Mersin Donuktaş Anıtı Hakkında Bilgi

Mersin’in turistik ilçesi Tarsus’taki gezilecek yerlerden bir tanesi, Mersin Donuktaş Anıtı’dır. Donuktaş Madebi olarak da bilinen bu yapı, tarihi yerleri gezmeyi sevenlerin gezi listelerinde olması gereken bir yapıdır.

Donuktaş Anıtı’ndan günümüze bütün halinde pek bir şey ulaşmamış olsa da bölgedeki kalın duvarlar bile ziyaretçilerin ilgisini çekmeye yetmektedir.

Donuktaş Anıtı, Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı olan, Teke Mahallesi’nde bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisindeki eski yapı olarak bilinmektedir. Yapısı itibariyle Roma döneminden kaldığı düşünülmektedir. Tarsus’un tarihinden beri var olan anıtın şehrin merkezinde olması, kolay bir şekilde ulaşılabilmesini sağlamaktadır.

Mersin Donuktaş Anıtı Tarihi

Donuktaş Anıtı’nın,  bazı tarihi kayıtlara göre, bir Roma Tapınağı olduğu bilinmektedir. Büyük bir kaya kütlesine andıran ve Tarsus’un en eski yapılarından biri olarak bilinen mabedin kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir ancak yapılan araştırmalar sonucunda milattan sonra ikinci yüzyılın sonlarına doğru yapılmaya başlandığı ancak tamamlanmadığı ortaya çıkmıştır.

Sırlarla dolu olan ve tam tarihi kesin olarak bilinmeyen bu yapı, uzun yıllar boyunca pek çok araştırmacının dikkatini çekmiştir. Günümüzde halen araştırılmaya devam edilmektedir. Bilinen en ünlü Gezginler’den olan Sefir Barbaro, 1545 yıllarında yayınlamış olduğu bir eserinde, buranın Saray olduğundan bahsetmiştir. Bunun dışında, Hollanda’nın Tarsus konsolosu olan Barker, 1835 yılında yazmış olduğu Kilikya adlı eserinde, Donuktaşın bir kral Ailesi mezarı olduğundan bahsetmiştir. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar, buranın bir kral mezarı olmadığı yönünde sonuçlanmıştır. Donuktaş Anıtı bazı kitaplarda Jüpiter Mabedi olarak geçmektedir.

Dikdörtgen şeklinde iç içe pek çok bölümü bulunan çok eski bir yapı olan Donuktaş Anıtı, gayet kalın duvarlarla örülmüştür dış duvarlarının boyutu 115 metredir. Bu duvarların yüksekliği 7 metre ve kalınlığı 6.60 metredir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma sonucunda, bu yapının bir tapınak olduğu anlaşılmıştır.

Mersin Donuktaş Anıtı
Mersin Donuktaş Anıtı

Mersin Donuktaş Anıtı Yeme-İçme ve Konaklama

Tarsus ilçesinin tam merkezinde bulunan Donuktaş Anıtı’nın etrafında, pek çok Restoran bulunmaktadır. Ayrıca dışarıdan gelen misafirlerin konaklayabileceği oteller vardır. Bu otellerden Tarsus’ta bulunan diğer gezi alanlarına ulaşım oldukça kolay yapılmaktadır.

Mersin Donuktaş Anıtı’na Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Bu Anıt Tarsus’un merkezindeki Teke Mahallesi’nde yer aldığı için ulaşımı oldukça kolaydır. Mersin’den buraya ulaşmak isteyen ziyaretçiler, Tarsus ilçesine hareket eden otobüslere binerek merkezde inebilirler. Anıt da merkezde bulunduğu için tam karşılarına çıkacaktır. Araçları ile gelecek olan misafirlerin de, Mersin üzerinden 27 kilometre Tarsus’a doğru yol alınması gerekir. Yol boyunca olan tabelalar rahatlıkla ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu Anıt, merkezde olması nedeniyle pek çok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Anıtın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Mersin Tarsus Şelalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir