Eskişehir Gezilecek Yerler Nereler? (26 Yer)

İç Anadolu bölgesinde yer alan Eskişehir gezilecek yerler listesi bulunduğu bölge itibari ile tren yolu ve kara yolu yolculuklarının uğrak noktasıdır. Havacılık sektöründe öncü şehir konumunda yer alan şehir Türkiye deki ilk havacılık okuluna sahiptir.

Sanayisi bakımından oldukça gelişmiş olan şehirde tarım bakımından da oldukça gelişmiştir. Özellikle eğitim bakımından ilerlemiş en gözde şehirlerden biri olan Eskişehir de Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi olarak iki üniversite bulunmaktadır. En büyük öğrenci sayısına sahip Açıköğretim fakültesi yine bu şehirdeki Anadolu Üniversitesine bağlıdır. Bu nedenle şehir adeta büyük bir kampüs havasına bürünmüştür. Şehrin yerlisi çoğunlukla ve esnafı genelde göç ile gelen tatar ve Bulgaristan göçmenlerinden oluşur. Bu şehrin lületaşı, met helvası ve çiböreği ünlüdür. Eskişehir gezilecek yerler listesine göz atarken yöresel yemeklerin tadına bakmadan dönmek olmaz. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Eskişehir’de Neler Yenir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir Gezilecek Yerler

Şehir 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş ve Kültür Başkenti seçilmiştir. 1 yıl boyunca sayısız ülkeden yabancı misafiri ağırlayan şehrin sadece sanayisi ve eğitim alanındaki gelişmeleri değil, sanatsal açıdan da oldukça öne çıktığını söyleyebiliriz. Şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Büyükerşan Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin şehre katmak istediiği tüm eserleri şehrin farklı bölgelerinde değerlendirmiş ve adeta şehrin tamamını bir müze haline getirmiştir. Son dönemde şehre kazandırılan müzeler, parklar ve daha birçok tarihi alan bulunmaktadır. Günlük gezi turlarında yerli ve yabancı turistlerin sık sık tercih ettiği bu küçük şehir tek merkezli olması nedeni ile çarşı anlamında toplu bir alan bulunmaktadır. Şehirde üç adet alışveriş merkezi ve birçok eğlence mekanı bulunmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bazı noktalara alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Eskişehir Gezilecek Yerler
Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir Müzeleri

Eskişehir il merkezi, turistik açıdan oldukça değerli müzelere sahiptir. Eskişehir gezilecek yerler listesinde birçok müze bulunmaktadır ve bu müzelerin büyük bir kısmı Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki müzeleri alt kısımdan öğrenebilirsiniz:

Havacılık Müzesi

Türkiye’nin 1. Hava İkmal ve Bakım Komuntanlığı’nın yer aldığı tek tehir olan Eskişehir Ayrıca ilk Sivil Havacılık Fakültesinin de bulunduğu şehirdir. 1998 yılında kurulmuş olan Havacılık müzesinde savaş uçakları, polis helikopterleri, sivil araçlar, kargo uçakları ve daha birçok modelde hangara çekilmiş uçak sergilenmektedir. Özellikle Türkiye’nin kullanmış olduğu savaş uçakları büyük ilgi görmektedir. 4 km gibi büyük bir alanda sergilenen uçaklar dışında pilotların kıyfetleri, uçaklarda kullanılan motorlar ve maket olarak inşa edilen uçaklar sergilenmektedir. Müzede bulunan bir kargo uçağı ilk olarak restoran olarak hizmet vermekte olup, daha sonra ofis olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Şehrin merkezinde yer alan Müze şuan Anadolu Üniversitesi tarafından yönetilmektedir. Ulaşım için ise, Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü karşısında yer alan Müzeye şahsi aracınız veya Tramvayı kullanarak ulaşabilirsiniz. Tramvay hattında Otogar – SSK hattını kullanarak Havacılık Müzesi durağında inebilirsiniz. Detaylı bilgi için Eskişehir Havacılık Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Eskişehir Havacılık Müzesi
Eskişehir Havacılık Müzesi

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin Karikatür Sanatlarındaki Araştırma ve yanı zamanda uygulama merkezi olan Eğitim Karikatürleri müzesi Odunpazarı’nda yer almaktadır. Bölgenin eşsiz mimarilerinden olan 1900’lü yıllarda inşa edildiği düşünülmek olan bir Odunpazarı evinde hizmet vermektedir. Farklı bir konsepte sahip olmasının yanı sıra karikatür çalışması yapmak isteyenler içinde olanak sağlayan müzede portreler odası, daimi ve değişken sergi olmak üzere birbirinden farklı eserlerin sergilendiği alanlar yer almaktadır.

İçerisinde hediyelik eşya bölümü de yer alan Eğitim Karikatürleri Müzesine ziyaretçiler tarafından yapılan kitap, gazete, dergi gibi bağışlar kabul edilerek uygun görülenler sergilenmektedir. Pazartesi günleri dışında tüm günlerde hizmet veren müzenin giriş ücretsiz olup 10:00-19:00 saatleri arasında ziyaretçilerini kabul etmektedir. Müze hakkındaki detaylı bilgileri, Eskişehir Eğitim Karikatürleri Müzesi başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Eskişehir Eğitim Karikatürleri Müzesi
Eskişehir Eğitim Karikatürleri Müzesi

Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir’in belki de en anlamlı müzelerinden biri olan Balmumu Heykel Müzesi şehrin efsane başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından hayata geçirilmiş bir projedir. Osmanlıdan bu yana bir tarih geçitini gözler önüne seren heykeller arasında döneme damgasını vuran padişahlar, paşalar ve günümüzdeki ünlüler başkanlar kısacası yerli yabancı ismini dünyaya duyurmayı başarmış birçok ünlünün heykeli bulunmaktadır. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk’e ait olan 5 farklı balmumu heykel ziyaretçiler tarafından büyük beğeni toplamaktadır.

Güzel Sanatlar Akademisi ve Doç. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in el emeğinin yer aldığı müzenin geliri Engelliler ve Kız çocuklarının eğitimi için bağışlanmaktadır. Gerek kuruluş amacı, gerekse gelirinin aktarıldığı yer itibari ile en önemli müze olarak anılmayı hak eden bir sanat merkezi denilebilir. Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi başlıklı yazımıza göz atarak Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bu önemli müzeyle ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi
Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Odunpazarı Fotoğraf Müzesi

Eskişehir gezilecek yerler listesindeki Odunpazarı müzelerinden biri olan Fotoğraf Müzesi, şehrin tanınmış fotoğrafçılarından Osman Yaşar Tanacan’ın adını taşımaktadır. Kurşunlu Külliyesi içerisinde yer alan müzede, çoğunluğu Osman Yaşar Tanacan tarafından bağışlanan fotoğraf makineleri ve fotoğrafçılıkla ilgili ekipmanlar bulunmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki müze hakkında detaylı bilgi almak için Odunpazarı Fotoğraf Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir Odunpazarı Fotoğraf Müzesi
Eskişehir Odunpazarı Fotoğraf Müzesi

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Eskişehir gezilecek yerler listesinde yer alan birçok müzeden biri olan Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Odunpazarı ilçesindedir. Türkiye’nin ilk daktilo müzesi olma özelliğini taşıyan müze, usta gazeteci ve televizyon yapımcısı Tayfun Talipoğlu’nun adını taşımaktadır. Müzede 50’den fazla daktilo çeşidiyle birlikte Tayfun Talipoğlu ve Bülent Ecevit’in heykelleri bulunuyor. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi almak için Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi
Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Eskişehir Tarihi Yerler

Eskişehir il merkezindeki Odunpazarı ilçesinde, restorasyonla turizme kazandırılmış birçok yapı bulunmaktadır. Odunpazarı’ndaki tarihi yapıların başında Kurşun Camii ve Külliyesi ve Atlıhan Çarşısı gelmektedir. Bununla birlikte Türkiye’nin önemli tarihi yapılarından olan Midas Anıtı Yazılıkaya, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki tarihi yerleri alt kısımdan öğrenebilirsiniz.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan Kurşunlu Camii ve Külliyesi yıllara meydan okuyan tarihi yapılardan biridir. Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında Acem Ali’ye yaptırılan külliyenin birbirinden ayrı birçok bölümü bulunmaktadır. Misafirleri ağırlayacak bi ralan, cami bölümü, zaviye bölümü, öğrenim yeri, imaret bölümleri yer almaktadır.

İsmini içerisinde bulunan camiinin kubbesinin kurşundan yapılmasından alan Kurşunlu Külliyesi eşsiz güzelliğini günümüze kadar koruyan nadide eserlerden biridir. Baş mimar olarak bilinen Acem Ali’nin en nadide eserlerinden biri olan Kurşunlu Külliyesine ulaşım oldukça kolaydır. Şehrin toplu taşıma ana merkezi olan Odunpazarında yer alan Külliyeye yaklaşık 250 metre kadar yürüyerek ulaşabilirsiniz. Girişin ücretsiz olduğu Külliye sabah ezanından yatsı ezanına kadar ziyaret etmek mümkündür. Ayrıca külliyenin içinde lületaşı müzesi, cam müzesi gibi şehre özel el sanatları müzeleri de yer almaktadır. Bu tarihi yer hakkında detaylı bilgi için Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir’in en eski yerleşim bölgesi olan Odunpazarı yapılan restorasyonlar sonucunda tarihi ve turistlik birçok alanı tekrar hayata döndürmüştür. 1850 yılında inşa edildiği bilinen Atlıhan çarşısı tarihde han olarak kullanılmış, şehre gelen köylü ve gezginlerin hayvanları ile birlikte konaklaması için inşa edildiği söylenmektedir. Çarşı, günümüzde Eskişehir gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardandır.

Odunpazarı bölgesinde geçmişte bir Pazar kurulduğu ve buraya gelen ziyaretçilerin bu handa konakladığı bilinmektedir. Geniş avlulu kare şeklinde inşa edilen çarşının büyük bir giriş kapısı bulunmaktadır. Bu kapının karşısında yer alan kısımda ise hayvanlar için ağır bölümünü yer almıştır. Kentsel dönüşüm olarak kabul edilen Odunpazarı evlerinin restore edildiği dönemde tekrar hayata kazandırılan Atlıhan çarşısı yılın tüm zamanlarında ziyaretçilerini kabul etmektedir. İçerisinde bulunan odalar birer dükkana dönüştürülmüş ve çoğunlukla şehre özel hediyelik eşyaların satıldığı alanlar haline gelmiştir. Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı başlıklı yazıdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Hacı Hasan Ağa Camii

Diğer bir adı Tiryakizade Hasan Paşa camii olarak da bilinen Hacı Hasan Ağa camii 1200’lü yıllarda inşaa edildiği bilinmektedir. Selçuklular döneminde inşa edilen ve o dönemde mescid olarak kullanılan caminin kesin olmamak ile birlikte minaresinin yapım tekniği göz önünde bulundurularak 19. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Minaresi yapılmadan önce mahalle mescidi olarak kullanılan yapı, daha sonra minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür. 2011 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından tekrar restore edilen tarihi yapı orijinalliği korunarak ilk günkü görünümünü korumaktadır. Odunpazarı otobüs merkezinden 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan camii halen faal durumdadır. Sabah namazı ile Yatsı ezanı arasında hizmet vermektedir. Cami restorasyon sonrasında Engellilere özel cami olarak da anılmaktadır. Tüm engelli vatandaşlar için kaldırımlar, ses ve görüntü sistemleri gibi birçok özellik camiye eklenmiştir. Engelleri aşan bu cami hakkında Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii
Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii

Eskişehir Doğal Güzellikleri

Eskişehir şehir merkezindeki Porsuk Çayı, şehri ikiye bölmektedir. Turizm çalışmaları sayesinde çaya yerleştirilen gondollar, şehri Venedik’e benzetmektedir. Bununla birlikte Eskişehir Adalar, Sazova Parkı, Kentpark ve Şelale Park gibi yapay noktalar Eskişehir gezilecek yerler listesinde yer almaktadır.

Porsuk Çayı ve Adalar

Şehri iki yakaya bölen porsuk çayı, Sakarya nehrinin bir uzantısıdır. Çoğu şehirde atık göleti gibi görünen akar suların aksine Porsuk çayı belediye tarafından temizlenmiş ve şehrin modern havasına katkıda bulunmuştur. Özellikle belediye bölgesinden başlayan Adalar bölgesinden Tülomsaş bölümüne kadar devam eden bölüm gerek üzerine yapılan köprüler, gerekse bot gezilerinin yapılması ile turistlik bir amaca hizmet etmektedir. Turistlerin günü birlik gezilerde ziyaret ettiği Eskişehir de porsuk çayı üzerinde bot, gondol gezintisi yapması bir gelenek haline dönüşmüştür.

Adalar olarak anılan bölge ise trafiğe kapalı olan porsuk çayının iki yakaya böldüğü, cafelerin ve barların yer aldığı örneği az bulunur  bir bölgedir. Her yaş gurubuna hitap eden, öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir’in en cıvıl cıvıl noktalarından biri olan Adalara ulaşım için tramvay ile Çarşı durağında inerek ulaşabilirsiniz. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bu çay ve gondollar hakkında daha detaylı bilgi için Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar
Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar

Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı

Kurulduğu alan ile büyüklük bakımından sayılı parklar arasına ismini yazdıran Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı Eskişehir’in büyük parkları arasında ilk sırada yer almaktadır. Son dönemde tarihi yapısına turistlik birçok alanı da ekleyen Eskişehir de Sazova parkında korsan gemisi, masal şatosu, hayvanat bahçesi, çocuk oyun alanları, gölet, akvaryum, uzay evi, Eti bilim ve deney müzesi, anfi tiyatro ve birçok restoranı içinde barındırmaktadır. Şehrin kalabalığından uzak kalmak isteyenlerin özellikle hafta sonları ziyaret ettiği park, turistler tarafından da oldukça beğenilmektedir. Sazova Parkı, Eskişehir gezilecek yerler listesindeki en önemli noktalardandır.

Yılın tüm zamanları açık olan parka ulaşım için Şehir merkezinde bulunan stadyumun arkasından kalkan minibüsler kullanılmaktadır. Ayrıca Odunpazarı merkezinden kalkan 11-17 ve 31 numaralı  otobüsler ile ulaşmak da mümkündür. Eskişehir Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki parkın tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Eskişehir Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı
Eskişehir Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı

Şelale Park ve Şahin Tepesi

Turistlik bir şehir haline dönüşen Eskişehir gerek eskiden günümüze gelen tarihi dokusu, gerekse son dönemde kazanılan birbirinden özel mekanları ile İç Anadolu bölgesinin en beğenilen şehirlerinden biri olmuştur. Deniz bulunmayan şehirde en güzel manzaranın şehrin ışıkları olduğu düşünülerek kuş bakışı görünüme sahip bir manzara yaratılan Şelale Park sadece turistlerin değil, aynı zamanda yerli halkında en çok ziyaret ettiği mekanlardan biri haline dönüşmüştür. Adından da anlaşılacağı üzere yapay bir şelaleye ait olan, içerisinde çay bahçesi, yeşil alan ve restoran bulunan Şelale park belediye ve özel işletme ortaklığı ile işletilmektedir.

Şelale Park’ın bulunduğu bölgenin hemen yakınında Şahin Tepesi olarak adlandırılan mevkii kuş bakışı şehri arabalarında izlemek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Genelde gece ziyaretçileri olan bu alan asıl olarak Eskişehir’in en eski mahallelerindendir. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bölge hakkında daha fazla bilgi için Eskişehir Şelale Park Şahin Tepesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir Şelale Park ve Şahin Tepesi
Eskişehir Şelale Park ve Şahin Tepesi

Kentpark

Dünya üzerinde ilk yapay plaja sahip olan Eskişehir bu özel alanı Kentpark’ın içinde yaşatmaktadır. Eskişehir otogarının hemen karşısında konumlandırılan Kentpark sadece plajı ile değil, içerisinde bulunan yapay göleti, at çiftliği, restoranları, yeşil alanları ve daha birçok eşsiz güzelliği ile yerli ve yabancı misafirlerini ağırlamaktadır. Özellikle yaz aylarında daha yoğun ilgi gören parkın yapımında en büyük adımı Şehrin efsane belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in atmıştır. 300 bin metre karelik bir alana yayılmış olan parkta ayrıca çocuklar ve yetişkinler için olmak üzere iki adet havuz bulnumkatadır. Kapalı plajı bulunan Kentpark’ın yapay denizinin zemini mermer döşenmiştir. Yapay denizde bulunan su özel  olarak getirtilmiş tuzlu deniz suyu olurken, plajdaki kumlarda özel olarak getirtilmiştir. Eskişehir Kentpark başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Eskişehir Kentpark
Eskişehir Kentpark

Regülatör Piknik Alanı

Eskişehir’in özel mesire alanlarından biri olan Ragülatör Piknik alanı DSİ ve Odunpazarı Belediyesinin ortak işletmesi olmaktan çıkmış ve tamamiyle belediyeye devredilmiştir. Alanda yapılan düzenlemeler sonucunda yeşillendirme yapılmış, çardaklar ve piknik masaları dışında çocuklar için oyun parkı, koşu parkuru yerleştirilmiştir. Piknik olarak hizmet veren alan Eskişehir halkı tarafından büyük rağbet görmektedir. Eskişehir – Kütahya yolunun 5. Km’sinde yer alan Regülatör’ün ortasıdan porsuk çayı geçmektedir. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bu alan, daha çok yerel halk tarafından piknik amacıyla kullanılmaktadır.

Giriş ücreti alınmayan ve her gün hizmet veren parkta bir adet büfe yer almaktadır. Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler için Odunpazarı’ndan kalkan 11 numaralı otobüs kullanılabilmektedir. Piknik alanı olarak gayet temiz ve yeşilliği ile göz alan bu mesire yerinde su sesi ve huzur misafirlerini her an ağırlamak için hazırdır. Eskişehir Regülatör Piknik Alanı başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Eskişehir Regülatör Piknik Alanı
Eskişehir Regülatör Piknik Alanı

Eskişehir Diğer Gezilecek Yerler

Haller Gençlik Merkezi ve Doktorlar Caddesi gibi yerler başta olmak üzere Eskişehir gezilecek yerler listesinde birçok turistik nokta bulunmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listesinde yer alan diğer noktaları alt kısımdan öğrenebilirsiniz:

Haller Gençlik Merkezi

Şehrin merkezinde yer alan Haller Gençlik Merkezi, restore edilmeden öncesinde Eskişehir’in meyve ve sebze hali olarak kullanılmaktaydı. Sebze halinin daha sonra şehir dışına taşınması sonucu atıl durumda kalmış olan bina 2000 yılında restore edilerek Haller Gençlik Merkezine dönüştürüldü. Restorasyondan sonra Eskişehir gezilecek yerler listesinde yer almaya başladı.

Bir eğlence merkezi olan bina da alt katta küçük dükkanlar ve aynı zamanda restoranlar yer almaktadır. içerinin mimarisinde üst kata bakıldığında küçük fransız balkonlar, yerler taş zemin ve yoğun olarak ahşap kullanılmıştır. Tam orta bölümde masaların yerleştirildiği, çay bahçesi edası yaratan bölümler yer almak ile birlikte eğlence merkezinin her iki yönünde de kapısı bulunmaktadır. Bu sayede uzun bir sokak edası yaratılmıştır. Ulaşım için özel araç ile Üniversite caddesinin başlangıç noktasına gitmek gereklidir. Tramvay ile ulaşım için ise bağlar durağından inmek yeterli olacaktır. Gençlik merkezi hakkında daha detaylı bilgi almak için Eskişehir Haller Gençlik Merkezi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Eskişehir Haller Gençlik Merkezi
Eskişehir Haller Gençlik Merkezi

Doktorlar Caddesi

Eskişehir’in en ünlü caddelerinden biri olan Doktorlar Caddesinin asıl ismi İsmet İnönü caddesidir. Caddenin halk arasında Doktorlar caddesi olarak anılmasının nedeni ise, iş merkezi olarak kullanılan binardaki doktorların özel muayene merkezleri olmuştur. Cadde genel olarak trafiğe kapalıdır. Ancak toplu taşıma aracı olan tramvay hattı caddeden geçmektedir. Oldukça geniş olan cadde de birçok markaya ait giyim mağazaları, bankalar, restoranlar ve üzerinde bir de Kanatlı alışveriş merkezi bulunmaktadır. Cadde, Eskişehir gezilecek yerler listesindeki görmeniz gereken noktalardandır.

Bir diğer ünlü olan cadde Kızılcıklı caddesi ile kesişen caddenin en güzel yanı ise günün her saati kalabalık ve bir o kadar da eğlenceli bir yanının olmasıdır. Sokak sanatçılarının müziği eşliğinde kışın kestaneciler, yazın dondurmacılar kısacası şehrin en çok sesini duyurduğu caddelerin başında gelir Doktorlar caddesi. Ulaşım için tramvay ile doktorlar caddesi durağında inmek yeterli olacaktır. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki en işlek cadde hakkında daha detaylı bilgi için Eskişehir Doktorlar Caddesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir Doktorlar Caddesi
Eskişehir Doktorlar Caddesi

Uğur Mumcu Parkı

Ölümünün ardından 23 yıl sonra belki de adına yapılmış en özel anıt olarak kabul edilecek Uğur Mumcu Parkının diğer parklardan apayrı bir yanı var. 1993 yılının ocak ayının 23’ünde hain bir saldırı ile aracına konan bombanın patlatılması sonucu aramızdan ayrılan Uğur Mumcu’nun aracı Eskişehir Uğur Mumcu parkında cam bir kafesin içerisinde sergilenmeye başladı. Eskişehir Tepebaşı belediyesi, Odunpazarı belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projesi olan bu özel anıt Odunpazarı ilçesinin Büyükdere semtinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Ulaşım için tranvay ile tıp fakültesi durağında inilmesi gerekmekte. Pakta ayrıca gençlere yönelik birbirinden özel aktiviteler için alanlar bulunuyor. Özel aracı ile ulaşmak isteyenler için ise Osmangazi Üniversitesi yönüne ilerlemesi yeterli olacaktır. Burası hakkında detaylı bilgiyi Eskişehir Uğur Mumcu Parkı başlıklı yazıdan alabilirsiniz.

Eskişehir Uğur Mumcu Parkı
Eskişehir Uğur Mumcu Parkı

ETİ Su Altı Dünyası

Eskişehir’in en büyük parklarından biri olan Sazova Bilim Kültür ve Sanat parkının içerisinde yer alan alan Eskişehir gezilecek yerler listesindeki Sualtı Müzesi Eti firmasının Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı iş birliği sonucunda inşa edilmiştir. İçerisinde dev bir akvaryum bulunan Eti Su altı dünyasında 2150 adet balık yaşamakta ve bu balıklar 85 farklı türde olduğu bilinmektedir. Balıkların sergilendiği akvaryumlar birbirinden farklı boyutlarda ve özel olarak tasarlanmış ve küçük, büyük birçok ziyaretçinin beğenisine sunulmuştur. Alanda dinlenmek ve vakit geçirmek için cafeterya ve özel hediyeliklerin yer aldığı hediyelik eşya bölümleri bulunmaktadır. Pazartesi günleri dışında haftanın tüm günleri hizmet veren Sualtı dünyasına giriş ücretleri ise yetişkinler için 15 TL, öğrenciler için 10 TL’dir. Eskişehir ETİ Su Altı Dünyası başlıklı yazıdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Eskişehir ETİ Su Altı Dünyası
Eskişehir ETİ Su Altı Dünyası

Esminyatürk

Eskişehir gezilecek yerler listesindeki en önemli lokasyonlardan olan Sazova Parkı içerisinde yer alan Eskişehir Minyatür Parkı, Esminyatürk olarak adlandırılmaktadır. Sazova Parkı içerisinde yer alan Minyatür Parkı, Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nin bahçesinde bulunmaktadır. Açık hava müzesi olarak tasarlanan ve Eskişehir gezilecek yerlerinden biri olan Esminyatürk’te Türk Dünyası’ndan onlarca eser yer almaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki Esminyatürk ile ilgili detaylı bilgi almak için Eskişehir Minyatürk Parkı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir Minyatür Parkı
Eskişehir Minyatür Parkı

Eskişehir İlçeleri Gezilecek Yerler

Eskişehir gezilecek yerler listesindeki birçok nokta şehir merkezinde bulunsa da Sivrihisar, Mihalıççık ve Çifteler gibi şehir merkezinden uzakta olan ilçelerde de turistik yerler bulunmaktadır. Alt kısımdan Eskişehir gezilecek yerler listesindeki ilçelere göz atabilirsiniz.

Sivrihisar İlçesi

Eskişehir’in büyük ilçelerinden biri olan Sivrihisar, Ankara yolu üzerindedir. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Hızır Bey ve Aziz Mahmut Hüdai gibi Türk büyüklerinin Sivrihisar ilçesinden çıktığı rivayet edilmektedir. Eskişehir gezilecek yerler listesinin önemli ilçelerinden olan Sivrihisar’da birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Sivrihisar Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Sivrihisar Gezilecek Yerler
Sivrihisar Gezilecek Yerler

Mihalıççık İlçesi

Eskişehir gezilecek yerler listesindeki Mihalıççık ilçesi, başta Yunus Emre Türbesi ve Gürleyik Şelalesi olmak üzere bazı turistik noktalara sahiptir. İç Anadolu’nun ortasında yemyeşil bir doğaya ve Sakarya Nehri’nin güzelliklerine sahip olan ilçedeki turistik noktalar hakkında bilgi almak için Mihalıççık Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Mihalıççık Gezilecek Yerler
Mihalıççık Gezilecek Yerler

Yunus Emre Türbesi

Eskişehir de yer alan Yunus Emre Türbesi Mihalıcçık ilçesinin Sarıköy olarak anılan köyünde bulunmaktadır. Her ne kadar tasavvuf’un büyük üstadının kesin olarak mezarı şuradadır diye bir kayda rastlanmamış olsa da, çile dönemini Sarıköy de geçiren Yunus Emre’nin vefat ettikten sonra da burada defnedildiğine inanılmaktadır.

Yunus Emre Türbesi yılın tüm aylarında büyük ziyaretçi akınına uğramaktadır. Büyük üstadın uzun dönem yaşadığı yeri ve mezarını görmek isteyenler Sarıköy köyüne gidebilmek için ise Eskişehir Otogarından Mihalıcçık otobüslerini kullanabilmektedir. Daha sonra sarıköy minibüsleri ile türbeye ulaşabilmektedir. Şahsi aracı ile ise Eskişehir- Ankara yönünde ilerleyerek Mihalıcçık’a varabilmektedir. Türbe yılın tüm aylarında ziyarete açıktır. Bölgede sadece türbe değil, aynı zamanda Yunus Emre’nin çile dönemini geçirdiğine inanılan yaşam alanı da ziyaret edilebilmektedir. Detaylı bilgi için Eskişehir Yunus Emre Türbesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Eskişehir Yunus Emre Türbesi
Eskişehir Yunus Emre Türbesi

Gürleyik Şelalesi

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesindeki Gürleyik Köyü’nde yer alan şelale, Eskişehir gezilecek yerleri arasında önemli bir noktadır. İlçenin en önemli turizm kaynağı olan Gürleyik Şelalesi, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Serinlemek için Gürleyik Çayı’na girmenin yanı sıra bölgede piknik, kamp ve doğa yürüyüşü yapmak mümkündür. Bölgeyle ilgili detaylı bilgi almak için Gürleyik Şelalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Eskişehir Gürleyik Şelalesi
Eskişehir Gürleyik Şelalesi

Gürleyik Subaşı Şelalesi

Üst kısımda yer alan Gürleyik Şelalesi’nin yaklaşık 3-4 kilometre kadar üst tarafında yer alan Subaşı Şelalesi, daha az bilinen bir noktadır. Subaşı Şelalesi’nde piknik alanı veya herhangi bir yapı bulunmamasına rağmen doğal havuz şeklindeki yapısıyla temiz ve berrak bir suya sahiptir. Eskişehir gezilecek yerleri arasındaki bölgeyle ilgili detaylı bilgi almak için Gürleyik Subaşı Şelalesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir Gürleyik Subaşı Şelalesi
Eskişehir Gürleyik Subaşı Şelalesi

Sarıcakaya İlçesi

Eskişehir’in nüfus bakımından küçük ilçelerinden olan Sarıcakaya, çok fazla turistik nokta barındırmayan mütevazı bir yerdir. Eskişehir gezilecek yerler listesinde çok az bir yere sahip olan Sarıcakaya ilçesinin içerisinden geçen Sakarya Irmağı, bölgenin doğal güzelliklerini oluşturmaktadır. İlçeyle ilgili detaylı bilgi için Sarıcakaya Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir Sarıcakaya Gezilecek Yerler
Eskişehir Sarıcakaya Gezilecek Yerler

Midas Anıtı Yazılıkaya

Eskişehir ilinin Seyitgazi İlçesinde bulunan Yazılıkaya köyünde yer alan Midas anıtı ülkenin önemli tarihi eserlerinden biridir. Frigya yaylası üzerinde yer alan Midas anıtı diğer adı ile yazılıkaya 17 metre yüksekliğe sahiptir. Yapıldığı dönemde Sağlıklı Frigya adı ile anılan Eskişehir gezilecek yerler listesindeki anıt, M.Ö. 600 yıllara dayanan bir tarihe sahiptir.

Bulunduğu coğrafya itibari ile Frig Vadisi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve arkasında Frig mimarisine özgü olan kayaya ahşap dokuya sahip ünik ve görkemli anıt adı ile anılan bir bırakmıştır. Bölgede Yazılıkaya’nın dışında Yazılıkaya köyünün hemen içerisinde Antik Şehir Akropol bulunmaktadır. Bu antik şehre ulaşım için en kolay yol Eskişehir otogarından kalkan otobüslerdir. Eskişehir ile arasında 80 km kadar mesafe bulunan Yazılıkaya köyüne kendi aracınız ile Ankara yolu üzerinden seyrederek Çifteler ilçesine ayrılan yoldan devam ederek Mecidiye, Bardakçı, Karaağaç ve son olarak Kayı ilçelerinden geçerek ulaşabilirsiniz. Yapıyla ilgili detaylı bilgi almak için Midas Anıtı Yazılıkaya başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir Midas Anıtı Yazılıkaya
Eskişehir Midas Anıtı Yazılıkaya

Çifteler Sakaryabaşı

Eskişehir’in Çifteler ilçesindeki Sakaryabaşı, Eskişehir gezilecek yerlerinden bir tanesidir. Sakarya Nehri’nin doğduğu yer olan ve adını buradan alan Sakaryabaşı’nda dalış yeri, piknik alanı ve balık restorantı bulunmaktadır. Oldukça berrak bir suya sahip olan Sakaryabaşı, İç Anadolu’da yaz-kış dalış faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bu bölgeyle ilgili daha fazla bilgi almak için Çifteler Sakaryabaşı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Çifteler Sakaryabaşı
Çifteler Sakaryabaşı

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir