Afyon Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi

Afyonkarahisar, halk dilinde Afyon olarak bilinmekte ve anılmaktadır. Afyon gezilecek yerler listesinde gezilecek 18 İlçe ve 89 belde yer almaktadır.  Afyon denilince akla ilk gelenler arasında şüphesiz süt ve süt ürünlerinde olan başarılı üretimleri ve kar beyaz kaymağı, kaymağı kadar beyaz olan ki Dünya’nın en beyaz mermeri, baharatı ile tadını damağınızda bırakan sucuğu ve sağlığınıza kavuşmanızı sağlayan şifa dağıtan kaplıcaları yer almaktadır.

Afyon Gezilecek Yerler

Tam bir kavşak noktasında bulunan Afyonkarahisar tarihte de çok önemli roller oynamıştır.  Frig, Roma ve Bizans İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış ve İstanbul’dan sonra ikinci önemli antik kente de ev sahipliği yapmıştır. Afyonkarahisar’ın merkezi olmak üzere bütün ilçeleri ayrı bir turizm cennetidir.

Özellikle sağlık turizmi açısından tanınan kent son yıllar da kültür ve inanç turizmi açısında da dikkat çekmektedir. Dört adet kaplıcası ile sağlık turizmine hizmet veren Afyonkarahisar, 19 farklı antik kenti, kaya mezarları ve kaya kiliseleri ile de kültür turizminin ciddi bir parçası olarak tarihi yaşamak isteyen turistleri her yıl misafir etmektedir. Alt kısımdan Afyon gezilecek yerler listesindeki yerlerle ilgili bilgi edinebilirsiniz.

YouTube video

Afyonkarahisar Kalesi

Afyonkarahisar merkezinde yer lan volkanik kayalardan oluşan, 226 metre yüksekliğinde ki doğal kaya tarih boyunca da birçok İmparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Hitit, Roma ve Bizans İmparatorluklar döneminde de Hapanuva, Akroenos olarak anılan kale Selçuklular döneminde ise Karahisar ismiyle anılmaya başlanarak şehre de adını vermiştir. Tarihi yapısı korunamayan kalede hala eski kalıntılara da rastlamak mümkündür. Afyon gezilecek yerler listesindeki kale hakkında detaylı bilgi almak için Afyonkarahisar Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Avdalas Kalesi

Afyonkarahisar’a bağlı Ayazini Köyü içerisinde bulunan Afyon gezilecek yerler listesindeki Avdalas Kalesi Bizans dönemine aittir. Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan çok katlı ve sarnıçlı yapısı ile yerleşim yeri olarak kullanılan Avdalas Kalesi tarihi açıdan izlerini kaybetmiş olsa da Afyonkarahisar’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Afyonkarahisar ve Avdalas Kaleleri
Afyonkarahisar ve Avdalas Kaleleri

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezinde yer alan Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi 1933 yılında açılmış ve günümüzde ki yerine 1971 yılında taşınarak 44.383 eseri ziyaretçileriyle buluşturmaktadır. Daha önceden Ahmet Gedik Paşa Medresesi olarak kullanılan yapı S.Hilmi Gönçer’in başlattığı müzecilik çalışmaları sonucunda Afyonkarahisar’a kazandırılmış müzelerden birisidir. Paleolitik dönemden, büyük imparatorluklarına kadar birçok eserin sergilendiği Afyonkarahisar Müzesi bahçesinde dahi sizleri Helenistik dönemden kalma heykelleri ile karşılamaktadır.

Afyon Zafer Müzesi

Afyonkarahisar’da yer alan Kurtuluş Savaşını’da simgeleyen Zafer Anıtı ile Afyokkarahisar Kalesi’nin karşısında yer alan Zafer Müzesi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi Tarafından iki katlı olarak yaptırılmıştır. Başkomutan Meydan Muharebesi’nin kararlarının alındığı yer olarak büyük öneme sahiptir. Zafer Müzesi Başkomutanlık ile ilgili bilgilerin verildiği ve Atatürk’ün, İsmet İnönün’ün, Fevzi Çakmak ve Tevfik Bıyıkoğlu’nun kaldıkları odaların sergilendiği bir müzedir.

Afyon Arkeoloji ve Zafer Müzeleri
Afyon Arkeoloji ve Zafer Müzeleri

Frig Vadisi

Afyonkarahisar’da yer alan Frig Vadisi ilginç yerleşim yerleri ve kaya mezarlarının yanı sıra kült eserleri ile de dikkat çekmektedir. Frig vadisinde, Friglerden kalma anıt mezarlar Friglerin efsanevi kralı Midas’ı anlatan eserlere ayrıca ana tanrıça olarak bilinen Kübele’ yi tasvir eden bir çok aslanlı anıt kaya mezar bulunmaktadır. Yerleşim yeri olarak kayaların oyulması ile yapılandırılmış vadide, yerleşim birimleri, savunma kaleleri, yer altı yerleşim yerleri,  kiliseler ve anıt mezarlarla dolu Frig Vadisi, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin birleşim noktasında kara yolu üzerinde bulunmaktadır. Ulaşımın kolay olduğu vadide zamanla tarihin izleri silinse de hala Frigler dönemine ait birçok eseri, yapıyı açıkça görebilir ve tarihin yollarında yürüdüğünüz hissini uyandıran ender yerlerden olarak Afyonkarahisar’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Afyon Sultan Divani Mevlevihane Müzesi

Mevlevi kültüründe önemli bir yere sahip Afyon Mevlihanesi, Konya’dan sonra Mevlevi kültürünün de öğretildiği ikinci yer olarak bilinmektedir. Afyon gezilecek yerler listesindeki Mevlevihane, semahane, harem-selamlık, matbah, derviş hücreleri ile hala görülebildiği yapı Mevlevihane kapatılarak günümüz de camii olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Frig Vadisi Afyon Mevlevihanesi
Frig Vadisi ve Afyon Mevlevihanesi

Afyon Ulu Camii/ Kırk Direkli Camii

Afyon’da yer alan en büyük camii özelliğinde olan Afyon Ulu Camii 1272-1277 yılları arasında Anadolu Selçuklu döneminde yapılmış bir yapı olarak günümüze kadar gelmiştir. Afyon Ulu Camii yapımında çatısında kırk adet ahşap sütun kullanıldığından dolayı Kırk Direkli Camii olarak da anılmaktadır. Yapının mimarisinde dönemim ileri gelen mimarlarından Emir Hacı Bey görev almıştır. 1341 yılına kadar hiç onarım yapılmayan Afyon Ulu Camii, günümüze kadar bozulmadan gelen yapılar arasında ziyaretçilerini kabul etmektedir.

İmaret Camii / Ahmet Gedik Paşa Camii

1472 yılında vezir Ahmet Gedik Paşa tarafından Mimar Ayaz Ağa’ya yaptırılan İmaret Camii, Afyonkarahisar’da şehir merkezinde yer almaktadır. Afyon gezilecek yerler listesindeki Ahmet Gedik Paşa Camii olarak da anılan yapı 1975 yılında yapılan restorasyon çalışmalarından sonra günümüzde hala tarihi yapısını koruyarak tek şerefeli minaresi ile hizmet vermektedir.

Afyon Ulu Camii Imaret Camii
Afyon Ulu Camii ve İmaret Camii

Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası şehir dışında Afyonkarahisar’a bağlı Dereçine Kasabası’nda yer almaktadır. Araçlarla belirli bir bölgeye kadar gidildikten sonra Kirazlı Yaylasından itibaren ormanlık alanlar, dağlar ve nehirlerden yürüyerek Buzluk Mağarası’na ulaşım sağlanabilmektedir.  Mağara’nın özelliği ise sadece çok sıcak yaz aylarında kendiliğinden buz üretmesidir. Yüzyıllardır sadece yaz aylarında buz üretilebilen Afyon gezilecek yerler listesindeki Buzluk Mağarası bu özelliğinden dolayı da yaz aylarında ziyaret edilmektedir.

Kurtini Mağarası

Afyonkarahisar’da Böke yurdu olarak bilinen Sandıklı ilçesine 34 kilometre uzaklıkta yer alan Kurtini Mağarası henüz araştırılmamış mağaralardan birisidir. Orman içerisinde yer alan Kurtini Mağara’sının uzunluğu 300 metre olduğu tahmin edilmektedir. Zamanla tavanının çökmesinden dolayı da daha fazla ilerlenememiştir. Doğayı sevenler için Kurtini Mağarası Afyonkarahisar’da gezilecek ender yerler arasında yer almaktadır.

Afyon Buzluk Kurtini Magaralari
Afyon Buzluk ve Kurtini Mağaraları

Kırkgöz Köprüsü

Kırkgöz Köprüsü, Bizans İmparatorluğu döneminde mermer ve yontulmuş taşlardan yapılmış olmasına rağmen daha sonrasında Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferi hazırlıklarında Mimar Sinan tarafından onarılıp uzatılarak namazgah ve kitabe eklenmesinden dolayı tarihi açıdan önem arz etmektedir. Afyon gezilecek yerler listesindeki Kırkgöz Köprüsü Afyonkarahisar’da Bolvadin ilçesinin güneyinde yer almaktadır.

Memeç Kaya Kilisesi

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde yer alan en eski yapılardan biri olarak bilinen Memeç Kaya Kilisesi 8.-10.yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir.  Yapım aşamasında kimin yaptığına dair bir bilgi olmasa da Friglere ait bir yapı olduğu düşünülmektedir. Daha sonrasında Roma ve Bizans İmparatorlukları tarafından da kayaların iyice oyularak şekillendirilmesi ile son halini alan kilise zamanla tarihi izlerini kaybetse de Ayazini’ne yakın bir mesafede yer almaktadır.

Afyon Kaya Kiliseleri
Afyon Kaya Kiliseleri

Eğerli Kaya Kilisesi

Afyonkarahisar’ın İscehisar ve Bayat ilçeleri arasında yer alan Eğerli Kaya Kilisesi, Eyerli Dağı’nın eteklerine kurulu Roma ve Bizans döneminden kalma bir kilisedir.  . Kaya Kilisesi içerisinde yer alan oymalar ve süslemelerin büyük bir kısmı bozulmadan günümüze kadar gelebilmiştir. Afyonkarahisar’da bulunan birçok kaya kiliselerinden Eğerli Kaya Kilisesi en sağlam yapılı olanıdır. Ziyaretçilerin kolaylıkla ulaşım sağlayabildiği yol güzergâhı üzerinde kilise Afyonkarahisar’da gezilecek yerler arasındadır.

Sarıçayır Kaya Mezarları

Afyonkarahisar’a bağlı Sarıçayı Köyü’nün çevresinde yer alan Sarıçayır Kaya Mezarları, Bizans dönemine ait yapılardır. Sarıçayır Kaya Mezarları tek kişilik yapılar ve kabirler olarak düzenlenmiş, üzerlerinde oymalar ve kabartmalar ile süslenmiş mezarlardır. Diğer kaya mezarlara oranla daha az ziyaretçisi olmamasına rağmen yine de Afyonkarahisar’ da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

İhsaniye Ayazini Kasabası

Afyonkarahisar-Eskişehir yolu üzerinde yer alan İhsaniye Ayazini Kasabası içerisinde Roma ve Bizans İmparatorluklarına ait mezarlar, kliseler, şapeller ve yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bulunduğu bölge itibari ile de kayaların oyulması ile yapılan yerleşim yerlerinin Frigler’e kadar uzandığı düşünülmektedir.

Afyon Saricayir Kaya Mezarlari Ayazini
Sarıçayır Kaya Mezarları ve İhsaniye Ayazini

Çay Kervansarayı

Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde yer alan Çay Kervansaray’ı Anadolu Selçukluları döneminde Ebul-Mücahhit Yusufhan tarafından 1278 yılında yaptırılmıştır. Afyon gezilecek yerler listesindeki Çay Kervansaray’ı kapalı kervansaraylar arasında yer almaktadır. Avlusunda tarihten izlere çok az rastlansa da kapalı bölümü günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş yapılar arasındadır.

Eber Gölü

Afyonkarahisar’da gezilecek yerler arasında bir zamanlar ilk sıralarda yer alırken çevre kirliliğinden büyük oranda etkilenmiştir. Doğal yapısı itibari ile kuş cennetini andıran görüntüsü ve suçiçeklerinin adeta bahçeyi andıran görüntüsüne yeniden kavuşması için temizlenme işlemlerine başlanmıştır. Kirliliğinden dolayı eskisi kadar ziyaretçi almasa da yine de Afyonkarahisar’ da gezilecek yerler arasındadır.

Cay Kervansarayi Eber Golu
Çay Kervansarayı ve Eber Gölü

Afyon Kaplıcaları

Afyon kaplıcaları her mevsim şifa bulmak isteyenlerin ziyaret ettiği sağlık turizmi açısından çok canlı bir yapıya sahip şehirlerden birisidir. Afyonkarahisar’da Ömer Kaplıcaları, Gazlıgöl Kaplıcaları, Heybeli Kaplıcaları ve Hüdai Kaplıcaları olmak üzere dört adet kaplıca bulunmaktadır. Tarihi yapıları ile de dikkat çeken kaplıcalar hakkında bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz.

Afyon Ömer Kaplıcaları

Şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıkta bulunan Ömer Kaplıcalarına ait tam bir tarih bulunmamakla beraber uzun yıllardır romatizmadan kaynaklanan eklem ağrılarında, çocuk felci gibi ciddi hastalıklar da, kalp damar hastalıkları gibi 20’den fazla hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Suyun sıcaklığı 43-54 santigrat derece arasında değişmektedir. Şehir merkezinden de servislerle gidilebilen Afyon gezilecek yerler listesindeki Ömer Kaplıcalarına günlük ziyaretler yapılabildiği gibi uzun süreli konaklama imkanı da sağlamaktadır.

Afyon Gazlıgöl Kaplıcaları

Afyon sağlık turizminde önemli bir yere sahip olan Gazlıgöl Kaplıcaları şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kral Midas’ın kızını da iyileştirdiği yönünde efsanelere de ev sahipliği yapan Gazlıgöl Kaplıcası tedavi amaçlı kullanılan termal ve kimyasal kaplıcalar arasında yer almaktadır. Suyun sıcaklığı 60-64 ◦C olup suyunun içilmesi ve banyo tedavisi olmak üzere iki şekilde kullanılmaktadır.  Misafirlerine günlük olarak da hizmet veren Gazlıgöl Kaplıcalarının başta romatizmal ağrılar olmak üzere, dolaşım sistemini de kapsayan 30’dan fazla hastalığa iyi gelmektedir.

Afyon Kaplicalari
Afyon Kaplıcaları

Afyon Boldavin Heybeli Kaplıcaları

Afyon ilçelerinden olan Boldavin’ de yer alan Heybeli kaplıcaları şehir merkezinden 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kaplıca alanı olarak kullanılan alan Antik Kral yolu kabul edilen  Roma devrinde Leontes Come olarak bilinen bölgede yer almaktadır. Afyon gezilecek yerler listesindeki Heybeli Kaplıcaları çevresinde yer alan eski mezarlar, höyük ve Selçuklu –Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılar ile sağlık turizmi ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Afyon gezilecek yerler listesindeki Heybeli Kaplıcaların havasının temizliği ve suyunun dağıttığı şifa ile bastonla dahi zor yürüyebilen hastaların kaplıcalardan ayrılırken desteksiz yürüyebildiği gözle görülür bir değişim olarak ününü yaymasında büyük bir etkendir. Heybeli Kaplıcaların şifa dağıtıcı özelliği yanında düğünlerde gelin hamamı olarak kullanılması da dikkat çeken bir başka özelliğidir.

Hüdai Kaplıcaları

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yer alan Hüdai Kaplıcaları bakanlar kurulu tarafından onaylı olarak hizmet veren bir kaplıcadır. Termal nitelikte olan kaplıca romantizma, dolaşım ve boşaltım sistemlerinin de kapsayan şekilde şifa dağıtmaktadır. İçme ve banyo tedavisi uygulanan hastalara diğer kaplıcalardan farklı olarak doğal çamur banyo tedavisi de uygulanmaktadır. Afyon- Antalya karayolu üzerinde yer alan kaplıcalar tarihi dokusu ile günlük olarak da ziyaret edilebilir kaplıcalar arasındadır fakat şifa için en az bir hafta süre ile kalınması tavsiye edilmektedir.

Afyon Kaplicalari 1
Afyon Kaplıcaları

Afyonkarahisar Antik Kentleri

Afyon karahisar sağlık turizmi ile canlı bir yapıya sahip olsa da kavşak noktası olarak tarih boyunca da bir çok farklı uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Helenistik dönemden ve sonraki süreçlerde de yerleşim birimi olarak kullanılan birçok Pentapolis olarak da bilinen antik kentlere ev sahipliği yapan Afyonkarahisar da bilinen 19 adet antik kent bulunmaktadır. Bunlar Synnada, Apemia, Docemium, ,Amorium, Beudus Vetus, Julia, Bruzus, Eucarpeia, Hierapolis, Otrus, Stectorium, Diocleia, Sibidunda, Ococlia, Lysias, Metropolis, Cisyessus, Prymnessus, Sanaus ‘dur. Bu antik kentlerden görülmeye değer olanları Synnada, Apameia, Amorium’dur.   Afyonkarahisar’a bağlı farklı bölgelerde yer alan bu antik kentlerle ilgili bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz.

Synnada Antik Kenti

Afyon gezilecek yerler listesinde yer alan Şuhut ilçesinin merkezinde yer alan Synnada Antik Kenti en büyük antik kenttir. Döneminin metropol şehri olarak anılabilecek tarihi şehir, Frigya’nın başkentidir. Sonraki dönemlerde ise Roma ve Bizans için merkezi bir şehir olarak önemini korumuş ve yarı özerkliğini alarak kendi adına imparator için sikkeler bastırabilmiş şehirler arasındadır.

Afyon Synnada Antik Kenti
Afyon Synnada Antik Kenti

Apameia Antik Kenti

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde yer alan antik kent Apameia ismi dışında Keleneia Antik Kenti olarak da bilinmektedir. Persler döneminde özellikle kullanılan satraplık sistemi gereğince Pers soyluları tarafından yönetilen kentler arasında ikinci büyük şehir olarak yer almaktadır. Helen döneminde Ephesus kenti ile beraber bronz sikkeler bastırabilmiş ve Roma döneminde de İmparatorluk adına sikkeler bastırılan Afyon gezilecek yerler listesindeki Apameia Antik Kenti soylulara hizmet verdiğinden daha lüks ve daha çok işlemeli yapılara sahiptir.

Amorium Antik Kenti

Afyonkarahisar’ın ilçelerinden Emirdağ’a bağlı Hisaköy’de yer alan Amorium Antik Kenti, Hititler dönemine ait yazıtlarda Aura diye geçmektedir. Helenistik ve sonraki dönemlerde Amorium İmparator adına bronz sikkeler bastırabilmiştir. İstanbul’dan sonraki en önemli kentler arasında yer alan Afyon gezilecek yerler listesindeki Amorium Antik Kenti, Amoriuma soyundan gelen üç imparatorun yetiştirildiği kent olarak bilinmektedir.

Afyon Apameia Amorium Antik Kentleri
Afyon Apameia ve Amorium Antik Kentleri

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir