilmemiştir. Ardahan’a en yakın havalimanı, yaklaşık 93 kilometre uzaklıkta bulunan Kars Havaalanı’dır. Uçakla şehre gitmek isteyenler, burayı tercih etmelidir. Diğer alternatifler ise Iğdır Havaalanı (212 Kilometre), Erzurum Havaalanı (231 Kilometre) ve Ağrı Havaalanı (252 Kilometre) olarak gösterilebilir.

Ankara’dan Ardahan’a Nasıl Gidilir: Ankara’dan Ardahan’a arabayla gidecek olanlar; Kırıkkale – Akdağmadeni – Sivas – Zara üzerinden Erzincan’a ulaşmalıdır. Buradan sonra ise Tercan – Erzurum – Tortum – Oltu – Göle rotasını takip etmelidir. Ankara-Ardahan arası, yaklaşık 1.100 kilometredir.

İstanbul’dan Ardahan’a Nasıl Gidilir: İstanbul’dan Ardahan’a arabayla gidecek olanlar; İzmit – Sakarya – Düzce- Bolu – Ilgaz – Merzifon rotasını kullanarak Amasya’ya, Erbaa – Suşehri üzerinden Erzincan’a ve buradan da Tercan – Erzurum – Tortum – Oltu – Göle yolunu kullanarak Ardahan’a ulaşabilirler. İstanbul-Ardahan arası, yaklaşık 1.450 kilometredir.

İzmir’den Ardahan’a Nasıl Gidilir: İzmir’den Ardahan’a arabayla gidecek olanlar; Salihli – Uşak – Afyon yolu üzerinden Ankara’ya gelmelidir. Buradan sonra Kırıkkale – Akdağmadeni – Sivas – Zara rotasını kullanarak Erzincan’a ve sonrasında Tercan – Erzurum – Tortum – Oltu – Göle güzergahını kullanarak Ardahan’a ulaşabilirsiniz. İzmir-Ardahan arası, yaklaşık 1.690 kilometredir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir