Kayseri Sahabiye Medresesi Hakkında Bilgi

Kayseri’de gezilecek yerlerden biri, Sahabiye Medresesi’dir. Tarihi yerleri gezmeyi sevenler ve Kayseri ile ilgili bir gezi planı hazırlayanlar, listelerine bu tarihi yapıyı mutlaka eklemelidir.

Selçuklu Dönemi’nden kalma en önemli ilim merkezlerinden olan bu medrese, 1267 yılında yaptırılmıştır. Selçuklu Veziri Sahib Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

Bu Medrese’nin en önemli özelliği dışarıya doğru yükselen taç kapısıdır. Bu taç kapının en önemli özelliği ise Selçuklularda gelişen Taş işlemeciliğine konu olmasıdır. Şehrin merkezinde bulunan bu medrese, turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Kayseri Sahabiye Medresesi Tarihi

Bu medrese dikdörtgen bir plan ile inşa edilmiş olup açık havlu ve orta Avlu etrafına sıralanmış medrese odalarından oluşmaktadır. Tek katlı olarak inşa edilen bu medreseye ön yüzünden bakıldığında, orta boyuttaki bir Kervansarayı andırmaktadır. Medresede 2 adet Eyvan bulunur. 1267 yılından günümüze kadar gelen medrese de pek çok tadilat yapılmıştır. Günümüzde kitapçılar çarşısı olarak kullanılmaktadır. Medrese’nin bu muhteşem kapısının üzerinde ayetler bulunmaktadır. Bu ayetlerde Medrese’nin kaç yılında yapıldı ve kim tarafından yaptırıldığı anlatılmaktadır.

Bu medrese inşa edildiği yıllarda, yanındaki Çeşme ile birlikte yaptırılmıştır. Kayseri’nin Cumhuriyet meydanında bulunan Sahabiye Medresesi, çoğunlukla Sahabiye olarak anılır ancak tarihi kayıtlarda Sahip Ata Medresesi olarak da bilinmektedir. Cumhuriyet döneminde tamir edildiği bilinen bu Medrese’nin onarımında, kapı üzerindeki bazı süslemeler gerçeğe uygun olarak tamir edilmemiştir.

Kayseri Sahabiye Medresesi
Kayseri Sahabiye Medresesi

Kayseri Sahabiye Medresesi Etrafında Ne Var?

Medrese, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunmaktadır. Medresenin hemen yan tarafında, büyük alışveriş merkezi Almer bulunmaktadır. Şehir dışından gelenlerin konaklayabileceği yer ise Almerin hemen yan tarafında bulunan Hilton Otelidir. Medrese’nin hemen sağ tarafından girdiğinizde pek çok restoran ve mağazaya ulaşmanız mümkündür. Buradaki restoranlarda Kayseri’nin yöresel yemekleri olan mantı, yağlama ve içli köfte gibi yemeklerden tatma olanağınız mevcuttur.

Kayseri Sahabiye Medresesi
Kayseri Sahabiye Medresesi

Kayseri Sahabiye Medresesi’ne Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Kayseri’nin tam merkezinde bulunan bu medreseye ulaşım oldukça basittir. Tam adresi; Sahabiye Mahallesi, Cumhuriyet Bulvarı, Kocasinan olarak geçmektedir. Kayseri’nin bütün ilçeleri Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğu için bu ilçelerden kalkan otobüsler ile meydanda inerek Sahabiye Medresesine, beş dakika içerisinde ulaşmanız mümkündür. Şehir dışından gelecek konuklarımız için de tren garından ve otogardan şehir merkezine gelen otobüsler mevcuttur. Bu otobüsler yarım saatte bir hareket etmektedir.

Medresenin tam konumu için Google Maps‘e göz atabilirsiniz. Şehirdeki bir başka turistik nokta için Kayseri Hunat Hatun Külliyesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir