Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Hakkında Bilgi

Ankara’da gezilecek yerlerden biri, Yüksel Erimtan’ın biriktirdiği koleksiyonlardan oluşan ve onun adını alan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’dir.

Müzeler bakımından oldukça zengin bir şehir olan Ankara’nın en turistik bölgesi sayılabilecek Ulus’ta Ankara Kalesi‘nin giriş kapısının karşısında bulunan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, sanatsever Yüksel Erimtan’ın yıllar boyunca topladığı eserleri bir koleksiyon haline getirmesiyle oluşmuştur.

1960’lı yıllarda Mersin’in Tarsus ilçesi yakınlarında çalışan Yüksel Erimtan, ilk olarak Roma yüzük taşlarını alarak koleksiyonuna başlamış. Daha sonra alanında uzman arkeologların yönlendirmesiyle koleksiyonunu genişleten Yüksel Erimtan, 1996 yılında Kültür Varlıkları Koleksiyoncular Derneği’ni kurmuş. Anadolu kültürel mirasının yurt dışına kaçırılmasını önlemek ve bu eserleri toplumla paylaşmak için kurulan bu derneğin ardından kültür ve sanat bilincinin gelişmesi için Yüksel Erimtan Kültür ve Sanat Vakfı’nı kurmuştur.

Koleksiyonunu sergilemek amacıyla 2015 yılında Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ni açan Yüksel Erimtan, bu müzenin önemli bir arkeoloji ve sanat merkezi olmasını amaçlamaktadır. Müze, sergilenen eserlerin yanında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Erimtan Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikler, Ankaralı sanatseverlerin dikkatini çekmektedir ve bu etkinliklere yoğun ilgi gösterilmektedir.

Ankara Erimtan Müzesi
Ankara Erimtan Müzesi

Erimtan Müzesi Tarihi ve Mimari Yapısı

Ankara’nın ilk özel arkeoloji ve sanat müzesi olma özelliğini taşıyan Erimtan Müzesi, 14 Mart 2015 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açmıştır. Eskiden buğday ambarı olarak kullanıldığı düşünülen ve Ankara Kalesi Surları’nın hemen dışında yer alan üç Ankara Evi’nin yeniden yapılmasıyla oluşturulan müze için 12 milyon TL para harcandı.

Erimtan Müzesi Koleksiyonu

2.000 eserin yer aldığı Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ndeki eserler, Yüksel Erimtan’ın 55 yıllık çabası sonucunda toplanmıştır. Kültepe tabletleri, Urartu kemerleri, Roma camları, Bizans damga mühürleri, Roma ve Helenistik döneme ait sikkelerin yanında çeşitli dönemlere ait canlandırmalar bulunmaktadır.

Dünyanın en eski görsel belgesi kabul edilen Fayum Portleri, müzenin en dikkat çekici eserlerinden biri. Mühür yüzükleri, tabletler, kemerler ve camların sergilendiği müze oldukça modern bir şekilde dizayn edilmiş.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Ankara Erimtan Cafe ve Giftshop

Erimtan Müzesi’nin Cafe ve Giftshop bölümleri, müze ziyaret saatleri (10:00-17:00) ve müze ziyaret günleri (Salı-Pazar) içerisinde hizmet vermektedir. Müze Cafe, etkinlik günlerinde etkinlik saatine kadar açık olmaktadır. Giftshop kısmında ise her yaş grubuna hitap eden çeşitli hediyelik eşyalar satılmaktadır. Giftshop, müzeye girer girmez sol tarafta bulunmaktadır.

Erimtan Cafe Rezervasyon Telefon Numarası: 0 312 311 04 01

Erimtan Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Salı-Pazar: 10:00 / 17:00

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Pazartesi günleri kapalı olmasının haricinde haftanın 6 günü (Salı-Pazar) ziyarete açık durumda. 31 Aralık, 1 Ocak, arife ve dini bayramların ilk günü de müzenin kapalı olduğu özel tarihler. Müze ziyaret saati ise sabah 10:00’da başlıyor ve 17:00’da sona eriyor.

Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Müzesi Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Tam: 20 TL

Grup: 8 TL (10 kişi ve üstü)

İndirimli (Öğretmen, Öğrenci ve 65 yaş üstü): 10 TL

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi giriş fiyatları, tam bilet alanlar için 20 TL’dir. 10 kişi ve üzerine grup indirimi uygulanmaktadır ve kişi başı 10 TL ücret alınmaktadır. Öğretmen, öğrenci ve 65 yaş üzeri kişilerinden 10 TL ücret alınmaktadır. Engellilerden, 12 yaş altında çocuklardan, ICOM ve CIMAM kart sahiplerinden ücret alınmamaktadır. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için erimtanmuseum.org ziyaret adresini ziyaret edebilirsiniz.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara Kalesi’nin giriş kısmında bulunmaktadır. Ulus Altındağ’daki müzenin etrafında gezilecek başka önemli yerler de vardır. Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Çengelhan Rahmi Koç Müzesi Erimtan’ın hemen yanında bulunmaktadır. Bu yerler hakkında bilgi almak için yazı başlıklarına tıklayabilirsiniz.

Erimtan Müzesi’ne gitmek için Ulus Heykel’e ulaşıp, buradan taksiye binebilirsiniz. Taksi ücreti 10 TL ile 20 TL arasında tutacaktır. Ayrıca Kurtuluş Metro İstasyonu’ndan Hamamönü istikameti ve oradan da Altındağ Belediyesi’nin arka tarafından Samanpazarı istikametine doğru yürüyerek de Erimtan’a ulaşabilirsiniz. Biraz yokuş çıkacak ve yorulacak olsanız da amacınız Ankara gezisi ise bu rotayı mutlaka kullanmalısınız. Eğer yorulursanız, Hamamönü’nü geçtikten sonra Talatpaşa Bulvarı’ndan dolmuşa veya taksiye binebilirsiniz. Direkt olarak müzenin önüne giden bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır.

Erimtan Müzesi Telefon Numarası: 0 312 311 04 01
Erimtan Müzesi Adresi: Kale Mahallesi, Gözcü Sokak No:10, 06240, Altındağ, Ankara

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir