Ankara Satranç Müzesi Hakkında Bilgi

Ankara’da gezilecek yerlerden biri, Altındağ’da bulunan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’dir. Ankara’da gezilecek yerleri araştırırken, karşımıza en çok Ankara müzeleri çıkıyor. Satranç Müzesi de bunlardan bir tanesi. 12 Ekim 2015 tarihinde Ankara’nın turistik noktalarından Hamamönü’nde açılan müze, modern iç tasarımı ve sıra dışı koleksiyonu ile ilgi çekiyor.

Farklı ülkelerden, farklı kategorilerde pek çok satranç takımının bulunduğu müze, görülmeye değer yerlerden biridir. Harry Potter, Star Wars, Asteriks ve Şirinler gibi popüler karakterlerin oluşturduğu satranç setleri, tarihi ve politik olayları yansıtan satranç setleri, coğrafya ve kültürel etkileri gösteren setler gibi parçaların bulunduğu müzede toplamda 540’tan fazla satranç takımı bulunmaktadır.

Magagaskar, Şili, Fransa, Kazakistan, Türkmenistan ve Meksika gibi 100’den fazla ülkeden toplanan satranç takımlarının büyük bir kısmı Akın Gökyay’a aittir. 1975 yılında satranç takımları koleksiyonu yapmaya başlayan Gökyay, 31 Ocak 2012 tarihinde 412 satranç takımına ulaşmış ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmıştır. Bu koleksiyon, Türkiye’deki tescilli ilk ve tek satranç koleksiyonu olma özelliğine de sahiptir.

Ankara Satranç Müzesi
Ankara Satranç Müzesi

1008 m2’lik bir alana sahip olan müze, iki kattan oluşmaktadır. Altındağ bölgesindeki restore edilen eski Ankara evlerinden birine kurulan müze, geniş tasarımı ve kolaylıkla gezilebilmesi ile dikkat çekmektedir. Müzenin giriş kısmından itibaren yerde bulunan ok işaretlerini takip ederek, bütün müzeyi atlamadan gezebilirsiniz.

Müze içerisindeki satranç takımları, cam vitrinlerin içerisinde sergileniyor. Ayrıca müzenin içerisinde Satranç Kulübü, Eğitim Merkezi, Chaturanga Kafe ve Müze Mağazası gibi bölümler bulunuyor. Müze Mağazası, ziyaretinizin sonunda ulaştığınız, son kısımda karşınıza çıkıyor. Burada satranç ile ilgili pek çok hediyelik eşya bulunuyor. Satranç takımları, satranç taşı şeklinde anahtarlıklar, kupa bardak ve çok daha fazlası, müzenin mağazasında satışa sunuluyor.

Ankara Satranç Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Müze, Pazartesi günleri haricinde haftanın altı günü ziyarete açıktır. Ayrıca 29 Ekim, Ramazan ve Kurban bayramlarının birinci günü gibi özel günlerde ziyaret edilememektedir. Müzenin ziyaret saati ise sabah 10:00’da başlamaktadır. 12:30-13:30 arasında öğle tatili nedeniyle kapanan müze, akşam 18:00’a gezilebilmektedir.

İlginç Satranç Takımları
İlginç Satranç Takımları

Ankara Satranç Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Tam: 15 TL
İndirimli: 8 TL

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi giriş bileti fiyatları, tam ziyaretçiler için 15 TL olarak belirlenmiş. Öğrenciler, öğretim elemanları, 65 yaş ve üstü ziyaretçiler için ise 5 TL ücret alınıyor. Ayrıca 10 kişi ve üzerindeki grup ziyaretlerinde indirim bilet fiyatı olarak 8 TL alınıyor. Güncel giriş ücretleri için gokyaysatrancvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca okul ziyaretleri gerçekleştirmek önceden randevu alınması gerekiyor. Müzenin telefon numarasından veya mail adresinden randevu alabilirsiniz. Alt kısımda telefon numarası ve mail adresini yazdım.

Satranç Koleksiyonu
Satranç Koleksiyonu

Ankara Satranç Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde belediye binasının arka tarafındaki sokakta yer almaktadır. Ankaray kullanmak isteyenler, Kurtuluş Metro İstasyonu’nda indikten sonra gezerek Hamamönü tarafından Altındağ Belediyesi’nin bulunduğu yere doğru yürüyebilir ve hemen arka taraftaki müzeye ulaşabilir. Ayrıca Ulucanlar dolmuşları da müzenin yakınından geçmektedir.

Gökyay Vakfı Müze Mail Adresi: [email protected]
Gökyay Vakfı Müze Telefon Numarası: 0 312 312 13 04-05
Gökyay Vakfı Müze Adresi: Hamam Arkası Sakarya Mah. Basamaklı Sok. No:3 06230 Altındağ-Ankara

Şehirdeki bütün turistik noktalara göz atmak için Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum