Şanlıurfa II. Kılıçarslan Türbesi Hakkında Bilgi

II. Kılıçarslan türbesi, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinin sınırları içerisinde yer alan ve halkın yoğun ilgi göstermiş olduğu bir türbedir. Bu türbenin en dikkat çekici özelliği, türbenin içerisinde yer alan çınar ağacına, bezler asılıp dilekler dilenmesidir. Halkın büyük ilgi gösterdiği türbe, farklı illerden de ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Yöre halkı tarafından Aslan Baba türbesi olarak anılan türbede, dilekleri olan, hastalıklarına çare arayan herkesin bulunması dikkat çekmiştir. Türbeye özellikle çocuğu olmayan kadınların gelmesi ve beşikler koyup çocuk dilemeleri, göze çarpan ilginç durumlardan biridir.

II. Kılıçarslan Türbesinin Tarihçesi

Viranşehir ve Ceylanpınar karayolu arasında bulunan 2. Kılıçarslan türbesi, yerli halkın oldukça fazla ilgisini çekmektedir. 2. Kılıçarslan merkezi Konya’da olan Selçukluların, Bağdat ve Musul seferini gerçekleştirmek için, 1181 yılında Viranşehir’e gelir. Buradaki yıkık dökük olan Viranşehir kalesini görür ve askerlerine bu kalenin tamir edilmesi için emir verir. Kalenin tamir edilmesinden sonra ise burayı, kendileri için bir üs olarak belirler. Bu kale 2. Kılıçarslan ve ordusunun aynı zamanda konaklama ve dinlenme yeridir. Aradan 11 yıl geçtikten sonra 2. Kılıçarslan’ın yolu tekrar Viraşehir’e düşer. 1192 yılında Malatya’da bulunan 2. Kılıçarslan, Haçlılar ile mücadele eden ve Harran’da olan Çökürmüş beyliğine yardım etmek amacıyla, ordularını da alarak Viranşehir’e gelir. Bu savaş sırasında dereye düşerek hayatını kaybeden Kılıçarslan, halk tarafından çok sevildiği için Aslan Baba olarak anılır. Unutulmaması için de naaşı buraya gömülerek, türbeye Aslan Baba türbesi adı verilir.

Urfa II. Kılıçarslan Türbesi
Urfa II. Kılıçarslan Türbesi

II. Kılıçarslan Türbesi Ziyaret Saatleri

Bu türbe, şehir merkezinin güneyinde bulunan Damlacık dağının, kuzey eteğine kurulmuştur. Bu nedenle türbenin etrafı ağaçlarla kaplıdır. Buraya gelen halk, ağaçlık alanları mesire alanı olarak kullanmaktadır. Türbe hafta içi ve hafta sonu ziyaretçilerine açıktır. Etrafındaki mesire alanının da, türbenin haftanın her günü açık olmasında önemi büyüktür.

II. Kılıçarslan Türbesi’ne Nasıl Gidilir?

Bu türbe, Ceylanpınar ile Viranşehir karayolunun 14. Km’sinden batıya doğru dönüldüğünde, 3 km sonra karşınıza çıkmaktadır. Şanlıurfa’nın merkezine ise 125 km uzaklıktadır. Buraya gidebilmek için araçlarınızı kullanabilirsiniz. Ancak yolun son 5 km’si oldukça bakımsızdır. Yol çamurlar ve çukurlarla doludur. Halk bu türbeye, ulaşabilmek için Viranşehire giden ya da Ceylanpınar’dan dönen araçlara binmektedir. Bu karayolunda bulunan 14. Km tabelasında inerek, türbeye kadar yürümek gerekir. Ayrıca Şanlıurfa Belediyesi buraya, belirli zamanlarda, ayrı sefer de düzenlemektedir. Türbenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Şanlıurfa Balıklıgöl başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum