Sevgi, Barış ve Dostluk Kenti: Kdz. Ereğli

Kdz. Ereğli, Zonguldak il sınırları içinde olan bir ilçedir. Türkiye’nin kuzeyinde bulunur. Tarihçesine kısaca göz gezdirmek gerekirse. M.Ö 2000’li yıllara dayanmaktır. Bir uygarlık beşiğidir. Çünkü  Anadolu uygarlıklarının kalıntılarını taşımaktadır.

Kdz. Ereğli

Denizin mavisi, güneşin sarısı, ormanın yeşilini bünyesinde bulunduran şirin İlçemizi görmeden hiç bir şehri gördüm deme lüksüne sahip olamaz kişiler. Tarihi çınar altı ağaçlarının olduğu ve bulunduğu açık ve kapalı mekanları bağrında barındıran Çınar Altı çay bahçesinde denizin mavisiyle kucaklaşmanın huzuru bunun yanında balıkçı barınağındaki taze balık satılmalarına bizzat tanık olmanın tadı bir başkadır. Az ileriye doğru gittiğinizde limanın etrafında denize giren insanları, sandalyesine oturup denizin sesini dinleyerek kitap okuyanları, oltalarıyla balık tutanları hep bir arada görmeniz sizi hiç şaşırtmasın.

Zonguldak Kdz. Ereğli
Zonguldak Kdz. Ereğli

İlçenin sanayi alanında dev adımlara atarak bir çok nakliyeci firmaya iş olanağı tanırken lojistik konusunda bir çok firmanın da iş kapısıdır. Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının önünden başlayarak Kdz. Ereğli Komutanlığına kadar aklınız gelebilecek birbirinden güzel çiçeklerle bezenmiş ışıklaması ile insanı başka alemlere getiren sahil yolunda deniziz seyrederek yürüyüş yapanız aileniz ile kafeteryalarda canlı müzik eşliğinde stres atmanıza vesile olurken yeşilin mavinin huzurunu siz banklarda dinlenip sohbet ederken çocuklarınızı, torunlarınızı mutlu edebileceğiniz nezih bir ortamda vaktin nasıl geçtiğini anlayamazsınız.

Kdz. Ereğli denilince Bozhane mevkiinde yıllanmış çınar ağaçlarının gölgesinde, martı sesleri, her dalında ayrı bir kuş sesi eşliğinde ufuktan gelen gemileri , taze balık var diyen sandalcının çığırtkan sesini, Ereğli’ye mahsus sıcak simidin yanında keş isteyen var mı diyen satıcıyı, sıcak gözlemecinin her an sizden gelen siparişi yapmak için uğraşını seyrederken çayınız ve ya kahvenizi yudumlarken dostlarla oynan bir tavla veya taş okey partisi ile günün hatta haftanın yorgunluğunu atıverirsiniz.

İlçenin bünyesinde bulunan müzede üç bin  200 dolayında tarihi eseri bir arada görebilir ve geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. İlçemizdeki Cehennem ağzı Mağaraları’ndaki gizemi kelimelerle anlatmanın yetersiz olduğunu ancak gördüğünüzde büyük bir hayranlık duyacağınızdan eminim. Cehennem ağzı mağaralarının etkileyici atmosferinde geçmişi gözlemleyerek tarihin kalıntılarında dolaşabilirsiniz. Sahilde şeridinde Ereğli Demir Çelik ve Komutanlığın ortak olarak yaptırdığı Alemdar gemisi ziyaretçi kınına uğramakta ve hatıra fotoğraflarıyla hafızlara yer etmektedir.

Zonguldak Kdz. Ereğli
Zonguldak Kdz. Ereğli

Eğer güzel İlçemize geldi iseniz Çaylıoğlu’ndaki Şelalenin keyfini çıkarmadan sakın Ereğli’yi gezdim demeyin. Tarihi yerlerinden bir olan Çeştepesinden ilçeyi kuş bakışı seyre dalarken hiç bir tabloda o ahengi yakalayacağınızı da söylemeden edemeyeceğim. Çeştepe ve Göztepe görülecek ender yerlerden biridir.

Bunun yanında hepinizin bildiği kömürü bularak adından bahsedilen Uzun Mehmet mahallesine çıkarak heykelin altında resim çektirip tarihi yaşayabilirsiniz. Sevgi Barış Dostluk kenti Kdz..Ereğli meşhur Osmanlı çileği ile meşhur olduğunda her sene Çilek Festivali yapılarak gelen misafirlere elpek bezi hediye edilmektedir. Türkiye’de ilk Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanmıştır yaptığı hamsı festivali ile. Evet  eğer Kdz. Ereğli’yi görmedi iseniz denizin maviliğinde Fetih çınarları altında bir Türk kahvesi içmedi iseniz eksik kaldınız demektir.

İlçenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Şehirdeki bütün turistik noktalar için Zonguldak Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazar: Tülay AYDIN

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir